Spritul si vinul de combinat

Cu toate ca este una dintre cele mai dragi indeletniciri ale romanilor, nu de putine ori spritul, amestecul vinului cu apa, a fost blamat si transpus de multi specialisti, cel putin la nivel declarativ, in zona suburbana a societatii. Cu toate aceste critici, practica spitului a prins atat de bine in randul populatiei, incat au aparut si variante mai moderne ale clasicului sprit cu sifon: cel cu bauturi racoritoare sau alte tipuri de bauturi. Am incercat impreuna cu mai multi specialisti in vin, somelieri, dar si cu un campion in mixologie, sa deslusim de ce este atat de popular spritul in randul consumatorilor romani, ce vinuri se preteaza pentru astfel de practica si, mai ales, pana unde poate merge fantezia combinarii vinului cu alte bauturi.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Spritul este un obicei adanc inradacinat in cultura poporului nostru, dar nu suntem singura natiune care obisnuieste sa bea sprit. In Austria, nordul Italiei, chiar si in Germania se practica, asa ca romanii nu pot fi acuzati. Este o chestiune de gust!“, afirma Dan Balaban, proprietar Davino. La randul sau, somelierul Achim considera ca obiceiul combinarii vinului cu apa are radacini in antichitate: „Romanii consumau vinul diluat cu apa. De asemenea, se bea in combinatie cu ierburi aromatice, miere si condimente“. Daca ar fi sa localizam geografic locul de nastere al spritului acesta are fi undeva la granita dintre Austria si Italia, cuvantul provenind din nemtescul „Gespritzer“, participiul trecut al verbului „spritzen“ (trad. – a uda).

Pentru unii dintre interlocutorii nostri, spritul nu reprezinta un „pacat“ atat de mare si este binevenit mai ales daca vine sa inlocuiasca berea in preferintele de consum ale romanilor. „Ca se bea vin alb, sec si se pune apa, nu este chiar un capat de tara. Amestecul vinului rosu cu apa este o problema. Spritul se preteaza pentru vinurile albe si seci, mai ieftine din segmentul entry-level. Cred ca este mai bine sa se bea sprit, decat bere“, mai spune Dan Balaban. Pe de alta parte, Philip Cox, coactionar Cramele Recas sustine ca are „o opinie foarte proasta despre sprit si alte amestecuri. Consider ca este dovada de necunoastere a vinului si a culturii acestuia. De fapt, este o lipsa de cultura, in general“. Insa, tot reprezentantul Recas aduce in discutie si principiul potrivit caruia clientul poate sa faca ce vrea in momentul in care a cumparat vinul: „Sigur, in momentul cand am vandut vinul, e dreptul clientului sa faca ce vrea cu el“.

Publicitate

Pacatul numit „vin cu cola“

Aceasta libertate „de a face ce vrei“ cu vinul a dus la aparitia unor combinatii mai fanteziste decat cea a vinului cu apa: cu cola, cu limonada, cu apa tonica, cu suc de portocale. Sunt celebre cateva cazuri in care oameni cu foarte multi bani au comandat vinuri consacrate, de cateva mii de euro, pe care apoi le-au „botezat“ cu cola: „Este ca si cum ai cumpara un tablou de arta si apoi, te-ai distra pe el cu carioca“, spune unul dintre interlocutorii nostri. Pentru acest tip de amestec pare sa nu existe clementa din partea celor chestionati de noi. „Sunt doua lucruri de condamnat: sa pui alta bautura decat apa minerala sau bauturi racoritoare, pentru ca atunci combinatia nu mai are nimic de-a face cu vinul, si sa pui apa intr-un vin apreciat, un vin mare. Este pacat de bani si pacat de povestea pe care o spune vinul. Vinul se bea cu capul nu cu burta. Daca un vin spune ceva si ii adaugi apa, ii diluezi mesajul“, precizeaza Dan Balaban. Aceasta opinie este impartasita si de Philip Cox: „Nici un vin nu merita sa pateasca asa ceva. Dupa atata efort si grija depuse, este pacat sa fie amestecat cu altceva“. Potrivit somelierului Laurentiu Achim, aceasta combinatie, a vinului cu cola sau cu orice bautura racoritoare, a aparut din cauza apetentei romanilor pentru vinuri dulci.

