Smaralde si alte bijuterii de la Castel Vinum

Articol de Horia Hasnas si Valentin Ceafalau //

Publicitate
Excursii

villa-vinea-IMG-5538Italian pur-sange, Celestino Lucin e adeptul proverbului „Festina lente!”. Motiv pentru care vinurile albe din recolta 2012 ale producatorului Castel Vinum abia acum au inceput sa rada sub soare. Sigur, clima mai rece de pe Valea Tarnavei Mici a protejat via de seceta care i-a cam intristat pe mai toti enologii din Romania, asa ca recoltarea strugurilor din zona Mica n-a intrat in categoria „acum ori niciodata”. Iar vinificarea si-a urmat cursul firesc, pentru ca vinurile Villa Vinea, fie ele din gama Premium sau din Selection, sa ofere consumatorilor aceeasi aciditate crocanta, aceeasi mineralitate si, evident, o paleta tot mai larga de arome. Si nu numai in vinurile cu care Castel Vinum ne-a obisnuit de anul trecut, ci si in cateva noutati pe care trebuie sa le mentionam. Primul rose al producatorului din judetul Mures – Zweigelt Rose – a fost prezentat pe larg in numarul anterior. Asa ca, acum, vom vorbi mai mult despre premierele albe. Si vom incepe cu Riesling de Rin, vinificat in sec, care apare in ambele game Villa Vinea, Premium si Selection. Poate parea surprinzator ca acest vin si-a facut debutul abia acum, daca ne gandim ca actul de nastere al plantatiei de 1,5 hectare s-a intocmit in 2006. Si nu e vorba de faptul ca plantele, aduse din Italia, s-ar fi adaptat mai greu la conditiile de pe Valea Tarnavei Mici, ci de decizia enologului Celestino Lucin, care a preferat ca via sa ajunga in cel de-al saptelea an de viata inainte de a vinifica soiul. Pentru ca nu te poti juca atunci cand vine vorba de un Riesling de Rin.

villa71O alta noutate in „zona alba” o reprezinta Villa Vinea Smarald, un cupaj demisec din Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel si Riesling de Rin. Vinul, inclus in gama Selection, se deosebeste totusi de celalalt cupaj alb al producatorului, Diamant, prin faptul ca este imbuteliat in sticla standard a gamei, una tip Bordeaux, nu una tip Bourgogne, precum Diamant. Explicatia ne-a fost oferita de Marcel Farcas, directorul de vanzari de la Castel Vinum: „Smarald este un vin mai direct, mai prietenos, mai proaspat, care ajunge mai repede la maturitate, spre deosebire de Diamant, care are nevoie de o mai lunga perioada de invechire la sticla. De aici a plecat diferentierea la imbuteliere”. Oricum, chiar daca vinul este deja in sticle, el nu va parasi crama mai devreme de luna august, avand nevoie de o minima invechire. Acestea sunt, pe scurt, povestile noilor aparitii Villa Vinea. Cum se prezinta vinurile albe din recolta 2012 a producatorului din Mures, aflati in randurile urmatoare.

Publicitate

FETEASCA REGALA VILLA VINEA PREMIUM 2012
DOC-CMD Tarnave, 13,5% vol. alc., sec
Un vin sincer si prietenos, cu o culoare auriuverzuie si tente aromatice de caisa parguita, lamaie verde si flori albe, printre care se disting niste pigmentari de miere. Gustul este citric, cu o aciditate si mineralitate pronuntata, care se dezvolta unidirectional, lasand pe final o senzatie astringent prafoasa, tonica.
78 de puncte

SAUVIGNON BLANC PREMIUM 2012
DOC-CMD Tarnave, 13% vol. alc., demisec
Un Sauvignon cu o expresie sincera de Lume Veche, prietenos si tipic, cu arome elegante de flori de soc, ierburi uscate si fructe galbene. Atacul pleaca destul de suav, dar evolueaza progresiv in intensitate, devenind in postgust citric, condimentat si parfumat. Notele dulci rotunjesc tentele tonice, usor astringente, fara sa le domine.
84 de puncte

