Somelier Globetrotter – Joseph Phelps Vineyards, biodinamica in Napa

Articol de Edurad Jakab, somelier
eduard_jakab@hotmail.com
sociatia Somelierilor din Romania – membru
The Court of Master Sommeliers USA – Certified Sommelier
Wine & Spirit Education Trust London UK – Certificate & Higher Certificate
Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania – degustator

Publicitate

IN LOC DE INTRODUCERE…

Dupa o copilarie petrecuta pe bancheta din spate a mult adoratei Dacia 1300 a parintilor mei, hoinarind spre frumoasele atractii turistice ale patriei si/sau magazinele Avicola raspandite in spatiul carpato-danubiano…, dupa o tinerete petrecuta cu rucsacul in spinare (cred ca singurul prin Carpatii Orientali in acea vreme fara rama patrata de aluminiu, cumparat in Cehoslovacia si intretinut mai gingas decat servieta Diplomat a tatalui meu) cutreierand intr-o maniera fara de harta si busola piscurile golase ale Retezatului…, dupa aproape 12 ani „deservind“ industria vapoarelor de croaziera, navigand marile si oceanele lumii, am ajuns sa dau crezare spuselor mamei mele (si exclud aici tonul de repros parintesc) cum ca sunt un „plimbaret“ din fire. ªi pentru ca mai tarziu in viata, cand papilele mele gustative au ajuns la varsta legala, am dezvoltat o curiozitate profesionala vizavi de vita de vie si minunatiile pe care fructul ei le poate produce prin fermentare, am inceput sa cultiv o relatie intre spiritul meu ratacitor si interesul catre zonele in care vinul isi are cele mai importante areale de origine. Ca si majoritatea celor din jurul meu am opinii puternice referitoare la ceea ce se intampla in vecinatatea imediat inconjuratoare si nu numai, chiar daca nu intotdeauna din cele mai avizate sau cele mai corecte. Totusi inclin sa cred ca o experienta personala poate fi impartasita si de ce nu, chiar apreciata de oameni cu aceleasi interese atat timp cat nu este impusa. Asa am ajuns sa povestesc, sa relatez din calatoriile mele facute prin diverse zone ale lumii unde vinul este rege la masa si e in sufletul si cultura celor ce-l produc, tuturor prietenilor si cateodata chiar dusmanilor mei. Un globetrotter al papilelor gustative… si credeti-ma pe cuvant cand spun ca vinul are miraculosul efect de a transforma si cel mai timid individ intr-un limbut notoriu, de a impaca inamici si a crea noi prietenii.

Cu ceva ani in urma am participat la o degustare experiment in care Bill Phelps, Chairman of the Board al renumitei Joseph Phelps Vineyards, a oferit tuturor celor prezenti mostre de vin ale faimosului Insignia inainte de cupajarea acestuia. Sticle de Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec si Merlot imbuteliate pe soi si provenite din renumitele AVA (American Viticultural Area) Rutherford, Stags Leap District, St. Helena, Oak Knoll District si South Napa, s-au perindat in sala de degustare astfel incat participantii sa-si toarne cate o cantitate suficienta pentru a-si realiza singuri cupajul dupa propriul gust si instinct. O abordare interesanta si captivanta in acelasi timp, mai ales ca in final am avut posibilitatea de a compara propriile melanjuri cu ceea ce vinificatorul a hotarat ca fiind procentul ideal al acelui an pentru cupajul final al Insignia. Intr-un cadru impresionant, cladirile din lemn de un design eclectic integrandu-se elegant in peisaj, cu o sala de degustare vasta si dominata de baricuri vechi, unde ai posibilitatea de a incerca toate vinurile din portofoliu, Joseph Phelps Vineyard e una din podgoriile din Napa Valley pe care nu iti permiti sa o ratezi. Practicand rigorile agriculturii biodinamice, standarde a caror baza a fost pusa inca din 1920 de savantul austriac Rudolf Steiner, pe terenul podgoriei se pot intalnii stupi de albine, oi si chiar cotete mobile de gaini, toate acestea existand din dorinta de a prezerva un mediu natural ecologic si de a perpetua un proiect inceput inca din anii ‘80. Intrun ansamblu peisagistic si arhitectural deosebit, degustarea vinului Insignia 2006 a fost un adevarat regal, o experienta scrisa cu majuscule in jurnalul personal al papilelor gustative.

