Peste trei ore a durat vizita noastră din februarie pe domeniul Cotnari și acestea încă pe repede înainte pentru că sunt, într-adevăr, multe lucruri de văzut aici; mă refer la tot ceea ce înseamnă întreg combinatul, cramele celor două companii SC Cotnari SA și Casa de Vinuri Cotnari, hrubele, frumosul Castel Vlădoianu, impresionanta vinotecă cu sticle de colecție, sălile de degustare şi medalii, iar lista ar putea continua. Ni le-au prezentat pe toate Viorel Andronic, directorul Combinatului de Vinificație Cotnari, Victor Deleanu, președintele Casei de Vinuri Cotnari și enologul acesteia din urmă, George Măluțan (un articol despre Casa de Vinuri Cotnari şi reprezentanţii acesteia găsiţi aici).
Care să fie, aşadar, secretele lui Vorel Andronic, şeful vinificaţiei de la Cotnari? Nici nu ai zice, la prima vedere, că în spatele personalității sale impunătoare, cu o mină destul de dură, se ascund atâtea emoţii când vorbește despre vin și despre lucrurile frumoase din viața lui. Deși în copilărie se visa ba aviator, ba paraşutist, tot lucrând în vie cu tatăl său, începea să prindă drag de vie şi vin până când, la un moment dat, şi-a dat seama că, de fapt, vrea să devină “specialist în vinificaţie”. Iar la numai 23 de ani era deja şef de producţie la o cramă din Chișinău.
Viorel Andronic s-a născut în Republica Moldova, dar e de 11 ani în România și spune că aici este casa lui sa și a familiei sale acum. Deși…acasă ajunge mai mult ca musafir și vinul i-a devenit cel de-al treilea copil, după cele două fete, ne mărturisește, mai în glumă, mai în serios. “Știu cum să dau naștere unui vin bun, cum să-l cresc, cum să-l educ. Ziua de muncă începe la ora 6 dimineața. Munca de enolog – precizează el – înseamnă însă mai mult decât a face vin. Ca activitate, enologia nu este o meserie, mai curând o artă. Mă pasionează vinul și zi de zi vreau să înțeleg tot mai mult ce vrea consumatorul și cum pot să-i satisfac dorințele și plăcerile.”
“Fiecare enolog are niște secrete care nu sunt scrise în nicio carte. Enologia este o artă pe care fiecare o însușește diferit. O calitate importantă a unui enolog trebuie să fie pasiunea față de vin. Pe lângă formația profesională, trebuie să aibă creativitate, modestie, organizare, să fie comunicativ. Pregătirea, inspirația și experiența sunt vitale. Ca să practici această meserie, trebuie să ai și un strop de talent și, nu în ultimul rând, tot ce faci trebuie să fie din plăcerea și din satisfacția de a avea rezultate cât mai mari.”
Dar iată cum avea să i se contureze pasiunea pentru enologie, deși în copilărie, era atras mai mult de uniforma militară și visa să piloteze avioane. Dar… visele au rămas vise, iar în liceu, începea să îl ajute pe tatăl său (de profesie contabil) la lucrul în vie, pentru că singur, “nu putea să dovedească cei aproape 2.500 de mp de vie”; toamna, mai ales, devenea ajutor de nădejde și asista la toate etapele prelucrarării vinului, de la zdrobirea strugurilor, până la fermentarea mustului.
“În mintea mea de copil începuse să mă obsedeze o întrebare: <<Cum e posibil să supui mustul de struguri procesului de transformare în vin?>>Pur și simplu, eram fascinat de acest miracol, cum mi se părea mie atunci. Și așa, treptat, pasiunea tatălui mi s-a transmis și mie, astfel încât, în toamna anului 1989, am decis : <<Voi deveni specialist în vinificație>>”.
S-a înscris apoi la Facultatea de Tehnologie, specialitatea Tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare a Universității Tehnice din Chișinău, iar aici spune că a avut norocul să aibă trei mentori care l-au călăuzit în activitatea teoretică și practică din cadrul Institutului Național al Viei și Vinului din Chișinău: Constantin Sîrghi, doctor habilitat, profesor universitar, Anatol Bălănuță, profesor universitar, doctor în științe tehnice și Grigore Musteață, doctor conferențiar și decanul facultății atunci.
La 23 de ani era șef de producție la SC Doina – Vin SRL din Chișinău, unde a lucrat zece ani (1994 – 2004). Între timp, în anul 2000, a urmat un master în oenologie la Unitatea experimentală în domeniul vinificaţiei Pech Rouge (Montpellier, Franța), sub coordonarea lui Claude Flanzy. În 2004 – 2005 a fost director de combinat la Crama Ceptura, în perioada 2005 – 2006 a revenit ca șef de producție la Doina – Vin din Moldova, iar din 2006 până în 2011, a coordonat producția SC Speed SRL Huși. Din 2011 este directorul combinatului de Vinificație Cotnari, postură din care coordonează toate activitățile din producție și de elaborare a vinurilor.
Își amintește cu emoție și acum de obținerea primei medalii de aur pentru un Pinot Gris, în 1997, la Londra, pe vremea când era un tânăr șef de producție la Doina – Vin. Un alt moment important al carierei sale a fost când a devenit membru al Comisiei de Degustare ”Chișinău Wines & Spirits Contest” , în 1998. Împlinirea profesională, ține să precizeze, a venit însă odată ce a ajuns la Cotnari.
Cotnari
-
- Numele firmei: SC Cotnari SA
- Adresa: Str. Principală, nr.1, com. Cotnari, jud. Iași, cod poștal 707120
- Branduri:
Selecții – retail, 17 – 20 lei incl. TVA / raft, Horeca, 30 – 35 lei incl. TVA
Clasic – retail, 11 – 14 lei incl. TVA / raft, Horeca, 22 – 25 lei incl. TVA
Cotnari – retail,11 – 13 lei incl. TVA / raft, Horeca 20 – 23 lei incl. TVA - Suprafață de viță de vie în exploatare: 1.400 ha, dintre care vii replantate 1.250 ha, începând cu anii 2007, 2008, 2009, 2011.
- Caracterizare plantatíi. Soluri: argiloase, argilo-nisipoase şi calcaroase. Altitudine: între 150 și 400 m. Orientarea rândurilor N – S. Metoda de conducere: Guyot
- Soiuri: SC Cotnari SA este unica societate din România care promovează numai soiuri românești: Grasa de Cotnari – 525 ha, Frâncuşă de Cotnari – 150 ha, Fetească albă -300 ha,Tămâioasă Românească – 300 ha, Fetească Neagră -75 ha, Busuioacă de Bohotin – 50 ha
- Capacitate de procesare: 800 – 850 t struguri / zi. Capacitate de stocare: 240.000 hl
- Oameni. Președinte directorat Cotnari SA: Constantin Deleanu. Winemaker: Viorel Andronic
- Turism oenologic. Pe site-ul companiei e disponibilă toată oferta de pachete turistice, de la pachete ce cuprind vizita în cramă şi o sticlă de vin cadou, la oferte complexe cu vizita în cramă, degustare de cinci vinuri, meniu extins (platou tradiţional, fel de bază, desert, cafea), două sticle de vin cadou, muzică live ş.a. Preţuri: 10 – 60 euro (TVA inclus). Contact turism: Carmen Serghiuță, tel.: 0740.234.040, e-mail: turism@cotnari.ro
- Contact societate: tel.: 0232.730.392, e-mail: office@cotnari.ro, www.cotnari.ro.