Seară de exceptie la Gastrolab, în compania vinurilor cramei GERE Attila, prezentate de fiica proprietarului, Andrea Gere

Gastrolab continuă seria de evenimente speciale în care ne oferă ocazia să degustăm vinuri excepţionale şi să cunoaştem povestea din spatele lor, spusă de winemakeri şi de reprezentanţii ai cramelor producătoare. De data aceasta, vedete au fost vinurile de la GERE(Ungaria), importate în România de Lorand Szarvadi și disponibile în restaurantul Gastrolab Piaţa Victoriei. Andrea Gere, fiica proprietarului, a prezentat in fata invitatilor şapte dintre vinurile cramei GERE, care au complimentat perfect meniul delicios pregătit de Chef Ileana Branişte.

Publicitate
DAGMAR

Un articol mai vechi despre o degustare-turnir în care au participat vinurile Gere puteți găsi aici,
sub semnătura lui Radu Rizea.

Crama Attila Gere are viile în regiunea Villányi, din Ungaria

 

Publicitate
IPPU
Andrea Gere, fiica lui Attila se ocupă în prezent de business și a adus în fața celor prezenți la Gastrolab 7 vinuri

Podgoriile se întind în regiunea Villányi, unde climatul este unul temperat, cu influenţe mediteraneene pe alocuri, iar solul unui calcaros.

„Dacă veţi gusta vinul roşu, veţi simţi razele soarelui. În anii ’90 vinurile noastre se identificau cu stilul bordolez. Vinurile de acum sunt mai mult în stilul toscan. Simţiţi soarele Toscanei, avem patru locuri diferite pentru podgoriile noastre şi patru tipuri diferite de vinificaţie. Solul calcaros asigură mineralitatea vinurilor”, a spus Andrea Gere.

Gere Weninger Rose 2018, un vin uşor şi revigorant

Seara a debutat cu Gere Weninger Rose 2018. Andrea l-a descris astfel: „Este esenţial pentru vinul rose să aibă suficient zahăr şi suficientă aciditate, de aceea noi recoltăm strugurii în august, uneori sunt 30 de grade afară. Acest vin nu este baricat, este făcut doar în tancuri de inox. Avem nevoie să controlăm temperatura, acest aspect este crucial pentru fermentaţie. Este revigorant, are o mineralitate deosebită şi merge perfect servit ca atare”.

Gere Portugieser Bio 2017, neutru şi prietenos, potrivit pentru cei care preferă vinurile light

Gere Portugieser Bio 2017 a acompaniat perfect colţunaşii de casă cu urzici, sos de unt, parmezan maturat şi gălbenuş de ou pregătiţi de Chef Ile. Un vin care „nu excelează, dar nici nu deranjează, doar a susţinut dish-ul„, după cum spune Zoltan Szabo, somelierul restaurantului Gastrolab.

„Am ales numele german pentru acest vin deoarece soiul a fost adus de germani în regiunea noastră”, a spus Andrea Gere, adăugând că recomandă vinul celor care preferă roşul, dar fără arome intense. Portugieser este un vin entry-level, pe care îl veţi primi la restaurantele din Ungaria printre primele vinuri. Taninurile sunt foarte fine iar aciditatea este una prietenoasă, moderată. Este un vin potrivit pentru cei care preferă vinurile uşoare.

Gere Fekete Jardovany 2017, ediţie limitată, condimentat şi subtil

Gere Fekete Jardovany 2017 a însoţit al doilea fel, Parmantier de raţă aromatizat cu scorţişoară şi piure de dovleac gratinat cu branză. Fekete Jardovany este un soi plantat pe 1,2 hectare, care a dispărut iniţial din cauza filoxerei şi a fost replantat în 2011. Culoarea este un roşu deschis, nu foarte intensă, iar nasul este unul condimentat. Vinul este fructat, cu aromă de vişine şi piper roşu. Post-gustul este lejer şi uşor picant, similar cu Cadarca.

Gere Weninger Villanyi Franc 2013, baricat 16 luni, excelează prin echilibru şi post-gust

Gere Weninger Villanyi Franc 2013 a fost asociat cu Arancini cu interior cremos de praz, în veloute de ciuperci de pădure. Baricat 16 luni în butoaie de stejar francez şi ungar, acest Cabernet Franc are un corp mediu şi tanini delicaţi. Simţim arome de ierburi, cireşe negre, prune şi cedru. Un vin echilibrat, cu personalitate, care lasă un post-gust plăcut şi persistent. Veloute-ul de ciuperci de pădure a fost elementul-cheie care a complimentat vinul, evidenţiindu-i aromele.

Gere Kopar 2015 – Cupaj din trei soiuri, condimentat şi elegant

Gere Kopar 2015 a fost servit cu Antricot de cerb, ragu de cerb, cartofi aurii în untură de mangaliţă şi sfeclă roşie marinată. Obţinut din trei tipuri de struguri – 50% Cabernet Franc, 40% Merlot și 10% Cabernet Sauvignon, vinul este unul fructat, cu o tentă condimentată, elegant. Aciditatea este medie, la fel ca şi taninii şi merge foarte bine în asociere cu vânatul. Îmbuteliat în 2017, vinul este păstrat în butoaie de stejar şi va ajunge la maturitate în câţiva ani, dar îşi arată de acum potenţialul.

Gere Solus Merlot 2015 – corpolent, intens aromat, perfect pentru un desert cu ciocolată

Gere Solus Merlot 2015 a stat lângă Sabayon de cicolată cu alune de pădure coapte şi afine. Obţinut din Merlot, Solus are un gust intens, viguros, corpolent şi cu tanini puternici. De culoare rubiniu închis, vinul se deschide în note de prună coaptă, piper, ardei gras şi vanilie. Post-gustul este unul persistent şi plăcut, merge excelent asociat cu gustul de ciocolată şi este de departe preferatul meu din această seară.

Attila Cuvee 2011 – un vintage excepţional, pentru connaisseuri

Attila Cuvee 2011 însoţit de un Platou de brânzeturi artizanale a fost cireaşa de pe tortul unei seri reuşite în compania cramei Gere Attila. Obţinut din Cabernet Franc, Merlot şi Cabernet Sauvignon şi vinificat în stilul bordolez, vintage-ul Attila Cuvee are un gust intens de ciocolată şi mentă. După decantare, acesta se deschide în note de fructe roşii foarte coapte, mure şi afine. Taninurile perfect integrate, ferme, şi aciditatea subtilă completează gustul intens aromat.