Publicitate

INSIGNIA – PRIMUL „BORDOLEZ“ PE PAMANT AMERICAN

Inca din 1978 cand a fost lansat, vinificat din recolta anului 1974, Insignia a fost o noutate in California fiind primul vin creat si etichetat respectand maniera Bordeaux prin amestecul soiurilor traditionale ale acestei faimoase zone viticole a Frantei. Un exemplu urmat in multe zone viticole in Lumea Noua. Daca la inceputuri erau cumparati cei mai buni struguri de pe piata a diversilor podgoreni, din anul 1990 Joseph Phelps Vineyards vinifica Insignia doar cu struguri proveniti din Stags Leap District si Rutherford Bench, doua din cele mai faimoase surse pe plan mondial din care strugurele Cabernet Sauvignon este capabil sa produca vinuri de mare clasa. Abia in 2004, dupa 31 de ani de la lansare, Insignia este pentru prima data cupajat doar din struguri proveniti exclusiv din podgoriile apartinand vinificatorului. In 2005 renumita revista Wine Spectator a oferit cupajului Insignia 2002 titlul de „Vinul Anului“ (Wine of the Year).

Joseph Phelps Vineyards a fost infiintata in 1973 de catre Joe Phelps, iar astazi podgoria se intinde pe 640 de acri din care 122 de acri plantati cu vita de vie si peste 420 de acri fara facilitati construite, totul chiar in vecinatatea AVA St. Helena. Desi Insignia ramane vinul-simbol al podgoriei, in portofoliul mai intra si renumitele Backus Vineyard Cabernet Sauvignon, si din gama Joseph Phelps cunoscutele Napa Valley Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Eisrebe (ice wine vinificat din struguri Scheurebe), Syrah si Viognier, toate insumand o productie de peste 50.000 de lazi anual. Merlot Napa Valley este produs doar in anii in care cupajul Insignia nu necesita acest soi. In fiecare primavara are loc „Insignia Day“, un eveniment exclusiv destinat membrilor „Phelps Prefferred“, care cumpara vinuri direct de la podgorie inaintea lansarii lor pe piata si care sunt invitati la un show gastronomic, „Culinary Extravaganzas“, unde o masa de cinci feluri este creata special de un Chef, invitat pentru a complimenta vinurile din portofoliu.

RECENZI RECENTE:

• Joseph Phelps Insignia Napa Valley 2007 – 96 puncte Wine Spectator Insider 2010
• 2007 Insignia Proprietary Red Wine Napa intre (97-100) Robert Parker’s Wine Advocate 2009
• 2006 Insignia Proprietary Red Wine Napa – 95+ puncte Robert Parker’s Wine Advocate 2009
• 2007 Insignia Proprietary Red Wine Napa Valley – 94 puncte International Wine Cellar 2010
• 2007 Cabernet Sauvignon Napa – 91 puncte Robert Parker’s Wine Advocate 2009
• Joseph Phelps Cabernet Sauvignon Napa Valley 2007 – 91 puncte Wine Spectator Insider 2010
• 2007 Cabernet Sauvignon Napa Valley – 91 puncte International Wine Cellar 2010
• JOSEPH PHELPS 2006 Cabernet Sauvignon Napa Valley – 92 puncte Wine Enthusiast 2009
• Joseph Phelps EISREBE Napa Valley 2008 – 92 puncte Wine Spectator Insider 2010