Studiu despre liberalizarea dreptului de plantare a vitei de vie

Subiectul liberalizarii dreptului de plantare a vitei de vie incepand cu 2016 a starnit numeroase controverse in lumea vitivinicola si in lumea economica europeana. Categoric tarile cu traditie in producerea vinurilor sunt impotriva acestei liberalizari, care ar putea sa le aduca reale prejudicii economice si, spun reprezentatii lor, ar duce la scadea calitatii si imaginii vinurilor europene.

Publicitate
Oprisor

Comisarul european Dacian Ciolos a anuntat la inceputul acestui an crearea unui grup de lucru la nivel inalt pe acest subiect. Jean-Paul Bachy, presedintele AREV (Adunarea Regiunilor Europene Viticole), a salutat initiativa comisarului si isi exprima dorinta ca AREV-ul si cele 75 regiuni viticole ale Europei sa fie reprezentate in cadrul acestui grup de lucru. AREV-ul este impotriva liberalizarii drepturilor de plantare a vitei de vie incepand cu 2016 si finanteaza un studiu asupra impactului social, economic si de mediu datorat liberalizarii si care are ca obiectiv sprijinirea grupului de lucru mai sus amintit. O prima parte din rezultatele acestui studiu au fost facute public pe data de 2 martie , la Bruxelles (conform publicatiei droit-viticole.fr), intr-o reuniune AREV de catre profesorul Etienne Montaigne, directorul de program din UMR-MOISA Montpellier (Unitatea Mixta de Cercetare – Piete, organizatii, institutii si strategii). In aceasta prima etapa a fost anuntata metodologia urmata pentru analiza mecanismelor de functionare a drepturilor de plantare in mai multe tari producatoare (Australia, Argentina, Portugalia, Spania si Franta). Aceasta reuniune a avut mai degraba un rol pregatitor pentru urmatoarea sesiune care a fost fixata pentru luna mai 2012, la Torino, Italia, cand va fi prezentata oficial versiunea definitiva a studiului.

Cea mai recenta aderare la grupul contestatar impotriva liberalizarii dreptului de plantare a fost cea a Bulgariei de la inceputul lunii martie, aderare care a fost anuntata in cadrul unei intalniri intre ministrii de agricultura ai Frantei, Spaniei si Bulgariei, Bruno le Maire, Arias Cañete si respectiv Miroslav Naydenov. Cu acest nou membru grupul este format din 15 state membre (Germania, Austria, Cipru, Spania, Franta, Gecia, Ungaria, Italia, Luxembourg, Portugalia, Republica Ceha, Republica Slovaca, Romania, Slovenia si Bulgaria) si cere mentinerea drepturilor de plantare a vitei de vie in tarile membre ale UE. Bulgaria detine 10 voturi suplimentare in Consiliul European. Ar mai fi nevoie de inca 40 pentru ca o majoritate calificata sa poata sesiza acest dosar. Celelalte 12 state membre nu au luat inca pozitie fata de aceasta problema.

Publicitate
Siel