Formatia de jazz-swing “Swing en Vogue” a facut o frumoasa incalzire a publicului la seara de foie gras si vinuri de la wine barul 1.000 de Chipuri, dupa care muzica buna a tacut, lasand loc vinului sa se exprime.
In fata unei audiente care s-a extins cu paharele in mana inclusiv pe trotuarul din fata barului – spre uimirea trecatorilor care n-au mai vazut asa ceva in spatele Mitropoliei de pe vremea cozilor la sfintele moaste (exageram, fireste, insa foarte putin) – au „cantat”, pe rand:
– Tamaioasa Romaneasca La Cetate Miracol 2010, demisec, de la Crama Oprisor. Prezentat chiar de catre autorul sau, Liviu Grigorica, vinul a stabilit de la inceputul serii, prin aromele fine si echilibrul gustativ, o stacheta inalta a calitatii, enologul fiind ulterior asaltat cu intrebari in tete-a-tete, din partea degustatorilor prezenti;
– Grasa de Cotnari 1987, dulce, de la Vinia Iasi, i-a luat prin surprindere pe oaspeti (dintre care unii abia se nasteau in acel an) prin ansamblul olfactiv onctuos, aproape solemn, de vin frumos invechit dar inca tanar si vioi. Nu doar cei foarte tineri au dezbatut asupra acestui vin, ci si cunoscatorii cu state vechi;
– Rieslingul Sirena Dunarii 2001, dulce, de la Vinarte, a starnit la randul sau aplauze! Cei care stiau deja acest vin produs intr-o editie de numai 3.500 de sticle au gasit reconfirmarea faptului ca e o raritate ce merita colectionata si savurata la momente speciale, iar degustatorii care s-au intalnit pentru prima data cu el s-au lasat cu voluptate sedusi de „cantecul Sirenei”.
Cum tema intalnirii a fost asocierea aromelor vinului cu gustul unic al foie gras, cei prezenti au dezbatut cu foc, fiecare argumentandu-si preferintele personale. Si, chiar daca istoria nu a consemnat cine a fost castigator la capitolul atat de subiectiv al gusturilor, cu siguranta de castigat a avut cultura vinului, caci seara s-a prelungit, discutiile fiind amanuntite.
“Il grande finale” a venit, inviorator si naucitor: Zwack Unicum – digestivul unguresc cu reteta secreta din 40 de plante – a transformat calatoria gusturilor de la 1.000 de Chipuri intr-o istorioara cu happy-end.