Lejer, de vara

Moda spritului cu apa a prins foarte bine deoarece oamenii o percep ca pe o bautura usoara, care nu impune mult „antrenament“ in acest domeniu. „Diluarea vinului cu apa minerala sau sifon este un mod de a consuma vinul atunci cand iti este sete sau cand temperatura ambientala nu permite consumarea vinului simplu. Spritul este la indemana si se potriveste profilului gustativ al multor consumatori si momentelor cand acesta se consuma: la un gratar, pe terasa, la iarba verde etc.“, spune Laurentiu Achim. Radu Rughinis, F&B manager al restaurantului Malvasia, declara despre sprit ca „este o bautura pe care o intalnim in multe culturi urbane, deoarece se merge pe premisa de bautura de cursa lunga. Astfel, ea devine un prilej si un motiv de socializare“. Caracterul racoritor al spritului a stat la baza aparitiei unor retete ce au devenit celebre in Romania. Dan Balaban: „Am invatat chiar si o reteta de la vinificatorii de la Murfatlar, inainte de a fi privatizat. Se numeste „reteta anti-sete“. Se poate folosi ori un vin alb, sec, ori un vermut. Se pun doua felii de lamaie, ¼ vermut, ¾ apa minerala si cuburi de gheata. Pentru vin se combina jumatate apa, jumatate vin, o felie de lamaie si gheata“.

Cocktail, dar nu cu orice vin

In ultima vreme se pare ca spritul incepe sa piarda teren in fata unor amestecuri ceva mai moderne: cocktail-urile pe baza de vin. „Este la moda sa bei vinuri spumante – prosecco, frizzante, sparkling si champagne. Asa ca au devenit foarte populare si cocktail-urile pe baza de spumant: Aperol Spritz, Lambrusco Cocktail sau Champagne Moet & Chandon cu gheata. Dar mai sunt si alte exemple: Kir (vina alb sec si crema de cassis), Champagne Cocktail (champagne brut, angostura bitter, brown sugar), Cardinal (vin rosu sec, creme de cassis), Bellini (champagne, nectar de piersici albe, sirop de grenadien)“, spune somelierul Achim, care are si o vasta experienta si in domeniul bartendingului. Nu toate vinurile se preteaza pentru a intra in compozitia unui cocktail, deoarece acesta trebuie sa exprime in el in aceeasi masura toate componentele, iar vinurile nu pot face fata aromatic si structural multor bauturi. Adrian Caradeanu, unul dintre cei mai cunoscuti barmani din Romania, campion in mixologie la concursurile organizate in tara si in strainatate, ne spune care sunt cele mai potrivite vinuri pentru cocktail: „In zilele noastre, printre cele mai folosite in cocktail-uri sunt: prosseco, champagne, vin spumant si porto. Vinurile albe si rosii se folosesc foarte des in punch-uri, dar in cocktailuri sunt greu de folosit, din cauza aromelor subtile. Sampania este folosita ca «Top» la anumite bauturi, transformandu-le pe acestea in Royal sau Luxury. Daca se pune sampanie in loc de apa minerala in Mojito, acesta se va numi Luxury Mojito. Insa, cred ca vinurile mari, ultrapremium, precum si unele spirtoase, nu ar trebui combinate cu alte bauturi, pentru a le putea fi savurata intreaga paleta de arome“.

„Sauvage“ by Achim

Publicat in revista Sommelier International
• 7/10 Sauvignon Blanc
• 2/10 brandy
• 0,5/10 sirop de vanilie
• 0,5/10 suc de limeta
Se amesteca toate ingredientele intr-un shaker cu gheata, minimum 10 secunde. Se toara intr-un pahar racit si glasat cu zahar brun si scortisoara.