Sfatul „vinologului“ – Vinul si socrii

Articol de Cosmin Tudoran / 

Publicitate
Excursii

Sunt momente in viata in care cadoul potrivit te poate salva dintr-o o situatie jenanta. Asa cum pachetul de Kent lung sau cutia de Amigo de pe vremuri te scotea la mal, in acelasi mod astazi un cadou potrivit poate face minuni. In ecuatia deloc ipotetica de mai sus introducem o noua cunoscuta: vinul. Frumos impachetat, vinul pe ales spranceana „can save the day”! Sa aflam cum.

Esti intr-o prima vizita la socrii sau la cei carora vrei sa le lasi impresia ca vor deveni. Stim ca socrul e „tartore“ in casa, insa, pana nu treci de PR-ul familiei, soacra, n-ai sanse. E bine sa intri-n noua casa cu dreptul, pasind pe o alee bine batatorita inca de la inceput. Ar fi bine sa afli cate ceva de la fiica (sau fiu, ca e la liber acum) cam ce preferinte culinare are doamna. Ca sa stii in ce parte a raftului din WineBoutique-ul preferat te indrepti!

Publicitate

Apoi, ca tot vrei sa spargi usor gheata, pui mana hotarat pe un Cabernet Sauvignon Crama Oprisor 2010. Daca te intrebi de ce, vei stii ca primele replici in dialog sunt cele mai importante, iar vinul asta te ajuta din prima. Il impachetezi si te duci frumos la viitorul socru cu textul gata facut. Ai de inmanat un Oprisor rosu din 2010! Ii spui domnului ca e un Cabernet Sauvignon de Oprisor, imbuteliat in numai 9.998 de sticle, iar sefu’ casei e fericit sa afle ca a fost o alegere grea, dar totusi simpla. Spui omului ca e un vin greu, ce merita aerat o ora inaintea mesei si, ca indubitabil, treaba asta ii se cuvine domnului. Ca doar el e sefu’ casei! Aduci aminte de faptul ca vinul, odata aerat, are o paleta de arome ce contine smochine, cafea, piele. Ca te duce cu gandul la gemurile bunicii. OK, tai-o pe asta cu gemurile bunicii, ca poate deduce omu’ ca l-ai facut deja bunic si nu vrei sa auzi replica aia cu „veti avea un nepotel?”, in direct, la masa. Ca, desi Oprisorul tau e plin de antioxidanti, inca nu l-au facut oamenii preinfarctic.

Recomanda-i viitorul tata-socru vinul asta pentru o masa-n doi, dar nu insista prea tare, ca stii cum is oamenii trecuti prin viata, mai fandositi, asa! Iar vinul tau e sobru si, desi catifelat, placut si lin, e energic si fortos. Intocmai ca omu’ tau acum 15 ani. Spune-i ca postgustul e exploziv, puternic si lung si ca ar merge de minune cu o masa copioasa de vanat sau carne rosie. Iar daca domnii sunt la cura, spune-i ca e oricand excelent pentru un cadou… Chiar daca e un Cabernet mai tanar la varsta, spune-i jupanului ca vinul e un „oltean” plin de arome cu tonuri de cutie de lemn, condimente, cuisoare, iarba uscata, din astea… N-o sa-l dezamageasca, e clar, chit ca e, ori ba, „cunoscator” in ale vinurilor! Ca e catifelat, usor astringent, dar ca trebuie neaparat aerat cel putin o ora. Bine, e un vin potrivit, dar daca viitorul socru te chema instant la un paharel de tuica, ar fi bine sa incerci sa-l convingi ca poate odata, la un rebus sau la o carte, ar merge si Oprisorul asta. Ca nu merita sa-l dea sefului de scara, la sedinta de comitet. Ce, numai altii sa se cinsteasca? Apoi vorbeste-i de fiica… sau fiu.

Apoi, va trebui sa cauti momentul pentru cadoul soacrei. Pentru ea ai ales Riesling Italian Sirena Dunarii 2001. Da, sirena! Te uiti la ea, te uiti la fii-sa si realizezi ca ai parte si tu de doua sirene la distanta de „trei’j’de” ani. Sa-ti fuga gandul la invechirea in butoi, dar sa nu-ti fuga prea tare, ca ai nevoie de tact si rabdare. Ai parte de o cucoana care te ajuta sa iti proiectezi ideea de familie, si cred ca vinul asta dulce poate facilita acest lucru. Chiar daca e un Riesling Italian, poti oricand aduce ideea ca e un strugure inrudit cu ceva romanesc, de dinainte de filoxera.

Intreaba unde s-a nascut, si, indiferent de raspuns, chiar daca e nascuta la Calarasi, Spermezeu-Bistrita sau Bumbesti-Livezeni, poti inainta ideea ca Rieslingul asta are rude pe-acolo. Chiar daca nu e o poveste reala, da-i senzatia ca ai ales asta pentru ca stiai ca e din zona sa.

Te-as invita chiar sa desfaci repede sticla, sa servesti dulceagul asta pe post de desert, ca oamenii mari. Imbie femeia cu un pahar si, in timp ce o privesti lung, imaginandu-ti cum va fi nevasta-ta la varsta ei, verbalizeaza potentialul lui impresionant, structura sanatoasa si eleganta, aromele intense de miere, ierburi aromate, cafea, fructe confiate si ce-oi mai gasi tu acolo. Are o aciditate placuta si asta deschide apetitul pentru desert. Dulcele situatiei te imbie sa gusti tartele, placintele si cozonacul viitoarei soacre, nu? Hai ca te-ai descurcat…

Concluzie: Oprisorul si Sirena ti-au salvat intalnirea!