Somelaria moderna: simplificare, tehnologie, recomandari

Lumea vinului evolueaza si, odata cu ea, cei implicati in acest domeniu sunt obligati sa evolueze din mers, pentru a face fata noilor provocari. Nici somelierii nu fac exceptie de la aceasta regula. Pentru o lunga perioada o prezenta destul de sobra in peisajul vinului, facandu-se remarcati prin abilitatea de a apropia consumatorii de acest domeniu, somelierii se vad mai nou nevoiti sa isi schimbe atat modul de lucru, cat mai ales optica asupra vinului.

Subiectul a suscitat mult interes din partea specialistilor din intreaga lume, multi dintre ei propunand si solutii pentru o integrare mai usoara a meseriei de somelier in contextul modern. Intr-un amplu articol publicat la inceputul lunii septembrie, Matt Kramer, editorialist al celebrei publicatii Wine Spectator, vorbeste despre noile provocarile aflate in fata somelierilor. Kramer considera ca somelierii au facut un pas important prin faptul ca „au reusit sa-si profesionalizeze meseria si sa devina mai seriosi, in comparatie cu actritele si actorii expirati care ofereau consumatorilor o simpla sporovaiala despre vin. Somelierii de astazi sunt inteligenti, abili, cunoscatori ai domeniului, ambitiosi si chiar la moda“. Mult mai important, potrivit lui Kramer, este faptul ca acestia nu mai adopta „acea atitudine scortoasa“ ce caracteriza aceasta meserie: „A trecut mult timp de cand nu am mai vazut un tip supraponderal imbracat in frac, cu un napron negru pe mana si cu tastevin-ul sclipindu-i la gat pe un lant greu de argint, de parca ar fi fost un rapper al vinului in devenire“.

Dupa o trecere in revista a calitatilor somelierilor modern, Kramer atrage atentia asupra uneia dintre cele mai sensibile subiecte legate de aceasta noua categorie de somelieri: listele de vinuri propuse de acestia sunt de nefolosit. „Am toata admiratia pentru eforturile depuse de a descoperi vinuri noi, interesante. Somelierul modern a impus, de pilda vinurile din soiul Gruener Veltliner: fara acesta, producatorii austrieci s-ar fi ocupat si-acum sa-si cante yodlere unul altuia. Insa este timpul sa acceptati o noua functie a acestei meserii. Listele de vinuri clasice sunt de nefolosit si invechite, precum un tabel de bursa“, mai spune Matt Kramer.

Analiza editorialistului Wine Spectator scoate in evidenta principalele probleme ale listelor de vinuri produse de somelierii moderni: sute de nume de vinuri puse pe hartie, majoritatea dintre ele necunoscute, alaturi de anul de recolta, numele producatorului si pretul nu ajuta in niciun fel consumatorul in procesul de selectie. In fata unei astfel de liste, o cina se poate transforma mai mult intr-o sedinta de informare, iar un somelier nu poate expune detalii despre sute de vinuri intr-o perioada scurta de timp. Ceea ce poate face somelierul este sa-i ajute discret pe consumatori, sa-i educe intr-un mod diplomatic si sa-i informeze cat mai sugestiv. Pentru a-i ajuta pe somelieri in acest demers, Matt Kramer propune si trei solutii simple: o lista de vinuri mai scurta, solutia tabletelor (iPad-uri, e-redear-e) si solutia simbolurilor. In primul caz, Kramer considera ca ar fi util ca pe langa meniul de vinuri sa existe o lista de propuneri ale somelierului, mult mai scurta si cu vinuri reprezentative pentru restaurant. Pentru a veni in ajutorul clientilor, somelierul ar trebui sa-si justifice in cateva cuvinte alegerile de pe aceasta lista. „Educarea consumatorului, chiar daca este scurta si concisa, trebuie sa se bazeze pe eruditie si entuziasm. Consumatorul are nevoie de intelegere, pasiune si o poveste pentru a bea un vin“.

