Spumantul „Do It Yourself”

Publicitate
Vinarte

Acum ceva timp am primit o invitaţie. Trebuia să fiu pe 19 iunie la PetroVaselo, pentru un party. Spunea ceva şi de o ţinută obligatorie, ceva cu alb şi roz, dar la vârsta mea mi-am permis să uit. Slavă Domnului, n-am uitat şi de petrecere, aşa că, împreună cu ambasadorul brandului din Bucureşti, Mihai Nicolici, pe 19, dis de dimineaţă, am luat calea Timişoarei, pentru a nu rata evenimentul. Deja ştiam că voi asista la lansarea noilor spumante din gama Bendis, în cadrul unei petreceri la cramă, în aer liber, cu muzică şi dans de voie.

Dans în ploaie … de spumante

Publicitate

Dar ce s-a întâmplat la Petro Vaselo mi-a depăşit aşteptările. 160 de invitaţi, dintre care 159 au respectat dress code-ul, au umplut până la refuz terasa de pe cramă şi, cu paharele pline în mâini, au aşteptat destul de liniştiţi ca soarele să se ducă la culcare. Abia atunci a început evenimentul propriu-zis. În prezenţa întregii echipe Petro Vaselo, în frunte cu proprietarul, Nello Dal Tio şi cu administratorul general Roberto Marchetto, gama Bendis 2014 a fost dezvăluită, participanţii având ocazia să vadă că sticlele sunt cu totul altele decât acum un an, că etichetele au suferit şi ele modificări importante, în bine, aş zice, iar cele trei spumante realizate prin metoda Charmat sunt mai proaspete, mai echilibrate şi cu un rest de zahăr mai redus şi mult mai bine integrat. Să ştiţi că nu spun asta aşa, citând surse din apropierea producătorului. Vă anunţ toate cele trei produse, Bendis Nadir, Bendis Zenith şi Bendis Rose au fost atent şi îndelung analizate, şi nu numai de participanţi, ci şi de ţinutele acestora, pentru că n-a lipsit tradiţionala baie cu spumant. O baie adevărată, care a complexat ploaia nu foarte puternică, dar prezentă cam pe toată durata petrecerii. Oricum, nimeni n-a băgat-o în seamă, ceea ce înseamnă nu numai că spumantul a fost din belşug, dar şi celelalte componente de bază ale party-ului, adică muzica şi MC Ariana Negru, au fost la înălţime. Şi nu numai la figurat, ci şi la propriu, pentru că directorul comercial şi de marketing al companiei a dat startul la dansul pe baric, probă la care majoritatea asistenţei a demonstrat că se pricepe destul de bine. N-am aflat dacă a fost depăşită cota de spumant alocată evenimentului – organizatorii spuneau ceva de patru sticle pe cap de invitat -, ştiu doar că era trecut de ora 2 am atunci când, cu greu, ne-am urcat în autocare şi am plecat către hotel.

Kotys, un spumant mai altfel

A doua zi, alt eveniment. O surpriză, pe care cei de la Petro Vaselo au reuşit s-o ţină sub cheie până în ultima clipă. „Vă aşteptăm la ora 14, la Restaurant Sabres, pentru lansarea unui nou produs”, scria pe SMS-ul primit cu o zi înainte. Ce să fie, ce să fie?, ne-am întrebat. Şi am aflat că noul produs este primul spumant de la Petro Vaselo realizat prin metoda tradiţională. Un spumant mai special, pentru că este prezentat şi vândut nedegorjat. De aceea şi eticheta pusă invers şi dopul similar celui de pe o banală sticlă cu bere. Nu este o premieră mondială, mai există producători care lansează pe piaţă asemenea spumante – cel puţin, în această situaţie, chiar eşti sigur de data degorjării -, dar nu sunt sigur de succesul de piaţă. Pentru că, oricât de bine ai realiza degorjarea, procedeu deloc simplu şi destul de periculos, tot vor rămâne câteva urme de drojdie care vor da lichidului un aspect tulbure, nu foarte atrăgător. Şi, bineînţeles, şi arome mult mai pronunţate de drojdii, ceea ce, iarăşi, nu este pe gustul tuturor. Ce-i drept, acestea ar fi singurele puncte mai sensibile ale noului produs, care, altminteri, are o perlaţie fină şi abundentă, o cremozitate sensibilă şi o structură fermă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denumit Kotys, după cea care a fost mama tuturor zeilor în mitologia tracă, spumantul este un vintage, 2012, realizat 100% din Pinot Noir, fermentarea în sticlă a durat 24 de luni şi este un Brut Nature, restul de zahăr fiind de 1,7 gr per litru. Producţia a fost de numai 700 de sticle, însă pe viitor va creşte. Se va schimba şi compoziţia, pentru că în asamblaj va apărea şi Chardonnay-ul. De fapt, a şi apărut, pentru că din recolta 2013 s-au îmbuteliat deja 1300 de sticle, în care vinul realizat din soiul alb reprezintă 20%. A treia ediţie a spumantului Kotys va conţine 40% Chardonnay, va avea fermentarea în sticlă de 36 de luni şi, cu siguranţă, nu va mai fi lansat pe piaţă nedegorjat. Dar pînă în 2018 mai avem… O ultimă informaţie, destul de importantă. Încadrat de producător în clasa high-end, spumantul nu va avea un preţ prea accesibil. La plecare din cramă va fi de aproape 110 lei. Fără TVA. Unora li s-ar părea extrem de scump pentru un produs nou, care te şi pune la muncă şi nici nu-ţi oferă cea mai mare satisfacţie.