Spre segmentul Premium, Monser!

Din seria „vinuri cu ambitii, potential exista” va semnalizam aparitia pe piata a gamei de vinuri Monser de la Senator. Aceasta gama a intrat de ceva timp „in gura” pasionatilor si presei de vin de la noi, parerile fiind impartite intre pro si contra. Manati de curiozitate si de unele referinte din piata le-am degustat si noi, concluzia trasa rezumandu-se la un singur cuvant: „ambitie”. Si, dupa cum am semnalizat mai sus, putem spune ca exista si potential. In comparatie cu ce degustasem de la Senator pana la aceasta gama, se poate afirma ca vinurile din gama Monser reprezinta un plus atat din punct de vedere al calitatii, cat si la capitolul imagine.

Publicitate
Excursii

Aspiratia catre segmentul vinurilor premium le-a impus celor de la Senator adoptarea unei alte pozitii fata de vin. Pe langa retehnologizarea cramei si dotarea acesteia dupa „norme”, acestia au apelat si la serviciile unui vinificator strain, sudafricanul David Lockley, principala indatorire a acestuia, potrivit reprezentantilor companiei, fiind aceea de a vinifica folosind tehnologia moderna, dar respectand intocmai tipologia de soi. Gama de vinuri Monser reuneste numai soiuri pure romanesti (prima de acest fel din tara): Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cadarca, Babeasca Gri, Zghihara, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Sarba, Tamaioasa Romaneasca si Busuioaca de Bohotin. Vinurile degustate de noi (doua albe si trei rosii) s-au dovedit a fi destul de prietenoase, directe din punct de vedere aromatic, curate, cu unele mici lacune in ceea ce priveste structura. Nu remarcabile, mai mult decente! In privinta tipicitatii, consideram (si e numai parerea noastra!) ca ar mai trebui lucrat, deoarece, atat cele albe, dar mai ales cele rosii, seamana destul de mult intre ele, etaland aproape toate aceleasi tonuri aromatice de miere si flori de tei.

Publicitate

Nu suntem siguri daca asta s-a dorit, insa vinurile pot fi experimentate si cu siguranta isi vor gasi admiratori. Nu pot incheia fara sa amintesc de conceptul etichetelor, unul foarte interesant si percutant la raft. Autorul acestei fruntase idei de branding si al etichetelor este freelancerul in marketing si comunicare George Moisescu. Potrivit acestuia, in alegerea numelui sa plecat de la faptul ca, traditional, vinurile bune in Romania nu s-au facut in gospodariile taranesti, ci in podgoriile boierilor de odinioara. Atat numele „Monser”, grafica etichetei si sloganul acesteia „soiuri pure romanesti pentru boieri si obrazuri subtiri” au fost alese pentru a sugera atmosfera protipendadei romanesti dinainte de 1900, avand in vedere faptul ca soiurile pure romanesti sunt prefiloxerice.

ZGHIHARA DE HUSI – MONSER

IG Dealurile Husiului 12,5% vol. alc., sec

Arome intense si curate de citrice, si flori de tei, dominate de note de miere poliflora. Un vin echilibrat, cu un exotism aparte dat de gustul de piersici, pepene galben, pere, sustinut de o aciditate verde, de carcei de vita de vie. Lasa in gura niste tonuri dulcege, aromate.

BABEASCA GRI – MONSER

IG Dealurile Husilor 11,5% vol. alc., sec

Pe langa notele de flori de camp si miere, acest vin dezvolta un element aromatic rar intalnit la multe din vinurile albe: o usoara nota de tamaie. Un vin placut, curat, cu o aciditate ce atrage dupa ea senzatii de fructe verzi si carcei de vita de vie, finalul fiind caracterizat de arome de limete.

CADARCA – MONSER IG Dealurile Tirolului

12% vol. alc., sec Cu un plus la capitolul corp, cu siguranta vinul ar fi aratat mult mai bine, deoarece aciditatea destul de ridicata il dezechilibreaza usor. Chiar si asa, vinul nu este de lepadat: arome placute, de prune albe, brusture si un pic de iod, aceasta caracteristica simtindu-se si in gust. Finalul mai aduce, pe langa condiment, si niste impresii vegetale, de ardei verde.

FETEASCA NEAGRA – MONSER

IG Dealurile Husiului 12,5% vol. alc., demisec

Un vin cu o culoare stralucitoare, rubinie si arome de fructe rosii, cu note mieroase. Gustul este expresiv si prietenos, cu o structura buna si note de prune afumate si condimente. Nu este lipsit de niste senzatii dulci, care aduc un plus postgustului condimentat, ierbos si usor amarui

BABEASCA NEAGRA – MONSER

IG Dealurile Vrancei 11% vol. alc., demisec

Note aromatice foarte placute si intense de floare de tei, miere si miez de nuca, pe sub care se simt niste nuante lejere de ciuperci. Este un vin prietenos, comercial, cu o structura buna sustinuta de aciditate. Pe final, lasa niste tonuri usor uleioase de seminte de floarea soarelui si de visine amarui.