Stirbey “innobileaza” Feteasca regala

Lansarea ultimelor doua vinuri Stirbey, eveniment desfasurat la inceputul lunii februarie la Stirbei Center din Bucuresti, a reprezentat inca o demonstratie a producatorului din Dragasani potrivit careia pozitionarea sa in randul vinificatorilor de calitate nu este una intamplatoare. Vinurile lansate, Feteasca regala “Genius Loci” si Sauvignon blanc “Vitis vetus”, reprezinta doua dintre cele mai bune produse care au iesit pe aceasta piata in ultimii patru ani, ambele creatii ale vinificatorului Oliver Bauer.

Publicitate
Excursii

Vinul Feteasca Regala 2006 „Genius Loci” este dedicat asociatiei „Genius Loci”, infiintata de un grup de producatori din toata Europa, entuziasmati de idea descoperirii specificului locului: soiuri autohtone, caracterul solului, microclimatul zonei. Pentru respectul lor fata de acest spirit al locului, producatorii se obliga sa vanda anumite loturi de vin din productia lor strict numai la crama lor amatorilor de vin. Agricola Stirbey a dedicat acestui proiect un lot limitat de 1400 de sticle de vin din Feteasca regala 2006. Acest lot este produs dupa o tehnologie traditionala, vinul fiind fermentat in butoaie de lemn si pastrat timp de 12 luni pe drojdie. Vinul impresioneaza tocmai prin echilibrul si rotunjimea de care da dovada. Aromele sale intense amintesc de florile de salcam si de fructele exotice, cu tonuri suave si minerale (note de lut umed). Gustativ este in acelasi timp onctuos si exploziv, cu o structura taninoasa foarte complexa si buchet fin si elegant. Postgustul este destul de lung, acest lucru datorandu-se mai ales background-ului de busuioc, mir si capsuni, si mai putin aciditatii moderate. Un vin-revelatie, cu semnificatii senzoriale aproape mistice.

Cel de-al doilea vin, Sauvignon Blanc 2006 „Vitis Vetus”, este creat din struguri din Viile Moraru si Rozopol. Selectionarea severa a strugurilor a permis producatorului sa scoata pe piata numai 2600 de sticle din acest vin, devenind astfel o raritate si un adevarat vin de colectie, cu un potential de invechire. Aromele sale nazale intense amintesc de iarba proaspat taiata, de citrice, ardei verde si flori de vita de vie.  Gustul este foarte placut, cald datorita aciditatii sale foarte ridicate si tonurilor sale de mango, papaya si caise verzi. Un vin puternic, viguros, cu un postgust lung si condimentat.

Publicitate

Agricola Stirbey este unul dintre producatorii de vin din Romania care s-au evidentiat inca de la infiintare prin calitatea produselor. Accentul este pus pe soiuri autohtone, specifice regiunii Dragasani: Cramposie selectionata, Feteasca regala, Tamaioasa romaneasca, Novac si Negru de Dragasani. Compania a luat nastere in 2001, dupa ce viile si crama de la Dragasani au fost restituite nepoatei Printesei Stirbey, Baroana Ileana Kripp, care, impreuna cu sotul sau Baronul Jakob Kripp, a renovat viile si redotat crama cu tehnologia moderna, cu scopul de a oferi clientilor vinuri de inalta calitate.