Stapanii vinurilor

Poate ca pentru publicul consumator din Romania expresia Master of Wine nu spune foarte multe, insa aceasta categorie de experti, extrem de restransa, este cea care de cele mai multe ori dicteaza trendurile de calitate si pret la nivel international. Din 1953 pana astazi, anul infiintarii Institutului Master of Wine, dintre cei 2000 de candidati care au incercat sa obtina initialele MW pentru a le alatura propriilor nume, numai 281 au reusit sa treaca de strictele examene ale acestei scoli.

Publicitate
IWCB

Master of Wine, cunoscatorii „supremi“, sau „cavaleri Jedi ai vinului“, cum li se mai spune – sunt specialisti care stiu despre vin nu doar orice detaliu legat de vinul in sine – de la solul pe care au crescut strugurii pana la artificiile intrebuintate in timpul procesului de vinificatie – ci sunt si experti in orice latura conexa: piata globala si locala din fiecare zona a lumii, comert international, legislatie, dar si PR si advertising. A fi Master of Wine inseamna sa ai un cuvant greu de spus in comertul international de vin, sa fii angajat pentru a avea grija de cele mai importante pivnite de vin in lume (familii regale, cele mai mari restaurante, companii, case de licitatii, colectii private ale miliardarilor etc).

Cu siguranta Institutul Master of Wine este cel mai exclusivist club de vinuri din lume. Infiintarea sa la inceputul anilor ’50, a reprezentat o crestere a gradului de educatie si o schimbare standardelor de calitate atat pe piata britanica (marea majoritate a detinatorilor titlului MW sunt britanici), cat si pe cea internationala. Pe lista „celor 300”, se regasesc nume care au influentat piata mondiala vinului in ultimii ani. Michael Broadbent, fondatorul diviziei de vinuri a casei de licitatii Christie’s, este Master of Wine. Serena Sutcliffe, cea care are in grija vanzarile de vinuri ale casei Sotheby’s, este de asemenea unul, la fel ca si sotul sau, specialistul in Bordeaux, David Peppercorn. Insa, poate cea mai cunoscuta persoana detinatoare a titlului MW este scriitoarea britanica de vinuri Jancis Robinson, prima persoana din afara industriei care a primit aceasta calificare.

Publicitate
IPPU

EXAMENE DRACONICE

Dobandirea titlului Master of Wine, calificare data numai de catre Institutul Master of Wine (IMW) din Marea Britanie, presupune un mare efort atat din punct de vedere financiar, cat si intelectual. Pentru a se inscrie la cursurile acestui institut, pretendentii la calificativul MW trebuie sa trimita reprezentantilor IMW un eseu si mai multe note de degustare, pentru a convinge unul dintre Master of Wine sa le devina indrumator. Abia dupa ce sunt acceptati, aspirantii trebuie sa plateasca o taxa de aproape 2.150 de lire sterline, pentru a participa la cursurile acestei scoli care se intind pe durata a doi ani.

Potrivit portalului oficial al IMW, examenul final „este cel mai greu test de cunostinte si abilitati din lumea vinului”. Dupa primul an de cursuri, aspirantii trebuie sa sustina un prim examen, care are rolul de a mai tria din pretendenti, iar dupa cel de-al doilea an de sesiuni studentii pot participa la „marele test”, care consta in multiple degustari in orb si un examen-eseu despre viticultura, vinificatie, piata si cultura vinului. Iata cateva dintre „simplele” subiectele care au trebuit rezolvate la examenele din anii anteriori: „Cum pot fi evitate si detectate cele mai intalnite defecte in vinuri?”, „Argumentati care este rolul cursului de schimb si cum influenteaza acesta piata globala a vinului, cu precadere in perioada 2006-2009”, sau „Argumentati expresia potrivit careia vinul este «un rau social»”.

Examenul scris si degustarile sunt sustinute separat si se intampla foarte rar ca o persoana sa reuseasca sa le treaca pe amandoua in acelasi timp. Odata trecuta aceasta etapa, candidatii trebuie sa scrie o dizertatie de 10.000 de cuvine pe o tema data, iar daca aceasta lucrare este aprobata acestia primesc in sfarsit titlul Master of Wine. Intregul proces dureaza in total, de la inscriere pana la absolvire, trei ani.

Este cu adevarat un efort incredibil ca sa ajungi Master of Wine, iar recompensele, in cele mai multe cazuri, nu intarzie sa apara, mai ales daca activezi in cadrul pietelor dezvoltate, precum cele din Marea Britanie, Olanda, Franta, Spania, Italia sau Statele Unite.