Simona Paly (Andrieș) este enolog consultant în Valea Rhônului din Franța de trei ani, are în spate 11 campanii de vinificație în șase țări de pe trei continente și este deja cunoscută în mediul producătorilor de vin din România. Eu cred că este unul dintre românii cu care ne putem mândri, în lumea vinului. Am cunoscut-o personal atunci când l-a însoțit în România pe mult mai celebrul Philippe Cambie, „omul de 1.500 puncte Parker” care colaborează cu Domeniul Bogdan în Dobrogea (de 15 ori vinuri lucrate de el au primit punctajul perfect de 100) și coleg al ei la Centrul Oenologic Groupe ICV din Beaumes de Venise. Pentru că la București nu am apucat să stau mai mult de vorbă cu ea, l-am rugat pe scriitorul Ioan T Morar, stabilit de mai mulți ani în sudul Franței, să facă „un pustiu de bine” și s-o aducă pe Simona mai aproape de publicul Vinul.ro.
Pentru cine nu știe, scriitorul Ioan T Morar este un fervent promotor al României în Franța (și al prieteniei culturale România-Franța) și autor (între multe altele) al volumului „Șapte ani în Provence”, pentru care a primit Premiul Special al Uniunii Scriitorilor în 2019. Îi mulțumesc și lui și Simonei pentru conversația de mai jos – care a avut loc pe perioada crizei COVID 19 din primăvara 2020 și a fost ca o veritabilă respirație de aer proaspăt prin faptul că a asigurat reconectarea lumilor vinului într-o epocă lipsită de conexiuni fizice reale. Întârzierea cu care publicăm acest interviu mi se datorează în exclusivitate – la vremea respectivă m-am bucurat să-l citesc, dar apoi am intrat puternic în campania de donații #VinCuSolidaritate și, pentru o lungă perioadă, mi-am prins urechile acolo. (Cezar Ioan)
Simona Paly colaborează cu viticultorii pentru a da naștere unor vinuri de terroir, fiecare în stilul sau unic
Ioan T Morar: Care e povestea cu vinul? Ați mers spre el sau a venit el spre dumneavoastră?
Simona Paly: Născută în inima Carpaților, dar cu rădăcini moldovenești, unde am și copilărit în cele din urmă într-un sat micuț din Județul Vaslui, vinul a fost mereu prezent la masa noastră. Bunica și tatăl meu făceau vin „de casă” – ca orice gospodar din vremurile vechi, să zic așa. Însă calea spre vin mi-a deschis-o fratele meu, Marian Andrieș, care a devenit oenolog când eu încă eram la liceu. Probabil a fost norocul meu să fiu mezina familiei și să pot fi îndrumată de oameni puternici.
Ioan T Morar: Pe unde ați trecut ca să ajungeți aici?
Simona Paly: Am parcurs o cale foarte lungă și plină de aventuri. Timp de 8 ani m-am specializat între studiile la Iași, Facultatea de Horticultură, și Masterul de Oenologie în Franța, la Toulouse. Am efectuat 11 campanii de vinificație în diferite regiuni ale lumii: Franța, Statele Unite (Maryland, California), Africa de Sud, Noua Zeelandă, România – și actualmente sunt Oenolog Consultant de 3 ani în Valea Rhônului.
Ioan T Morar: Ce faceți dvs pentru vin? Ce face el pentru dvs?
Simona Paly: Ce fac pentru vin e, practic, colaborarea cu viticultorii și oenologii din regiune: împreună, facem vinuri de terroir, fiecare cu stilul său unic. Valea Rhônului dispune de o paletă de soiuri și terroir-uri fabuloase. Iar natura ne pune la încercare mereu. Adaptăm vinurile la cerințele consumatorilor sau creăm, conservăm autenticitatea locurilor și a oamenilor… este ceea ce pot – sau putem – face pentru vin.
Pentru mine, vinul a deschis calea către o lume a pasiunii, a cunoașterii. Datorită acestei pasiuni m-am putut aventura în diferite țări unde nu numai că am invatat să fac vin, ci am putut întâlni situații, oameni și locuri care pur și simplu mi-au îmbogățit nu doar cultura, ci și sufletul. Vinul leagă multe la un loc: cultură, gastronomie, istorie și, bineînțeles, prietenii.