RIESLING DE RHIN PREMIUM 2012
DOC-CMD Tarnave, 12,5% vol. alc., sec
Combinatia dintre aciditate si mineralitate il face sa para destul de auster, insa notele de grapefruit si petale uscate il anima totodata. Un vin placut, echilibrat, cu un gust dominat in partea finala de aciditate si cu o structura bine construita. Pe finalul puternic aduce note de hidrocarburi, lamaie si samburi de migdale.
79 de puncte

RIESLING DE RHIN SELECTION 2012
DOC-CMD Tarnave, 13% vol. alc., sec
Mai elegant, mai complex, cu tonuri expresive de miere, flori de tei, ardei verde si bitum. Gustativ este rotund si reuseste sa canalizeze foarte bine aciditatea, destul de nervoasa de altfel, care pe final ii da forta. Un vin proaspat, cu un final usor efervescent, ce aminteste de visine amarui, ierburi uscate si citrice.
82 de puncte

SAUVIGNON BLANC SELECTION 2012
DOC-CMD Tarnave, 13%, demisec
Se simte o atentie la detalii, fiind bine lucrat, rotund si elegant. Notele de fructe exotice primeaza in fata tonurilor de soc si citrice, solicitand astfel o mai mare atentie din partea degustatorului. In gustul destul de feminin, alaturi de notele de pomelo, se mai simt si niste tente de eucalipt, care il coloreaza. Aciditatea are un parcurs liniar, pe final lasand tonuri intense de citrice si de minerale.
85 de puncte

GEWUZTRAMINER PREMIUM 2012
DOC-CMD Tarnave, 14%, demisec
Arome intense, sincere si dulci, de pere coapte si dulceata de trandafiri. In aceeasi rezonanta aromatica, gustul se prezinta echilibrat si intens, cu o buna expresie de fruct si un postgust tonic, de grapefruit. Are o textura catifelata, datorata echilibrului dintre notele dulci si aciditate. Pe final capata dimensiune, trimitand catre coaja de portocala.
86 de puncte

KERNER PREMIUM 2012
IG Dealurile Transilvaniei, 13% vol. alc., demisec
Culoare galben-pai, stralucitoare. Olfactiv aduce note de briose, flori uscate, lamaie verde si piersica. Senzatiile dulci, catifelate reusesc sa stapaneasca aciditatea si sa-l faca atractiv. Pe final devine usor astringent, tonic, cu impresii de calcar si ierburi uscate. Cu toate ca aciditatea este ridicata, are corpolenta.
81 de puncte

GEWURZTRAMINER SELECTION 2012
DOC-CMD Tarnave, 14,5% vol. alc., demisec
Cu toate ca este foarte intens si destul de plastic in exprimare, o face cu eleganta, etaland note frumoase de petale de trandafiri, gutuie si caprifoi. Gustul este mai corpolent, datorita senzatiilor dulci-glicerice si a alcoolului prezent mai ales in postgustul condimentat, cald. Are o structura impunatoare si textura catifelata.
84 de puncte

KERNER SELECTION 2012
IG Dealurile Transilvaniei, 13% vol. alc., demisec
Are o complexitate aromatica de invidiat, cu toate ca intensitatea este usor mai redusa. Trimite catre aromele de grapefruit, stafide, petale de flori albe si un pic de bacon afumat. Gustul este racoros, bine inchegat, cu greutate si aciditate sustinuta, ce-l invioreaza. Pe final devine tonic-citric, cu unele tresariri dulci.
83 de puncte

SMARALD 2012
DOC-CMD Tarnave, 13% vol. alc, demisec
Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling de Rhin
Olfactiv aduce cate ceva specific de la fiecare soi in parte, fara ca unul dintre ele sa fie dominant. Este complex aromatic, elegant, dar de intensitate medie. Gustul pleaca cu senzatii dulci de mango si ananas, dar cu timpul se transforma in senzatii citrice, usor astringente. Postgustul este tonic mineral, lung, cu tente de lemn verde.
83 de puncte