A doua solutie este si ce mai simpla, deoarece face apel la tehnologia moderna, una care a evoluat rapid in ultima vreme. „Tabletele pot reprezenta cea mai buna solutie pentru o lista foarte ampla de vinuri. Listele de vinuri pot fi usor de realizate, pot fi modificate oricand, iar spatiul pentru informatie este practic nelimitat“, afirma Matt Kramer. Solutia simbolurilor este inspirata dintr-un meniu de vinuri vazut de Kramer in Italia. Atunci cand somelierul are pareri clare in privinta unora dintre vinurile de pe lista, le poate prezenta pe meniu cu ajutorul simbolurilor, anuntate intr-o legenda la inceputul listei. Acestea pot avea explicatii de genul: „vinuri care, dupa parerea noastra, pot fi apreciate pentru unicitatea lor“, sau „vinuri care nu se potrivesc gustului conventional“.

Magazinele de vinuri – noii educatori de vin

Rolul somelierului devine din ce in ce mai important pentru industria vinului, iar in ultimul timp acestia au primit foarte mult credit mai ales datorita puterii de convingere asupra consumatorilor dar si a gusturilor lor curajoase. Insa, intr-un articol pe aceasta tema, Lettie Teague, editor al publicatiei The Wall Street Journal, sustine ca in curand lumea vinului va cunoaste o noua forma a somelierului modern: magazinele specializate de vinuri.

Jurnalista americana sustine ca rolul clasic al somelierul va fi indeplinit de magazinele de vinuri. Primul motiv pentru aceasta schimbare ar fi contactul cu consumatorii: magazinele de vinuri pot intra in legatura cu mult mai multi consumatori de vinuri decat ar putea un somelier dintr-un restaurant, fie el si de succes. „Contactul a fost facilitat de dezvoltarea mijloacelor moderne de comunicare, internet, socialmedia sau e-mail. Unele dintre mesaje poate ca sunt enervante, dar este demonstrat ca ele au influentat decizia de cumparare in ultimii ani“, afirma Teague. Un alt motiv ar fi acela ca, odata cu trecerea timpului, magazinele de vinuri au reusit, prin recomandarile lor, sa obtina increderea unei mase semnificative de consumatori: „Un magazin de vinuri poate dezvolta o relatie pe termen lung cu clientii sai, prin internet si e-mail, pe cand un somelier trebuie sa interactioneze cu fiecare consumator in parte si sa-si expuna argumentele de fiecare data, intr-o discutie de cateva minute“. De asemenea, Teague considera ca stabilitatea unui magazin de vinuri ii permite acestuia sa dezvolte relatii pe termen lung, pe cand somelierii, majoritatea in cautarea unui venit mai mare, vor schimba in decursul carierei mai multe restaurante. Unii dintre somelieri au inceput si ei sa foloseasca mijloacele moderne de informare, iar acest lucru le poate aduce un plus de vizibilitate si credibilitate. Din pacate, dupa cum subliniaza si jurnalista de la Wall Street Journal, frecventa mesajelor si calitatea informatiei „ajung sa dauneze relatiilor cu potentialii clienti“.

Lettie Teague mai noteaza ca este foarte spectaculoasa deschiderea clientilor fata de sfaturile primite in magazinele de vinuri: „Atunci cand sunt in fata unui raft de vinuri si primesc sfaturi de la specialistii din magazinele de vinuri, oamenii se arata mult mai deschisi sa cumpere vinuri pe care nu le-au incercat, sunt deschisi la noi provocari“. Teague atrage atentia asupra faptului ca atat somelierii, cat si magazinele de vinuri, sunt influentati prin diferite mijloace de catre producatori sa isi dezvolte o anumita strategie de vanzari. In acelasi timp, jurnalista crede ca mai exista o punte de legatura intre cele doua elemente, aceasta reprezentand si concluzia articolului: „oamenii care beau un anumit vin in restaurant vor apoi sa il cumpere si de pe rafturile magazinelor de vinuri. Restaurantul este un loc excelent pentru a experimenta. In concluzie, este un mediu foarte sigur, fiind vorba despre o simpla sticla de vin!“.