Nu știu dacă există cel mai bun vin din lume, dar clipe de neuitat vă pot asigura că există. În izolare (și) cu vinuri românești
Ioan T Morar: Care e cel mai bun vin pe care l-ați băut?
Simona Paly: Château d’Yquem 1980. Mi-a rămas în memorie datorită momentului deosebit: eram în California, anul era 2014 iar vinul era unul moștenit de o amică americancă de la bunica ei și împărtășit cu ocazia zilei de Thanksgiving, între familie și prieteni. Nu știu dacă există cel mai bun vin din lume, însă „clipe de neuitat” vă pot asigura că există.
Ioan T Morar: Dacă ar fi să stați izolată în casă pentru o perioadă de timp (Doamne, dar asta chiar s-a întîmplat!) ce vin ați vrea să aveți în rezerve?
Simona Paly: Da… sunt izolata în casă deja de 4 săptămâni -și cine știe încă pentru cât timp. După cum spuneam, natura ne pune mereu la încercare. Lucrez prin télétravail și ne rugăm să treacă cât mai repede acest virus capricios. Izolată, dar nu singură, ci cu fetița mea, căci soțul meu continuă să lucreze în vie… și cu câteva sticle de vin din diferite regiuni: Domaine Vacheron (Sancerre), Château Juvénal (Ventoux), Bodega Mas alta și Gramona (Spania), Zusslain (Alsace), Domaine des Sénéchaux, Bosquets des Papes et Charbonniere (Châteauneuf du Pape) însp și cu câteva vinuri românești – de la Domeniul Catleya, Aurelia Vișinescu, Viile Metamorfosis și, bineînțeles, Sarica Niculitel (unde lucra fratele Simonei, Marian Andrieș – nr). Să nu uit câteva sticle de Tavel și Lirac, unde soțul meu este producător-viticultor, deci acestea sunt nelipsite din casă.
Vinul viitorului va evolua cu urmașii noștri și cu ceea ce le putem transmite. Ne îndreptăm spre cultura bio și biodinamică
Ioan T Morar: Există un vin al trecutului și un vin al viitorului? Prin ce se deosebesc?
Simona Paly: Lume veche, Lume nouă? Da, vinul evoluează odată cu gusturile noastre, odată cu modernizarea, mondializarea și așa mai departe. Vinul trecutului este poate licoarea aceasta plină de chimie dar și hedonism pe care am am moștenit-o din străbuni. Vinul viitorului va evolua odată cu urmașii noștri și cu ceea ce noi le putem transmite. Să sperăm că societatea îi va susține. Dar, dacă vorbim despre vin, imediat mă duce gândul la cultura viței de vie. Ce pot spune este că ne îndreptăm spre cultura bio și biodinamică la nivel mondial. Ca după orice „exces” avem tendința să ne reîntoarcem la bazele naturii. Și să nu uităm că natura ne pune mereu la încercare, de aceea în unele țări încercăm să adoptăm „soiuri rezistente”, destinate să țină piept schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Va fi oare vinul viitorului un vin al eonologiei de precizie? Să sperăm că nu…
Ioan T Morar: Ce trebuie să facă lumea vinului din România ca să.ajungă la masa celor mari?
Simona Paly: Vinuri excepționale, cu identitate, însă cu toate mijloacele necesare: oenologi, viticultori, terroir-uri, asociații, marketing, gastronomie, cultură, turism etc Vinul românesc trebuie să își ia „zborul” prin toate mijloacele pe plan internațional! Avem mulți oameni talentați printre oenologi, somelieri etc – atât în România cât și pe plan internațional, cu toții suntem oarecum ambasadori ai vinului românesc. România are nevoie să se remarce mai mult, însă cred că acest lucru ar fi mai ușor dacă turismul ar fi mult mai dezvoltat (precum în Africa de Sud sau California – însă povestea e diferită în aceste țări).