Selectie de vinuri de calitate la JW Marriott (interviu)

Incet, incet, vinul incepe sa-si castige si in Romania pozitia de care se bucura pe alte meleaguri. Mai multa calitate, tot mai multe etichete, pentru toate gusturile si toate buzunarele si, cel mai important, creste si numarul oamenilor care vor sa stie mai multe despre vin. Pentru acestia, si in primul rand pentru bucuresteni, avem o veste buna. Un nou wine-bar se pregateste sa isi deschida portile. Si nu oriunde, ci chiar in galeria comerciala a Hotelului Marriott. Initiatorul proiectului, somelierul Marian Timofti, vrea insa mai mult decat un wine-bar. Isi doreste o colaborare cu toate restaurantele din complexul hotelier, care ar putea, astfel, sa-si mareasca portofoliul vinurilor din meniuri. Un parteneriat din care toata lumea ar avea de castigat. Restaurantele, pentru ca vor avea o lista de vinuri cu adevarat impresionanta, producatorii, pentru ca vor fi listati, iar clientii, pentru ca vor avea mai multe sanse de a gasi si consuma vinul preferat.

Publicitate
Samburesti

Vrea parteneriat cu restaurantele

Vei deschide un wine-bar si in Romania. Si nu oriunde, ci intr-unul dintre locurile de top din Bucuresti. Va fi un wine-bar ca toate celelalte sau va aduce si ceva nou?
In primul rand aduce un nou wine-bar in peisaj. Bucurestiul nu sta deloc bine la acest capitol. Apoi aduce multe vinuri de calitate intr-un complex hotelier de calitate. Dar asta nu e totul. Proiectul meu consta in a propune un parteneriat restaurantelor existente in complexul Marriott. Care ar putea sa-si mareasca portofoliul de vinuri din meniuri fara sa investeasca mai nimic.

Mai concret?
Vreau sa le propun ca vinurile existente in wine bar sa fie listate la toate restaurantele din complexul hotelier. Daca un client vrea un anumit vin, un reprezentant al respectivului restaurant vine, ia sticla si apoi o serveste la masa.

Publicitate
IPPU

Sase vinuri pentru un fel de mancare

Si care ar fi avantajele acestei colaborari?
Multe. Restaurantele nu mai investesc bani in foarte multe vinuri, mai ales in etichetele rare, castiga spatiu de depozitare, dar si respectul clientilor. Avantaj vor avea si producatorii sau importatorii, pentru ca vor avea vinurile listate, oamenii vor auzi de ele, le vor incerca si vor transmite informatia mai departe. O forma de publicitate si vanzare, pana la urma. Cel mai avantajat dintre toti va fi insasi clientul; va avea o carte de vinuri completa; va avea parte de un meniu cu recomandarea somelierului la fiecare fel de mancare, nu un singur vin, ci sase vinuri pentru fiecare fel – lista pe care ma oblig sa o realizez pentru fiecare restaurant cu care voi colabora – va avea parte de un serviciu de calitate, deoarece intentionez sa prezint mici cursuri, gratuite, de prezentare si servire a vinului personalului din unitatile care vor accepta colaborarea. Stiu ca este un vis frumos, dar este visul oricarui somelier care se respecta: respectul si oferta completa catre client.

Nu vor ajunge prea scumpe vinurile in restaurant?
Nu, pentru ca ei vor achizitiona vinurile la acelasi pret ca si pana acum, adica la cel al distribuitorului.

Dar daca, din intamplare, se va nimeri o sticla de vin cu defect de dop sau cu alte probleme?
Suntem firma serioasa. Ca in orice wine-bar veritabil, ea va fi schimbata. Cu conditia ca din sticla sa nu lipseasca mai mult de un sfert din cantitate.

Casa Isarescu, in premiera intr-un wine-bar

Sa revenim acum la wine-bar. Cum se va numi, cum il vei amenaja?
Arte&Vino. Va aduce pe undeva cu wine-barul pe care l-am deschis in Montalcino. Doar ca va fi mult mai mic. Sunt doar 50 de metri patrati. De aceea nu voi avea mai mult de 10 producatori sau importatori. Fiecare cu raftul sau, din tavan si pana in podea, care va fi dotat si cu un enomatic, pentru vinurile servite la pahar.

Nu-i cam mare investitia?
Nu, deoarece sper ca fiecare producator care va adera la acest proiect sa achizitioneze acest enomatic. Eu voi asigura doar generatoarele de azot pentru toate aparatele din wine-bar. Unul dintre producatori si-a manifestat deja interesul, fara a-i face aceasta propunere. Este domnul Guvernator Mugur Isarescu. A citit pe Vinul.ro despre proiect, mi-a cerut amanunte si a dorit sa-l inscriu pe lista celor 8-9-10 producatori pe care am de gand sa-i abordez. O voi face dupa primirea ofertelor de pret de la constructorul de rafturi, dar deja am primit acordul Domeniilor Franco-Romane si Corcova.

In cazul in care proiectul se va materializa, se va servi vin la pahar si in restaurante?
Poate, dar nu de la mine. Cum ar fi sa alerge chelnerul cu un pahar de vin prin tot hotelul? Daca vor, restaurantele isi pot achizitiona aparate enomatic si sa serveasca si vin la pahar.

O ultima intrebare. Cand se va deschide?
Sper ca la inceputul lunii martie sa-i dau drumul. Pana atunci voi avea o discutie si cu sefii restaurantelor, sa le prezint proiectul de colaborare. Altfel, wine-barul trebuie sa fie de sine statator si sa ofer vinuri de calitate clientilor hotelului, vizitatorilor si amatorilor de vin. Gregor Aufhauser, general-manager al societatii Grand, parea foarte incantat, dar nu depinde de el, el fiind managerul general al lui Grand Hotel care a inchiriat locatia concernului Marriott. Insa s-a interesat daca am putea colabora si pentru alte evenimente, cum ar fi, de exemplu, prezentari de vinuri, evenimente de lansare a diferitilor producatori, motiv pentru care am propus o colaborare cu Federatia Somelierilor din Romania-Bucuresti, al carei presedinte este colegul Sergiu Nedelea, deci pe aceasta tema…oricand, cu placere.