Spumantele englezesti, lansate la aniversarea reginei Elisabeta a II-a

Producatorii de vinuri din Anglia se pregatesc de sarbatorirea a 60 de ani de tron ai reginei Elisabeta a II-a cu propriile vinuri efervescente, anunta agentia Reuters.

Publicitate
IWCB

Cresterea industriei britanice de vinuri in ultimii zece ani (cresterea volumului, a performantelor solului, demonstrate in degustarile in orb) au demonstrat ca vinurile englezesti sunt mai mult decat doar o pasiune a unor amatori, desi aceasta industrie inca reprezinta doar 1 % din piata UK.

Criticii de vinuri sustin ca viitorul vinurilor englezesti sta in vinurile efervescente, care se potrivesc climatului mai racoros al Angliei. Schimbarile climatice au ridicat temperaturile din sudul Angliei pana la un grad fata de zona viticola Champagne din Nordul Frantei, ceea ce permite aproprierea spumantelor englezesti de vestitele sampanii, cel putin din punct de vedere al potentialului. Doua din cele mai plantate soiuri in Anglia sunt Chardonnay si Pinot Noir, ambele utilizate in productie originalei sampanie.

Publicitate
IWCB

Supermarketul Sainsbury’s si-a lansat in luna martie prima eticheta proprie de vin spumant englezesc. Lanturile de magazine Waitrose si Marks & Spencer au anuntat ca vor promova vinurile autohtone in perioada celebrarii reginei Elisabeta.

“Supermarketurile au sprijinit domeniul vinurilor prin distributia asigurata la nivel national” a declarat Andy Howard, wine buyer al Marks & Spencer. Vanzarile acestora au crescut cu 15 % in 2011, iar Waitrose, cu un procent de 38 % din piata vinului englezesc, prevede o crestere de 10 % pentru anul in curs. Julia Trustram Eve, marketing manager al Asociatiei de Marketing a Industrie Vinului din Anglia, English Wine Producers, a declarat ca vinurile englezesti vor deveni in curand un element usor identificabil pe piata mondiala, motiv pentru care a si reprogramat saptamana de degustare anuala de vinuri pentru a o suprapune cu perioada in care va fi sarbatorita regina. Rezultatele unui sondaj efectuat in randul producatorilor evidentiaza o crestere cu peste 50 % a vanzarilor de vinuri in primul trimestru din 2011 si s-a dublat pentru unele vinarii precum Brits pe baza spumantelor vandute in perioada nuntii regale din luna aprilie. S-a estimat ca in anul 2015 se va ajunge la o productie de 5 milioane de sticle, comparativ cu 4 milioane in 2010. Majoritatea sunt pentru consumul intern, desi Trustram Eve sustine ca sunt cereri pentru Scandinavia si pentru tarile estului indepartat.

Casa de sampanie Pierson Whitaker a cumparat anul acesta o plantatie de vita de vie din sudul Angliei si zvonurile spun ca mai multe case de vinuri din Franta sunt interesate de plantatiile engleze, ideale pentru vinuri efervescente, datorita solului si a climei mai reci, care permite acumularea de aciditate.