Sunt 21 de ani de la înfiinţarea primei crame cu acţionariat privat de la noi – SERVE – de către contele Guy Tyrel de Poix și soția sa, Mihaela Tyrel de Poix, şi tot de 21 de ani se află aici Aurel Rotărescu, enologul cramei. Nu poţi decât să îţi scoţi pălăria în faţa unei asemenea cariere, în care Aurel Rotărescu şi-a luat angajamentul implicit de a duce mai departe munca și pasiunea contelui, asumându-și, totodată, un rol curajos de pionierat în lumea vinului din România.
O descriere de șase rânduri în „World Athlas of Wine”, lucrarea lui Hugh Johnson, ediția 1987, a fost de ajuns pentru a trezi interesul contelui francez (de altfel, moștenitorul unei familii cu tradiție de sute de ani în lumea vinului din Corsica) pentru terroir-ul românesc. Pasionat de vin prin genealogie și înclinație (deși stomatolog de meserie), Guy a intuit potențialul calitativ al regiunilor viticole românești și a venit în România, în 1993, la Ceptura. A convins-o și pe Mihaela Tyrel de Poix (cu formație tehnică la bază și activând în domeniul consultanței pentru investitori străini), care îi devine ulterior soție, să i se alăture în calitate de cofondator al firmei.
Aurel Rotărescu ajungea la crama SERVE chiar de la începuturi (după ce Guy gustase din vinul făcut de el) ca discipol al contelui și enolog, la nici 30 de ani.
Înainte, de la 25 de ani (din 1991) fusese deja șef de cramă la Dionysos Ceptura, după absolvirea Facultății de Horticultură, secția Oenologie din cadrul Instittului Agronomic Nicolae Bălcescu din București (în 1990). La crama contelui, prinde contur cariera sa, Aurel Rotărescu devenind acum acum unul dintre cei mai longevivi enologi români la o cramă din România.
Îmblânzește în timp soiuri „dificile” și face vinuri pe gustul mentorului său – „feminine”, fine, delicate și elegante – așa cum îi plăcea lui Guy să vorbească despre stilul vinurilor SERVE. Nu voi insista foarte mult aici asupra lor, cele mai multe fiind deja foarte cunoscute dar, ca detalii importante, poate, mai puțini știu că aici a luat naștere primul rose sec de la noi (în 1995), primul ansamblaj de soiuri internaționale și românești și primul cuvee (1999). Tot aici era selecționat, pentru prima dată soiul Fetească Neagră în pepiniera proprie a cramei. Acum, vinul de top de la SERVE este, desigur, o Fetească Neagră, care poartă, numele contelui ca un omagiu și care, de altfel, confirmă intuiţia marelui iubitor al vinurilor care a fost Guy de Poix. Cuvee-urile Charlotte, Alexandru și Amaury sunt alte vinuri de excepţie ale cramei, denumite după copiii contelui francez.
SERVE (Societatea Euro Română de Vinuri de Excepție)
Nume firmă: SERVE Ceptura SRL. Adresă: sat Ceptura de jos, com. Ceptura, nr. 125C, jud. Prahova. Sediu București: str. Pastorului, nr. 48 – 50, sector 2. tel./fax : 021.222.32.57, e-mail: office@serve.ro
Mărci comerciale (game): Vinul Cavalerului, Terra Romanã și cuvee-uri: Cuvee Charlotte, Cuvee Amaury, Cuvee Alexandru și Cuvee Guy de POIX.
Suprafață de viță de vie în exploatare pentru struguri de vin: 60 ha în Dealu Mare (compania mai exploatează alte 56 ha în Cogealac, Constanța).
Caracterizare plantații: situate pe versanți cu expoziție sudică, sud-estică, sud-vestică, în funcție de soi, pe soluri brun roșcate de pădure, cu structură argilo calcaroasă, bogate în fier, cu pante cuprinse între 10 și 45%, unele dintre ele terasate.
Altitudine: între 130 – 280 m (mai jos, soiuri albe, mai sus, roșii). Orientarea rândurilor de viță se face pe curba de nivel, pentru a contracara eroziunea, distanță între rânduri 2,2 m cu 0,9 – 1,1 m între plante; 4.400 – 5.050 plante / ha. Tăierea de rodire se face în sistem Guyot simplu, cu încărcătură de 10 – 14 ochi, repartizați pe un cep de 2 ochi și o coardã. Plantele sunt conduse pe semitulpinã cu sârmã portantã la 0.7 – 0.8 m. și încă două rânduri de sârme mobile; înălțimea totalã ajunge la 1,8 – 1,9 m.
Soiuri cultivate în Dealu Mare: albe: F etească Albă 3.5 ha, Chardonnay 3,7 ha, Riesling 6,5 ha, Sauvignon Blanc 7 ha / roșii: Pinot Noir 13.8 ha, Fetească Neagră 11,3 ha, Cabernet Sauvignon 5 ha.
Capacitate de stocare: 2 milioane l, capacitate de prelucrare maximă 100 t. struguri / zi, 700 – 800 mii sticle produse / an.
Turism enologic: Crama și podgoriile SERVE primesc vizite în grupuri de 10 – 35 de personae, de luni pânã vineri, de la 10.30; la cerere, și sâmbăta, în funcție de disponibilitatea personalului. Vizita dureazã 2-3 ore, incluzând prezentarea cramei și degustarea vinurilor. Dacă se dorește și turul viei, se mai adaugã o oră. Servicii oferite: degustarea vinurilor din gamele Vinul Cavalerului și Terra Romană (circa 75 ml / persoană sortiment, aprox. 375 ml / persoană total), prezența unui reprezentant al cramei care consiliazã grupul, gustãri. Turiștii pot achiziționa vinuri de la punctul de vânzare, deschis în cadrul cramei. Data vizitei se stabilește cu minimum 15 zile înainte.
Oameni: Fondator: Contele Guy Tyrel de Poix, CEO: Mihaela Tyrel de Poix, Winemaker: Aurel Rotărescu.