2012 e genul acela de an pe care producatorii de vin mai degraba l-ar scoate din manualele de istorie. Cu geruri aproape polare iarna, ploi diluviene la finele primaverii si o seceta pe care n-am mai cunoscut-o decat in povestirile parintilor sau ale bunicilor, anul acesta este trecut la rubrica „Asa, NU!” de mai toti creatorii de vin din tara. Si nu numai din tara, ca, deh, primele semne ale crizei vinului au aparut deja. Totusi, mai exista si exceptii. Si, chiar daca din punct de vedere volumic recolta 2012 a fost cu aproape 20% mai mica decat cea a anului precedent, la SERVE se zambeste. Sigur, orice gazda bucuroasa de oaspeti te intampina cu zambete atunci cand ii treci pragul, dar nu vizita pe care un grup restrans – dar aprig – de jurnalisti, bloggeri, somelieri si alti comunicatori ai vinului au efectuat-o sambata, 6 octombrie, la producatorul din Ceptura este principalul motiv pentru care oamenii de la SERVE trateaza anul 2012 cu condescendenta. Adevăratele motive de bucurie le-am aflat pe parcursul celor peste 6 ore petrecute prin viile din Dealu Mare, prin noua casa de primire – spatiu in care, de altfel, a fost organizata degustarea unora dintre vinurile produse sau comercializate de SERVE – sau prin crama producătorului din Dealu Mare. Mai ales in crama le-am aflat, pentru ca, nu-i asa, cine poate spune mai multe despre un producator de vinuri decat vinul?
In degustare au intrat trei vinuri din gama Vinul Cavalerului – Sauvignon Blanc 2011, Rose 2011 si Merlot 2010 -, sapte din gama Terra Romana – Sauvignon Blanc 2011, Milenium Alb 2011, Chardonnay 2011, Pinot Noir 2011 (o prezentare in avanpremiera a celui doar al doilea Pinot Noir din această gamă, dupa cel din 2007), Feteasca Neagră 2010, Cabernet Sauvignon 2010 şi Milenium Roşu 2011 -, cele trei Cuvee-uri ale producatorului – Amaury, Charlotte 2008 si Alexandru 2007 (cu menţiunea că Amaury a fost prezentat atat in varianta 2010, cat si, in premiera absoluta, in noua varianta, adică 2011), dar si Domaine Peraldi 2009, un vin realizat pe domeniul familiei De Poix din Corsica. Am mai incercat si alte vinuri, in constructie, degustate fie din baric, fie direct din tancurile in care unele inca mai fermentau, vinuri care , pe mine, personal, ma obliga sa caut solutii pentru a gasi noi spatii de depozitare intr-un apartament in care sticla e deja in volum mai mare decat betonul.