Spaniolii dezvolta „limba electronica”

Cercetatorii spanioli au anuntat ca lucreaza la un dispozitiv care poate identifica diferitele tipuri de vinuri spumante cava si care poate realiza clasificari ale acestora, asemanatoare cu cele facute de degustatori, scrie Decanter.com.

Publicitate
Vinarte

Aparatul, realizat la Universitatea Autonoma din Barcelona, va fi folosit in prima instanta pentru a detecta defectele cauzate de procesul de productie a cavelor. Acesta imita sistemul gustativ uman cu ajutorul unei aparaturi de masura si control folosita in industria chimica. Dispozitivul este capabil sa identifice precis cantitatea de zahar adaugata in vinurile spumante dupa fermentatia secundara.

Conform lui Manel del Valle, conducatorul acestui proiect, degustatorii nu ar trebui sa se ingrijoreze ca ar putea fi inlocuiti de acest dispozitiv, deoarece „limba electronica” realizeaza doar o analiza automatica si nu poate face diferente intre nuantele vinurilor.

Publicitate
IPPU

In 2008, Institutul Enologic din Barcelona a anuntat ca a dezvoltat un dispozitiv capabil sa identifice soiurile de struguri din vinuri.