Sticla de hartie, prietena mediului

Dupa mult controversatul dop de metal cu filet, un alt subiect imparte lumea vinului in doua tabere – cea a conservatorilor si aceea a renovatorilor. Este vorba de sticla de vin din hartie. Lansat de curand in Marea Britanie, acest tip de ambalaj este vazut de catre creatorii lui drept una dintre cele mai bune solutii pentru vinurile de supermarket.

Publicitate
Vinarte

Potrivit companiei Greenbottle, initiatoarea acestui proiect, producerea si folosirea recipientului ar putea duce la scaderea emisiilor de carbon cu 90 de procente. Sticla prototip este produsa din carton si o pelicula de plastic, lucru ce reduce greutatea unei sticle de marime standard (750 ml) de la 500 de grame la 50. In aceeasi masura, cartonul poate fi separat fara prea mari eforturi de plastic, fiind astfel foarte usor de reciclat dupa folosire. Ideea producerii acestei „sticle” a plecat de la recipientele asemanatoare de lapte produse de Greenbottle, foarte populare in sud-vestul Marii Britanii si vazute de foarte multi drept cele mai bune inlocuitoare pentru PET-uri.

Creatorii „sticlei ecologice” afirma ca acest ambalaj pentru vin putea fi turnat in forme diferite, insa s-a considerat ca forma sticlei de vin conventionale inspira mai multa incredere consumatorilor. „Puteam fi mult mai radicali, insa nu am dorit sa speriem oamenii. Daca intentionam sa schimbam obiceiurile de consum, trebuie sa ii obisnuim pe oameni cu aceasta idee”, spun acestia. De asemenea, reprezentantii Greenbottle au anuntat ca acest recipient nu este potrivit pentru vinurile mari si ca nu este un pretendent la pozitia sticlei conventionale: „Este adevarat ca sticla de hartie nu este potrivita pentru imbutelierea vinurilor cu nume, insa poate fi o buna alternativa pentru vinurile de supermarket, care sunt cumparate ca sa fie consumate imediat”. In momentul lansarii acestui concept, au fost vandute deja 100.000 de sticle de hartie.

Publicitate
IWCB

In Romania – posibil, dar nu acum

Este cunoscut faptul ca romani sunt conservatori atat in privinta vinurilor, cat si in privinta ambalajului. Cea mai mica modificare a ambalajului poate avea efecte semnificative asupra obiceiurilor de consum ale acestora. Cramele Recas si Cramele Halewood se numara printre producatorii romani care au adoptat o pozitie deschisa fata de inovatiile din acest domeniu, fiind primele crame care au folosit dopul de metal cu filet pentru vinurile premium.

Philip Cox, co-actionar al Cramelor Recas, vede in „sticla de hartie” o solutie foarte buna pentru scaderea preturilor actuale ale vinurilor romanesti, insa este de parere ca este nevoie de timp pentru ca romanii sa se obisnuiasca cu acest ambalaj. „Atat consumatorii, cat si producatorii din Romania sunt reticenti sa incerce ceva nou. In alte tari, ambalajele noi, precum screwcap-ul, au ajuns sa fie folosite de toata lumea in doar cativa anii. In Romania va mai dura. Cred ca mai repede o sa vedem vinuri la sticle de plastic de 0,75 l, mult mai ieftine de produs si de transportat”. La randul sau, Dan Muntean, directorul general al Cramelor Halewood, considera ca sticla de prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. „Principalul avantaj este ca este foarte usoara, iar costul transportului s-ar reduce substantial. Alt avantaj este ca butelia de hartie poate fi decorata cu usurinta si cu o estetica deosebita. De asemenea se elimina riscul spargerii si problema deseurilor de sticla. Solutia are insa si problemele ei. Desi hartia din care este facuta butelia este biodegradabila, pelicula interioara de plastic nu este. Aceasta dualitate va crea probleme la reciclare. De asemenea aceasta noua solutie va presupune investitii noi in sistemele de imbuteliere ale producatorilor de vin”, sustine Dan Muntean.

La fel ca si in cazul screwcap-ului, este posibil ca unii consumatori de la noi sa perceapa “sticla de hartie” ca pe o metoda ieftina, folosita pentru vinuri slabe calitativ. „Vor exista voci care sustine ca acest concept este lipsit de romantismul si pompa asociata deschiderii unei sticle. Succesul screwcap- ului pe anumite piete, cum este cea a Marii Britanii, a depins mult de reactia puternicelor lanturi de magazine, care promoveaza intens acest tip de inchidere. Tot asa succesul buteliei de hartie va depinde de factori similari”, mai afirma directorul general al Cramelor Halewood.