Selecţie Greka Terra cu vinuri de top

Perfecte pentru vacanţă, dar nu numai, următoarele vinuri sunt unele dintre cele mai cunoscute, apreciate şi vândute vinuri ale Greciei. Le puteţi încerca şi la faţa locului, dar şi în România, ele fiind deja importate de Greka Terra.

Publicitate
Ravago

MALAGOUSIA 2014 KTIMA GEROVASSILIOU
Malagousia Ktima GerovassiliouComentarii generale:
Soiul Malagousia este exemplificarea modului în care producătorii greci îşi redescoperă rădăcinile. Evangelos Gerovassiliou este creditat cu renaşterea acestuia, iar vinul pe care îl produce din acest soi este unul de referinţă, rotund, moale si suplu, cu arome florale si fructate eterice, alături de nuanţe de stejar.
Soiuri de struguri: Malagousia 100%.
Tip: Vin alb sec.
Categorie: Indicatie Geografică Protejată Epanomi.
Caracteristici: Vinul este fermentat parţial în butoi şi apoi este lăsat pe drojdii timp de câteva luni, câştigând adâncime în arome. Vinul are o culoare galben pai strălucitoare cu nuanţe verzui si parfumuri de fructe coapte – pere, mango şi citrice. Pe palatin, aromele bogate de coajă de lămaie îl fac şi mai atractiv. Final lung, bine echilibrat.
Alcool: 13.5% vol.
Asocieri culinare: o potrivire perfectă pentru preparate mediteraneene, fructe de mare, carne de pasăre, paste cu sosuri uşoare şi salate de legume proaspete. A se servi la 8-10°C.
Acest vin a obţinut de-a lungul vremii numeroase distincţii. Cel din recolta 2013 a primit titlul de Best in Show – Regional Trophy la Decanter World Wine Awards, iar la Ultimate Wine Challenge a obţinut 93 de puncte.

PETALOUDES 2014 DOMAINE HARLAFTIS
Petaloudes Domaine HarlaftisComentarii generale: Un vin rose tip Rhone din Nemea, cu gust şi postgust excelente. Domaine Harlaftis Petaloudes („Fluturi“) Rose este un vin pentru orice moment şi mai ales pentru orice moment pe timp de vară.
Soiuri de struguri: Syrah 100%
Tip: Vin Rose Sec
Clasificare: Indicatie Geografica Protejata Peloponez.
Caracteristici: Culoare luminoasă, jucăuşă. Nasul floral, proaspăt, si palatinul rece, mineral, plăcut, completează aspectul său atractiv.
Vinificatie: Strugurii sunt recoltaţi dimineaţa devreme şi sunt transferaţi imediat în cramă. Urmează o sortare atentă şi o presare uşoară, care eliberează cele mai bune şi complexe elemente ale soiului. Fermentaţia are loc la temperaturi controlate.
Alcool: 13% vol. alc.
Asocieri culinare: Risotto cu creveţi, cimbru proaspăt şi ciuperci, în vin; tagliatelle cu somon; calmar la grătar cu salată de vinete afumate; chefal la grătar în sos cremos de ou şi lămaie. Excelent ca aperitiv. A se servi la 10°C.

Publicitate
Oprisor

 

SANTORINI 2014 DOMAINE SIGALAS
Santorini Domaine SigalasComentarii generale:
Una dintre cele mai populare şi, probabil, cea mai premiată etichetă la nivel internaţional pentru D.O.P. Santorini. Savurând acest vin veţi simţi cu fiecare înghiţitură marea şi soarele din Insula Santorini.
Soiuri de struguri: Assyrtiko 100%
Tip: Vin Alb Sec
Clasificare: Denumire de Origine Protejată Santorini
Caracteristici gustative: Culoare galben pal, cu nuanţe verzui. Nas aromatic, cu citrice şi o mineralitate tipică terroir-ului unic din Santorini, sesizabilă mai ales în gust. Aciditatea mare, dar bine prinsă în corp, permite învechirea. Note de petrol şi caprifoi în vinurile învechite, ca în Riesling-urile germane şi alsaciene.
Vinificaţie: Fermentare în tancuri de oţel inoxidabil la temperatură controlată.
Potenţial de învechire: Peste 6 ani.
Alcool: 14% vol.
Asocieri culinare: La peşte de mare (doradă, biban, fagri), orice fel de fructe de mare, paste şi risotto cu fructe de mare, salate verzi, salate cu fructe de mare, carne albă cu sosuri uşoare, dar niciodată fără mâncare. Se serveşte la 10-11°C.
Vin de clasă, Santorini Sigalas 2014 a primit 93 de puncte de la Robert Parker şi medalie de aur la Thessaloniki International Wine Competition in 2015.

