Strategia pentru cheltuirea banilor UE, gata in 2009

Pana la jumatatea anului viitor, Ministerul Agriculturii trebuie sa elaboreze o strategie privind cheltuirea fondurilor UE alocate sectorului viticol in perioada 2009-2015. „Romania trebuie sa pregateasca o strategie pana la jumatatea anului viitor despre cum va folosi anvelopele nationale (fondurile UE alocate Rominiei anual, in perioada 2009-2015 – n.r.)”, a declarat subsecretarul de stat din minister Mihaela Luca, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Strategia va cuprinde date precum masurile pentru care vor fi acordate finantari si criteriile de selectie a beneficiarilor.

Pentru anul 2008-2009 (anul comercial pentru industria vitivinicola incepe la 1 august si se termina la 31 iulie anul urmator – n.r), fondurile UE alocate sectorului viticol sunt de 42 de milioane euro. In total, Romania va beneficia de peste 290 milioane euro in perioada 2009 – 2015.

Publicitate

Reprezentantii producatorilor propun ca prioritate sprijinirea masurii de reconversie si restructurare a plantatiilor, care presupune finantarea unor lucrari precum inlocuirea soiurilor si reamplasarea plantatiilor.

Producatorii sunt foarte interesati de aceast fel de programe, solicitarile de finantare in domeniu insumand in acest an de piata, 1 august 2007-31 iulie 2008, circa 35 de milioane euro, potrivit datelor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), in conditiile in care fondurile alocate de UE pentru reconversia si restructurarea plantatiilor din Romania sunt de 25 de milioane euro.

„Pentru noi prioritatea este restructurarea si reconversia, pentru ca problema este in continuare in vie. Alte masuri ar fi asigurarea culturilor si folosirea mustului concentrat”, a declarat, in aceeasi conferinta, Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.

Pana la finele anului 2015, Romania isi propune sa restructureze 12-15% din suprafata viticola.

|n cadrul celui mai recent Consiliu, organizat in intervalul 17-19 decembrie 2007, ministrii Agriculturii din UE au ajuns la un consens in ceea ce priveste reforma din domeniul vinului, aplicata in perioada 2009-2015.

Romania a obtinut in urma negocierilor o suplimentare a fondurilor cu 14 milioane euro, astfel ca in 2009 bugetul alocat Romaniei sa fie de 42 de milioane euro. Un alt rezultat al negocierilor favorabil Romaniei este mentinerea practicii de adaugare a zaharului in vin.

Proiectul de reforma elaborat de CE vine ca urmare a scaderii consumului de vin la nivel european, a cresterii importurilor intr-un ritm mai rapid decat evolutia exporturilor si a excedentului de vin de pe piata.

|n ultimii zece ani, importurile de vin ale UE au urcat cu 10%, in timp ce exporturile au inregistrat o rata mai scazuta de crestere. Pe baza tendintelor actuale, estimarile Comisiei indica un excendent de 15% din productia totala de vin, pana in 2010-2011.

Productia de vin din Romania este estimata in acest an la 5,5 milioane de hectolitri, in scadere fata de recolta de circa sase milioane de hectolitri din 2006, insa superioara calitativ, potrivit patronatului din industria viticola.