Steven Spurrier francofilul care a inventat vinul californian

steven-spurrier-judecata1

Publicitate
Vinarte

E greu de imaginat un englez mai indragostit de vinurile franceze decat Steven Spurrier, personajul readus in actualitate (publicului larg) dupa succesul neasteptat al filmului Bottle Shock. Pentru cei mai multi, este cel care a strans laolalta cele mai fine papile gustative din Franta, pentru degustarea comparativa de vinuri de top franceze si americane, in urma careia Statele Unite dadeau marea lor lovitura de imagine, chiar pe teritoriul „patriei vinului”. „Degustarea de la Paris” din 1976 a intrat in istorie, iar repetarea concursului, 30 de ani mai tarziu, la Londra si in California, a adus din nou motive de lauda Americii. Nu luati insa de bune toate lucrurile pe care le-ati vazut in Bottle Shock: dupa ce a citit scenariul, Spurrier a declarat public ca „niciun cuvant din film nu este real. In ceea ce ma priveste, multe lucruri prezentate sunt pure inventii”.

steven-spurier

Publicitate
VinLaMunte

Chiar daca a amenintat ca ii va da in judecata pe producatori, Spurrier nu a initiat niciun proces in cele din urma, inmuiat, probabil, de succesul comercial al filmului. Insa Steven Spurrier este mult mai mult de atat. In lumea varfurilor oenologiei, a fost si ramane un mare cunoscator, un entuziast indragostit in permanenta de vin si un mare inovator. Nascut in 1941, Spurrier s-a implicat in comertul cu vinuri inca din 1964, ca prospat absolvent al London School of Economics. Legaturile pe care si le face in domeniu ii permit, cativa ani mai tarziu, sa faca un turneu (foarte lung, se pare) pe la cramele producatoare de vinuri de top din Franta. Se declara, in urma acestei excursii, „dependent de vinurile de calitate” si decide, in 1970, sa se mute la Paris, unde convinge o frantuzoaica in varsta sa-i vanda un mic magazin de vinuri, chiar in centrul orasului – „Caves de la Madeleine”.

steven-spurier2

INOVATOR SI INDRUMATOR

Fiind de origine engleza, deci cu ceva mai putine sanse de succes in inima conservatorului consumator parizian, Spurrier a fost primul proprietar de magazin care si-a incurajat clientii sa deguste vinul inainte de a lua vreo decizie de cumparare. Acest lucru ii aduce o oarecare recunoastere, drept pentru care se decide sa extinda proiectul si inaugureaza, in 1973, Academia de Vin (perete-n perete cu magazinul), prima institutie privata de studii oenologice, care a jucat un rol determinant in carierele a numerosi jurnali sti si scriitori de vin, inclusiv celebrul Michel Bettane. Printre oamenii de vin – fie ei retaileri, producatori, critici sau evaluatori – care au ajuns sa aiba astazi un cuvant greu de spus, dupa ce si-au inceput cariera sub indrumarea lui Spurrier, se numara si Tim Johnston si Mark Williamson (Willi’s Wine Bar, Paris), Roy Richards (sef al Richards Walford, cel mai exigent importator britanic), Charles Lea (reteaua londoneza de magazine de vinuri de top Lea & Sandeman) sau Paul Bowker (fostul „inger de la Madeleine, actualmente seful diviziei de vinuri de la Christie’s).

steven-spurrier-judecata

Chiar si existenta catorva vinuri importante ale lumii se datoreaza lui Steven Spurrier, el fiind cel care a aprins pasiunea pentru oenologie in Jenny Dobson (care produce astazi vinuri la Chateau Senejac in Bordeaux si Te Awa in Noua Zeelanda) si in Charles F. Shaw (primul american care a plantat Gamay si a produs Beaujolais in SUA, impunand brandul Two Buck Chuck). Astazi, Spurrier conduce cursurile de vin ale casei de licitatie Christie’s, este consultant pentru Singapore Airlines si scrie, lunar, pentru revista-reper a lumii vinului, Decanter. Este, de asemenea, presedinte al „Japan Wine Challenge” si vicepresedinte al Cercului Scriitorilor de Vin (dupa doua mandate de presedinte). In 1988, a primit titlul de „Personalitatea anului”, la categoria Oenologie, pentru servicii aduse vinului francez. In 1996, primeste si multdoritul premiu Bunch, pentru articolele din Decanter, aceleasi care i-au adus, un an mai tarziu, „Le Grand Prix de l’Academie Internationale du Vin”, oferit de doar trei ori de la infiintarea sa, in 1982.