Gabi Lăcureanu, Licorna: Conceptul nostru e să oferim vinuri specifice zonei, echilibrate și mature

Ileana Braniște a semnat meniul serii speciale de degustare a vinurilor Licorna, la VINO wine bar

“Ca primii creștini, în penumbră, în subteran”. Așa s-au adunat (și au glumit) participanții la una dintre cele mai așteptate seri “Wine cuisine cu Ileana Braniște – meet Licorna!”. S-a întâmplat în 23 otombrie, la cunoscutul bar de profil din Capitală – VINO, pe Str Mihai Eminescu 61. 

Evenimentul “s-a jucat cu casa închisă” de la scurt timp după anunțare, deoarece cele 24 de locuri disponibile în mod obișnuit au fost supralicitate de către doritori. Ba, mai mult, obișnuiții locului au făcut diverse “intervenții” telefonice ca să fie primiți și s-au arătat dispuși să se înghesuie! Așa că, în final, s-au prezentat la start peste 35 de persoane, fiind aduse scaune în plus și unii dintre pasionați ajungând chiar să stea pe scară.

Salonul de Wine Cuisine de la VINO a fost neîncăpător, interesul pentru vinurile Licorna fiind deosebit, datorită medaliilor de la Decanter (primul vin roșu românesc care a obținut vreodată Aur)

Bon Viveur Roșu Licorna – primul vin roșu românesc medaliat cu Aur la Decanter. Și două soiuri românești de Argint

Motivele acestui interes neobișnuit de mare? Prezența la eveniment a winemakerului de la Licorna Winehouse, Gabriel Lăcureanu – de două ori declarat de către revista noastră drept “oenologul anului” și creator al primului vin roșu românesc medaliat vreodată cu Aur la Decanter World Wine Awards. Un profesionist din generația tânără, din mâna căruia au ieșit vinuri medaliate la toate cramele pentru care a lucrat. Și care și-a găsit, în ultimii patru ani, “casă bună” la micul producător din Dealu Mare (aproximativ 30 hectare). Aici, atât condițiile terroir-ului cât și sprijinul proprietarului i-au dat mână liberă să lucreze numeroase vinuri medaliate. Inclusiv la VINO Lăcureanu a prezentat alte două vinuri medaliate cu Argint la Decanter – o Tămâioasă românească și o Fetească neagră.

Gazda VINO, Laura Copil (centru) l-a introdus pe oenologul Gabi Lăcureanu publicului interesat de vinurile Licorna și de asortarea lor cu gastronomia semnată de Ileana Braniște (plan îndepărtat)

“Firește că mă bucur pentru acest prim Aur românesc la Decanter, pentru un vin roșu”, a declarat Lăcureanu la eveniment. “Dar sunt cel puțin la fel de fericit pentru recunoașterile acordate celorlalte două vinuri – pentru că e vorba de soiuri românești!”. Oenologul a povestit celor prezenți despre “micile” secrete din spatele mărcii Licorna Winehouse și a prezentat pe scurt și conceptul acestei crame – și anume să ofere vinuri specifice zonei de origine, echilibrate și ajunse la maturitatea optimă pentru consum.

Gastronomia serii Licorna – semnată de Ileana Braniște

Meniul pregătit de Ileana Braniște pentru seara Licorna a inclus: Mousse din fileuri de halibut afumat fierte în lapte, Spaghetti cu creveți și icre de somon, Parmentier de rață cu piure de dovleac, Pulpă de berbecuț cu gnocchi alla Romana și, la desert, Trifle cu cremă de vanilie și mango.

Prețul de acces a fost 150 de lei și a inclus acest meniu, asortat cu Sauvignon blanc ANNO 2015 (întâmpinare), Bon Viveur alb 2015 (Sauvignon blanc & Chardonnay), Rose Serafim 2017 (Cabernet Sauvignon & Syrah), Fetească neagră Serafim 2015 (lot epuizat la vânzare, adus pentru eveniment din rezerva proprietarului, medaliat cu Marea Medalie de Aur la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2017 și cu Argint la Decanter 2018), Bon Viveur Roșu 2014 (Cabernet Sauvignon & Merlot, primul roșu românesc cu Aur la Decanter) și Tămâioasă românească 2016 dulce (Argint la Decanter).

Masa „socială” din salonul de Wine Cuisine de la VINO permite „schimbul accelerat de impresii” al participanților