Sus pe dealul Marcea cu Truda Fanny de Ștefănești

Cosmin Smădu, fraţii Silviu şi Eugen Procopiu, trei prieteni şi asociaţi, şi-au pus în cap să reînvie tradiţia vitivinicolă a Ştefăneştilor, o misiune grea, dacă ne uităm în urmă, la pagini din istorie. Și au făcut lucruri bune: au salvat DOC Ștefănești, au lansat gama de vinuri Marcea, care poartă numele dealului pe care sunt viile și vinurile cu poveste Truda Fanny (cupaj de albe) și urmează o Fetească Neagră, în ediție limitată. Mai au noutăți şi anul acesta: lansarea gamelor L’attitude şi Loungeitude și finalizarea cramei moderne, construită în vârf de deal. În aprilie, la Ștefănești, un grup de entuziaști ai bicicletei și ai mersului în natură s-a strâns pentru a explora podgoria, la primul tur ciclist al anului, organizat de Wineriders.

Publicitate
Excursii

Un articol mai vechi (iulie 2015) despre vinurile de la Casa de Vinuri Ștefănești puteți găsi aici.

Vinurile de Ştefăneşti erau apreciate în cronici de la 1600, iar domnitorii şi boierii aveau odinioară vii și conace în zonă; apoi, pe la 1920 – 1930, personalități politice și culturale își construiau case și produceau vin aici. După 1965, zona devenise faimoasă datorită Stațiunii Viticole ce făcea cantități uriașe de vin pentru export. După comunism însă, zona intra în paragină, iar prin 2010 nu mai exista nimic. Atunci, cei trei prieteni, pun noua piatră de temelie pentru vinul de Ștefănești: înfiinţează Casa de Vinuri Ștefănești, plantează 25 de ha proprii în Marcea, cărora li se adaugă 5 ha în Leordeni, plantate din 2007 şi luate în arendă în 2015. Se entuziasmează, au hopuri, capătă  experienţă şi prind curaj.

Publicitate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Legați de locurile natale, ne-am dorit să renaștem tradiția. Bineînțeles, vedem și o oportunitate de business, având în vedere potențialul zonei, neexploatat. 25 ani de delăsare și distrugere neocomunistă nu pot șterge cu buretele sute de ani de istorie și tradiție”, povestește Cosmin Smădu (foto), masterand Vie – Vin la USAMV.  Alături le stă enologul George Cojocaru, profesor universitar, doctor în enologie.

Numele vinurilor se trag tot din tradiţie. Sumedru e lansat anual de popularul obicei Focul lui Sumedru, iar gama Marcea cu vinuri lejere, fără lemn (sunt 6 și mai urmează 3) este și un tribut adus istoriei, cu etichete pe care se văd casele unor personalităţi ale timpurilor apuse. Trebuie reamintit faptul că Marcea 2014 a salvat de la dispariţie DOC Ştefăneşti, care nu mai fusese folosit de 5 ani şi ar fi dispărut, conform reglementarilor europene.

truda_fannyA urmat primul vin din gama Truda Fany Alb, cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Fetească Regală și în curând va fi lansat şi Truda Fanny Roşu – Fetească Neagră, ediţie de 1.500 de sticle. Gama este o selecție a celor mai bune vinuri ale cramei și un elogiu adus anilor 1930, când în zonă avea vie chiar scriitorul Liviu Rebreanu, care dedica cel mai bun vin din pivnițele sale soției, Fanny, numindu-l Truda Fanny.
Vinul de Ștefănești merge acum mai departe. Campania lui 2016 se va face în noua cramă, anul acesta va intra pe rod Rhein Riesling-ul, iar în curând, vor fi lansate cupajele L’attitude – Tămâioasă și Fetească Albă și Loungeitude – Sauvignon Blanc și Fetească Regală.

