Sir Cliff Richard, vinurile si perinita romaneasca

Saptamana trecuta, tara noastra a fost vizitata de un Sir. Da, un Sir in carne si oase! Si nu unul oarecare – caci ca nu degeaba primesc acesti domni titluri nobiliare din parte Reginei – ci chiar Sir Cliff Richard, ale carui melodii faceau furori in Mare Britanie si in Europa “civilizata”, la sfarsitul anilor ’50 – inceputul anilor ’60, cel care a fost numit de catre criticii muzicali drept precursorul Beatles-ilor.

Publicitate
Ravago

Sir Cliff , care a concertat la Brasov in 1969, a venit in Romania la invitatia unui alt englez, John Halewood, proprietarul companiei Halewood Int., detinatoarea Cramelor Halewood.

Intalnirea dintre presa romaneasca si Cliff Richard a avut loc la Crama Urlateanu, proprietate a Cramelor Halewood. Intre o placuta degustare de vinuri, o masa imbelsugata si o antrenanta perinita, Sir Cliff Richard ne-a dezvaluit faptul ca sosirea sa in Romania nu are legatura numai prietenia cu John Halewood, ci este legata de si pasiunea sa pentru vinuri. Celebrul cantaret ne-a declarat ca este proprietarul unei podgorii de vita vie si a unei crame “Adega do Cantor” (Crama cantaretului) aflate in vecinatatea orasului Albufeira, situat in sudul Portugaliei.

Publicitate

Gama de vinuri produsa de Cliff Richard se numeste Vida Nova (Viata noua) si cuprinde trei vinuri: unul rosu – un cupaj din soiurile Shiraz, Aragonez si Alicante bouschet -, unul alb (Verdelho) si unul rose, obtinut din cupajarea soiurilor Aragonez, Trincadeira si Mourvedre. Vida Nova (Viata noua) nu este, insa, doar un nume de vin, ci a insemnat o realitate pentru regiunea cu pricina: caci odata cu investitia lui Sir Richard acolo, zona a cunoscut practic o “noua viata”, o noua prosperitate. Asocierea numelui sau cu vinurile din regiunea respectiva le-a crescut pretul, i-a indemnat si pe altii sa investeasca in zona, a imbunatatit imaginea zonei.

“Am ales sa fac acest lucru din pura pasiune si niciodata nu m-am gandit la ea ca la un castig, ca la o afacere”, ne-a declarat cantaretul, cu toate ca vinurile sale se vand destul de bine in magazinele din Marea Britanie. “Crama a avut initial o capacitate de100 de tone, insa acum am marit-o la 300 de tone”, a mai precizat Cliff Richard, adaugand ca vinurile produse sunt imbuteliate la Esporao, cel mai mare producator de vinuri din Portugalia.

“Imi doresc ca oamenii care degusta acest vin sa vina la mine, sa ma priveasca in ochi si sa-mi spuna: <<Acest vin este cu adevarat bun>>”, este visul lui Sir Cliff Richard.

Si, desi vizita lui Sir Cliff in Romania a fost una privata, nu putem sa nu ne intrebam cum ar fi daca o legenda de marimea lui ar investi in viile de pe la noi… Poate o “Vida Nova” pentru vinurile romanesti?!?