Syrah sau Shiraz, aceeasi placere – galerie foto

O intalnire cu unele dintre cele mai bune Syrah-uri ale lumii este un prilej de bucurie pentru orice iubitor al vinului, fie el cunoscator cu multe etichete la activ sau doar incepator in ale aromelor acestui soi extrem de versatil. De asemenea, un Masterclass dedicat vinurilor produse din acest strugure trebuie pregatit in cele mai mici detalii. Mai ales in conditiile in care, dupa stiinta noastra, este primul eveniment de acest gen organizat in Romania care nu se adreseaza specialistilor, ci simplilor consumatori. N-o sa va plictisesc acum cu date despre organizare, pot sa va spun doar ca stresul a fost pe masura evenimentului. Adica mare. Dar a meritat…

Publicitate
Ravago

14 vinuri de pe cinci continente

Cei peste 45 de participanti care au luat loc la mesele din Salonul Victoria al Hotelului Residence Arc de Triomphe au fost intampinati la intrare cu un pahar de spumant Rhein Extra Brut Rose, dar si cu gustoasele mezeluri de la Angst, numai bune de asociat cu cele 14 vinuri intrate in degustare, vinuri provenite din toate colturile lumii. Startul l-a dat un vin autohton, Cocosul Syrah Limited Editon, de la Cramele Recas, pentru ca imediat calatoria sa ne duca pe taramul de origine al soiului, in Franta, cu mult prea tanarul La Forge Estate 2011. Am revenit in Romania, dar nu in Banat, ci in Dealu Mare, pentru a vedea cum se prezinta Adrian Single Vineyard, 2010, de la Cramele Halewood, apoi am dat o fuga in Dobrogea, pentru M1, 2010 de la Murfatlar. Incursiunea in aromele Shirazului a pastrat meridianul, insa a facut un salt pana in Africa de Sud, de unde a venit unul dintre vinurile lui Razvan Macici, Nederburg The Winemaster’ s Reserve, 2009, pentru ca pasii sa ne poarte apoi in Australia. De acolo au provenit urmatoarele doua vinuri, Yalumba Y Shiraz, 2009, dar si unul dintre preferatii serii, Peter Lehmann Shiraz, 2009. Am revenit in tara, mai precis in zona Mehedintiului, unde ne-am intalnit cu La Cetate Shiraz, 2009, de la Crama Oprisor, apoi am ajuns tocmai in Dealurile Satmarului, pentru Nachbil Syrah, din acelasi an de recolta.  A urmat apoi o … pauza. Si pentru a da posibilitatea papilelor sa isi revina, si pentru o mica gustare, dar si pentru a oferi participantilor un moment de reflectie asupra vinurilor degustate pana la acel moment. Ca sa nu punem la socoteala faptul ca trebuia sa ne pregatim pentru asaltul greilor. Care a inceput cu un argentinian robust si bine echilibrat, din regiunea San Juan, Callia Magna Shiraz ,2008, pre numele lui. Ne-am intors pentru ultima data in tara, pentru Nachbil Syrah , 2008, ramas acelasi vin surprinzator, trecut parca prin rasnita de piper din padurea de conifere inainte de a fi turnat in pahare. Apoi am plecat in lumea larga, cu o prima escala in Franta, in Valea Ronului, adica la mama Syrahului acasa, unde am avut bucuria intilnirii cu Crozes-Hermitage, 2007, al lui Guigal, un demn si exuberant reprezentant al soiului vinificat in stil frantuzesc. Am plecat apoi spre California, unde intalnirea cu Kendal-Jackson Vintner’s Reserve, 2007 ne-a facut sa visam. Iar finalul, aproape apoteotic, l-a oferit Penfolds Bin 28 Kalimna, un vin care, desi provine din recolta anului 2004, a aratat de ce Australia a devenit patria adoptiva a soiului.

Publicitate
IPPU

Masterclass, o idee apreciata

Concret, Masterclass-ul de Syrah (sau Shiraz, cum va place) a fost, in cele din urma, o reusita. Pentru ca, desi au mai existat mici scapari in organizare, lumea a plecat cu zambetul pe buze. Pentru ca, desi uneori prea tehnica, prezentarea probelor, sustinuta de maestru de ceremonie Cristian Baschir, le-a deschis multor dintre participanti noi ferestre spre intelegerea acestor vinuri, atat de complexe si, totodata, atat de diferite intre ele. Pentru ca scurta caracterizare  a soiului facuta de enologul Liviu Grigorica a smuls aplauze si pentru ca, desi evenimentul s-a incheiat putin dupa ora 22, cativa participanti au continuat degustarea comparativa pana spre miezul noptii. Iar faptul ca, la plecare, toti iubitorii de vin ne-au intrebat cand este programat viitorul eveniment ne-a oferit, noua, echipei Vinul.Ro, atat satisfactia lucrului bine facut, cat si confirmarea ideii ca, in Romania, lumea are foarta multa disponibilitatea de a se apropia de vin. Doar ca, deocamdata, inca are nevoie de un mic imbold pentru aceasta apropiere.

Mara Gojgar – asociat companie PR: „Nu stiam foarte multe depre acest soi si ma bucur acum ca nu a intervenit nicio problema care sa ma retina la birou. Mi-a placut ideea comunicarii cu publicul, mi-a placut si prezentarea facuta de Cristi Baschir, chiar daca, uneori, a devenit prea tehnica. E prima mea participare la un astfel de eveniment si pot sa afirm cu siguranta ca nu va fi ultima”.

Theodor McCann – avocat: „Cum n-am mai participat la o degustare cu atatia participanti, nu pot sa fac o comparatie, insa, pe ansamblu, evenimentul a fost OK. As sugera, totusi, ca la viitoarele evenimente sa mergeti pe mai putine probe, 8, maxim 10. Pentru ca participantii sa aiba suficient timp sa analizeze vinul. Altfel, fie e prea mare graba, fie ne lungim prea mult”.