stefanesti_tur_ciclist
Cum a fost la primul tur ciclist al anului?
Zona e frumoasă și merită explorată. Cum spuneam, Wineriders a ales Ștefăneștiul pentru primul tur ciclist al anului, iar Vlad Grigore Tanasie www.wineriders.ro ni-l povestește mai jos.
Cosmin a prezentat istoria locului, alături de directorul de vinificație al Institutului. După vizită, a urmat drumul către locul viitoarei crame. Se văd terasamentele unde înainte era viță de vie, dar și locuri în care via a fost scoasă sau lăsată în paragină. Cum natura are oroare de vid, locul viei a fost luat de vegetația ce dă un aer salbatic locului. De pe coama dealului, se văd râul Argeș și Piteștiul. Traseul de la muzeu la cramă și înapoi are în jur de 20 km, cu un grad de dificultate ușor spre mediu. Ajunși la viitoarea cramă în construcție, gazdele ne-au întâmpinat cu vinuri puse la rece și gustări. Cum scopul acestor rânduri nu este să evaluez vinurile degustate, ci să spun povestea turului ciclist de la Ștefănești, las la latitudinea fiecăruia să le descopere. Mie, personal, mi-au plăcut. Am fost surprins în mod de evoluția lor față de luna septembrie a anului trecut când le-am degustat prima oară; raportul preț-calitate este bun. Cel mai căutat vin a fost Truda Fanny, mai ales că are o poveste frumoasă în jurul
numelui. După degustare, ne-am întors către muzeul din Golești, unde urma să avem o degustare Tenuta di Ulisse, organizată de Rifco Trading, să vizitam muzeul și să luăm masa. Prânzul pregătit de Casa Sattler a fost foarte reușit. Valentin, somelierul echipei Rifco, ne-a prezentat vinurile italienești.

10_După prânz, majoritatea cicliștilor a rămas să se odihnească în curtea muzeului, la umbra unui cort uriaș. Ediția a X-a a turului ciclist al cramelor se terminase, dar mai urma ceva. Seara, ne-am dat întâlnire pe dealul Marcea, pentru o petrecere cu taraf. Alegerea gazdelor, taraful din Varbilau, a fost inspirată, condimentând petrecerea
până târziu în noapte. Pe lângă vin și muzică, gazdele au încântat cu un vițel la roabă, gătit de ”Păpușoi”, un chef
haios și plin de viață. Paharele cu vin și mâncarea erau pe butoaie, iar în centru, erau butoaie decupate în lateral cu numele cramei, în care s-a făcut focul. Încălziți de vin, foc și dans, participanții s-au simțit foarte bine. Orele treceau și muzica nu mai contenea. Cu greu ne-am dat plecați.

Casa de Vinuri Ştefăneşti
Numele firmei: SC Casa de Vinuri Ştefăneşti SRL
Adresă: Str. Morii, nr. 150, Ştefăneşti, Argeş
Brand-uri: retail – Sumedru; sticle  15 lei preţ / sticlă raft. Urmează BIB  8 lei / l;  horeca – Marcea 22 – 27 lei; L’attitude şi Loungeitude 30-35 lei, Truda Fanny alb, ed.1 şi Truda Fanny Roşu, ed. I.  65 – 85 lei (preţuri de listă)
Suprafaţă: 30 ha
Caracterizare plantaţii: Marcea este localizatã la cea mai mare altitudine din sudul ţării, 411 m. Influenţe: media temperaturilor, diferenţele de temperaturã zi/noapte, perioada de vegetaţie mai scurtă favorizează acumularea de arome, propice mai ales pentru vinuri albe. Leordeni, situatã la baza versantului, într-o zona mai caldã decât Marcea, bunã pentru vinuri roşii.
Soiuri cultivate: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regalã, Feteascã Albã, Rhein Riesling, Tãmâioasã Româneascã; Feteascã Neagrã, Merlot, Cabernet Sauvignon
Capacitate cramă: 80.000 l. Crama nouă care va avea capacitatea de 150.000 l va fi gata la toamnă
Asociaţi: Cosmin Smãdu, Silviu Procopiu, Eugen Procopiu. Enolog: George Cojocaru.
Degustări / cazare. În plan pentru primãvara lui 2017
Contacte: www.vindestefanesti.ro, www.trudafanny.ro, cosminsmadu@gmail.com