Statiunea de Cercetari viticole – sfasiata de Fisc si cumparata de Murfatlar Romania

Viile s-au vandut la preturi de aproximativ 2.000 Euro / hectarul

Publicitate
e-vinul.ro

Murfatlar Romania a cumparat la licitatie bunuri imobile din cadrul Statiunii de Cercetare Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar la un pret mult mai mic decat cel real, fara vreo evaluare prealabila a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit conducerii SCDVV Murfatlar.

In urma acumularii unor datorii mai vechi, ajunse la circa 140 de miliarde de lei, SCDVV Murfatlar a fost supusa procedurii de executare silita de catre Directia Generala a Finantelor Publice Constanta. Procedura a fost executata prin Administratia Finantelor Publice (AFP) Basarabi, institutia organizand, la inceputul anului, o licitatie publica.

Publicitate
Oprisor

Modul in care au fost scoase la licitatie a bunurile SCDVV a ridicat foarte multe semne de intrebare. Anuntul de scoatere la licitatie a fost publicat intr-un cotidian national pe 30 decembrie 2005 (!), iar executarea propriu-zisa a avut loc pe 9 ianuarie 2006. De asemenea,reprezentantii AFP Basarabi nu au afisat la sediul statiunii si nici in alte locuri publice anunturi prin care sa faca cunoscuta scoaterea la licitatie a bunurilor SCDVV Murfatlar.

Murfatlar Romania – principalul beneficiar

Instrainarea s-a efectuat catre Murfatlar Romania, singurul participant la licitatie, cu toate ca reprezentantii statiunii au demarat mai multe demersuri pentru scutirea de la plata a obligatiilor restante, in conformitate cu Legea 147/2004, privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii. Astfel, pe langa achizitionarea prin licitatie a mai multor bunuri imobile, pe mana Murfatlar Romania au mai ajuns, in urma simulacrului de licitatie organizat de AFP Basarabi, si 362,75 hectare vie pe rod, precum si sase hectare de portaltoi din plantatiile fermelor 2, 3, 4 si 5. Suma platita de Murfatlar Romania pentru bunurile imobile fiind de 36,355 miliarde de lei, mult mai mica decat valoarea reala a bunurilor (spre exemplificare, daca se scade valoarea instalatiilor si rezervoarelor, Murfatlar Romania a cumparat hectarul de vie la un pret de aproximativ 2.000 Euro).

Pentru a contrazice zvonurile aparute cum ca activele scoase la vanzare au fost subevaluate, Victor Oancea, directorul DGFP Basarabi, a specificat ca DGFP are doua firme agreate pentru a efectua evaluari si ele sunt raspunzatoare pentru calculele facute.

AVAS vrea inca o licitatie

Pentru ca datoriile nu au fost recuperate in totalitate, reprezentantii AVAS au anuntat organizarea unei alte licitatii publice, pe 22 februarie, in urma careia urmau sa fie scoase la vanzare a 120 hectare de vie si patru hectare de portaltoi din patrimoniul SCDVV Murfatlar.

Aurora Ranca, directorul Statiunii, a precizat ca AVAS a “reconsiderat obiectul preocuparilor sale, dar urmeaza sa se orienteze spre alte bunuri ale societatii, fara sa fi fixat o alta data a desfasurarii licitatiei”. De asemenea, Ranca a mai afirmat ca nu are cunostinta despre modul in care au fost evaluate bunurile respective, deoarece nici un expert, din partea AVAS nu s-a prezentat pentru a cere date care sa ajute la evaluare, pretul de vanzare de 336.647 dolari, fiind mult sub valoarea reala a plantatiilor. Plantatiile existente in cadrul Fermei 1 din cadrul SCDVV Murfatlar reprezinta suportul strict al desfasurarii activitatii de cercetare a unitatii. Pe aceste suprafete se gasesc colectii ampelografice, campuri de hibrizi si clone, poligoane experimentale si demonstrative, plantatii furnizoare de material viticol certificat si baza, unice in tara.

Tot aici se gasesc soiuri si clone brevetate si sunt aplicate tehnologii noi inscrise la OSIM pentru brevetare. Directorul statiunii a mai declarat ca „valoarea acestor plantatii implica luarea in considerare a dreptului de proprietate intelectuala si legislatia privind protectia patrimoniului national, mai ales ca pe suprafetele in cauza se afla in prezent, in plina desfasurare proiecte de cercetare castigate la licitatie si finantate prin Programele Nationale de Cercetare – AGRAL si CEEX”.

Suspiciunile privind preluarea statiunii la un pret mult mai mic decat cel real au fost confirmate si de Florin Mitroi, primarul localitatii Valu lui Traian, pe teritoriul careia se afla statiunea, care i-a adus la cunostinta prefectului Judetului Constanta, Danut Culetu, ca prin subevaluarea statiunii de catre AVAS se incalca prevederile legii fondului funciar. “Prin vanzarea celor 145,5 hectare si patru de vie portaltoi, este evident ca se incearca de fapt preluarea terenului”, se precizeaza in documentul trimis de Mitroi Prefecturii Constanta.

Lista completa a bunurilor achizitionate de Murfatlar Romania:

11 rezervoare polistif de 50.000 de litri-70.200 lei
10 rezervoare polistif de 14.000 litri-43.200 lei
72 bucati rezervoare inox de cate patru vagoane-697.880 lei
cinci autovinificatoare universale-58.400 lei
doua instalatii Blacher-3.240 lei
patru compresoare ELIAPAR – 4.000 lei
3 motocompresoare-2.500 lei
1 transformator-30.000 lei
1 pod bascula de 50 tone-21.250 lei
1 rezervor polistif de 3000 litri-990 lei
1 rezervor polistif 2000 litri-720 lei
5 seturi aripi ploaie-20.000 lei
3 remorci basculante-6.120 lei
o remorca pentru transport persoane-2.550 lei
88,74 hectare-rod exclusiv teren Ferma 2 – 788.254 lei
44, 875 hectare vita vie rod exclusiv Ferma 3 – 391.523 lei
3 hectare vita de vie portaltoi exclusiv terenul Ferma 4 – 23.750 lei
106,11 hectare vita de vie rod exclusiv Ferma 4 – 482.702 lei
3 hectare vita de vie portaltoi exclusiv Ferma 5 – 25.000 lei
129, 64 hectare vita de vie rod exclusiv terenul Ferma 5 – 963.676 lei.

Total-3.635.992 RON (36,355 miliarde de lei vechi)

One thought on “Statiunea de Cercetari viticole – sfasiata de Fisc si cumparata de Murfatlar Romania

Comments are closed.