THALASSITIS 2013 GAIA WINES
Thalassitis Gaia WinesComentarii generale: În antichitate, o practică bine-cunoscută era amestecarea vinului cu apa de mare („thalassa“ în limba greacă). Vinurile care rezultau în urma acestui procedeu erau numite „Thalassitis Oenos“ („vin provenit din mare”). Fără a amesteca, evident, vinul cu apa de mare, producatorul Gaia Wines a creat un vin de top, cu toate caracteristicile soiului Assyrtiko provenit de pe insulă. Putere, mineralitate, aciditate. Reuşeşte să impresioneze experţi din toata lumea.
Soiuri de struguri: Assyrtiko
Tip: Vin alb sec
Categorie: Denumire de Origine Protejată Santorini
Caracteristici: Thalassitis este un vin foarte sec, cu un caracter puternic: corpolent, bine structurat, cu aciditate crocantă, mineralitate distinctivă şi arome delicate de caprifoi. Strugurii Assyrtiko selectaţi pentru Thalassitis provin exclusiv de la viile din regiunile Episkopi, Akrotiri si Pyrgos. Viţele de vie au aproape 80 de ani şi au un randament deosebit de scăzut, care nu depaseste 25 hl/ha.
Potenţial de învechire: mai mult de 7 ani.
Alcool: 13% vol.
Asocieri culinare: Savurati-l la 10°C cu fructe de mare, peşte, crustacee sau chiar miel fiert în sos de lămâie. Încercati să păstraţi Thalassitis în pivniţă pentru 2 sau 3 ani, la o temperatura nu mai mare de 14°C, şi veţi asista la o schimbare. Dimensiunea sa minerală se va diminua, în timp ce aromele de fructe şi miere se vor amplifica.
Medalie de Aur la Decanter, 92 de puncte de la Robert Parker, 93 de puncte de la Wine & Spirits Magazine sunt câteva dintre recunoașterile internaționale care recomandă acest vin.

VIOGNIER 2014 KTIMA GEROVASSILIOU
Viognier Ktima GerovassiliouComentarii generale: Fermentarea în butoi îmbogăţeşte acest soi cu aromă impresionantă şi exuberantă. Senzaţia pe nas si pe palatin este fascinantă. Un vin alb special, pentru cei care caută ceva diferit. Bogat, aromatic, multistratificat, cu aciditate bună şi un final lung şi complex.
Soiuri de struguri: Viognier.
Tip: Vin alb sec.
Categorie: Indicație Geografică Protejată Epanomi.
Caracteristici: Vinificarea începe cu o scurtă maceraţie, urmată de fermentaţie în butoi de stejar franţuzesc. Apoi vinul este lăsat pe drojdii, pentru a îi îmbogăţi gustul cremos şi savoarea. De culoare auriu intens, prezintă arome de piersici, pere şi accente de tabac pe final. Se bea foarte bine tânăr însă rezistă timp de mai multi ani.
Alcool: 13.5% vol.
Asocieri culinare: se serveşte rece (10-12°C), cu crab sau homar proaspat, salate cu sparanghel şi creveţi, bucătarie asiatică.
Unul dintre cele mai premiate vinuri ale lui Evangelos Gerovassiliou, cu aur la Decanter, aur la Mundus Vini şi 93 de puncte primite de la Wine & Spirits Magazine.

WHITE 2014 DOMAINE BIBLIA CHORA
White Domaine Biblia ChoraComentarii generale: Unul dintre cele mai premiate şi, cu siguranţă, cel mai bine vândut vin alb al Greciei. E păcat să nu îl încercaţi!
Soiuri de struguri: Assyrtiko 40%, Sauvignon Blanc 60%.
Categorie: IGP Pangeon.
Caracteristici: Culoare galben-verzui, de o claritate remarcabilă. Nas plin, moscat, cu evidente parfumuri de fructe exotice, piersici si citrice. O aroma bogată, răcoroasă şi frumos echilibrată, aciditate plăcută şi un final lung, elegant, dar subtil.
Alcool: 13.5% vol.
Asocieri culinare: Bine răcit (10-12C), se poate servi ca aperitiv sau poate fi savurat pe tot parcursul mesei. Se potriveşte perfect cu fructe de mare, paste cu fructe de mare sau cu sos alb, carne albă (pui, curcan) şi orice fel de salate proaspete, de asemenea şi cu risotto cu legume, risotto cu fructe de mare, fasole verde cu ulei, roşii umplute.
Un vin care ia medalie de aur peste tot pe unde concurează. La Decanter, la Bruxelles, ba chiar şi la IWCB.