Se raceste Napa Valley?

Un studiu efectuat de Bernard Seguin, membru al Institutului National pentru Agricultura al Frantei, afirma ca viile din Napa Valley nu vor mai putea produce, in viitorul apropiat, vinuri de calitate. Si asta din cauza unei raciri accentuate a regiunii, generate de modificarile climatice. Concluziile cercetarii au generat o reactie rapida a Asociatiei Producatorilor de Vin din Napa Valley (NVV), care au contestat studiul lui Seguin.

Publicitate
Ravago

Reprezentanti ai asociatiei au sustinut ca acesta a luat in calcul foarte putine date, colectate de la doar cateva dintre statiile meteorologice din regiune. NVV a scos la iveala propria cercetare, efectuata pe o durata de patru ani, care a constatat ca,  in ultimele decenii, regiunea a beneficiat de o crestere a temperaturii medii cu unul sau doua grade Fahrenheit. Un argument forte al producatorilor din Napa Valley il reprezinta Oceanul Pacific, care are un rol esential in stabilizarea temperaturii din regiune. „Daca valea s-ar incalzi, aerul rece adus de ocean ar fi absorbit mai repede si clima nu ar suferi modificari esentiale”, a afirmat reprezentantul firmei Cain Vineyard & Winery, Christopher Howell. „Totusi, e cert ca, in viitor, se vor produce unele schimbari. Insa, chiar daca va fi mai cald sau mai rece, noi avem datoria sa ne luam masuri de precautie pentru a produce in continuare struguri de cea mai buna calitate”, a adaugat Howell.

Napa Valley este una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume, chiar daca vinurile de aici reprezinta numai cinci la suta din productia Californiei. Aceasta recunoastere se datoreaza vinurilor de calitate create de majoritatea celor 397 de crame care exista in regiune. Printre ele, Robert Mondavi si Antica Napa Valley, ultima, detinuta de cunoscuta familie Antinori.

Publicitate
Oprisor