Surprize „in orb” de la Aurelia Visinescu si Secreto Wine Club

Conceptul „blind dinner”, cina in cadrul careia toti participantii mananca si degusta vinuri legati la ochi, a fost inventat la inceputul anilor 2000, in Germania. De atunci, acest nou trend a prins destul de bine la public, multe restaurante din Europa, America si Asia adoptandu-l, ca o alternativa la forma clasica.

“Blind dinner” aduce in prim plan o perspectiva noua si intensa asupra unei cine obisnuite. Conceptul de “blind dinner” porneste de la o idee cat se poate de simpla: odata ce unul dintre simturi este anihilat, celelalte se accentueaza pentru a mentine la acelasi nivel perceptiile individului despre mediul inconjurator. Iar pentru ca mancarea antreneaza in primul rand mirosul, gustul si simtul tactil, maximizarea acestora nu poate decat sa amplifice experienta culinara.

Acest nou tip de experienta culinara este testat de aproape un an si in Romania, printre primele restaurante care l-au propus la noi numarandu-se si Wine Club Secreto din Bucuresti. Ultimul eveniment de acest fel a fost organizat pe 23 martie (cu o continuare pe 24 martie), impreuna cu Domeniile Sahateni. Invitatii primei seri au putut experimenta legati la ochi pe toata durata serii asocierea dintre preparatele realizate de expertul in gastronomie Martin White si vinurile din noua linie a Aureliei Visinescu.

Fiecare preparat in parte a fost insotit de catre un vin, asocierea realizata fiind facuta atat in functie de aromele ambelor elemente, cat si in functie de texturile ingredientelor folosite. Toate cele sapte preparate culinare, unele dintre ele foarte inventive, au reusit sa puna foarte bine in valoare vinurile cu care au fost asortate. Meniul serii a fost format dintr-o supa de legume, asociata cu un Sauvignon Blanc Nomand, „orez cu creveti”, servit alaturi de vinul White Artizan 2009, „tortellini cu ciuperi”, alaturi de vinul Pinot Noir Nomad (un vin foarte expresiv, tipic, cu arome interesante de ciuperci, piele si fructe negre), „piept de rata cu varza chinezeasca”, asociat cu vinul Red Artisan, o granita de fructe, pentru neutralizarea gusturilor, „conopida la cuptor cu branza ceddar si parmezan”, servita cu Anima Merlot 2007 si o „salata de fructe cu sos de curry”, insotita vinul Tamaioasa romaneasca Artisan.

Incercam sa introducem acest nou concept gastronomic si in Romania, deoarece consideram ca reprezinta un mod provocator de explorare a simturilor”, spune Simona Mardale, reprezentantul Vinopolis Wine & Spirit, organizatorul acestui tip de evenimente. „Un blind dinner presupune atat munca de convingere, multi dintre consumatorii romani nefiind foarte deschisi la acest tip de evenimente, cat si munca in ceea ce priveste preparatele, pentru ca nu toate ingredientele se preteaza la acest tip de servire”, mai subliniaza aceasta.