Taittinger, „sampania afrodiziac” – in Romania

_mg_2488Daca pentru majoritatea producatorilor de „sampanii”, fiecare recolta in parte isi pune amprenta asupra stilului, pentru aceasta casa, abordarea se bazeaza pe un singur element: eleganta. In timp ce majoritatea vinurilor din Champagne se apropie aromatic de tonuri cremoase, onctuoase de drojdii si nuci, in produsele acestui producator domina amprenta floral-fructata. Majoritatea „sampaniilor” sunt produse din trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, pe cand aici soiul preferat este Chardonnay.
Este vorba de unul dintre producatori preferati ai Coroanei Britanice, dar care, in acelasi timp, considera ca principalul contracandidat pentru produsele sale este Viagra. Intr-un cuvant: Taittinger. Acum si in Romania!

Publicitate
Excursii

taittinger5Adusa in Romania de Heinrig Distribution, celebra casa de vinuri din Champagne s-a prezentat la sfarsitul lunii iunie pietei romanesti, in cadrul unui eveniment organizat la Hotelul Marriott din Bucuresti. Seara a fost animata de catre Ambroise Bobtcheff, export manager Taittinger, care, ajutat de Alin Lazarescu, Wine Manager Heinrig Distribution, a realizat o scurta expunere a istoriei si filosofiei Taittinger, o „marca speciala caracterizata de farmecul si stralucirea clasicei Champagne”.

Primul exponent al familiei Taittinger care s-a prezentat invitatilor a fost Taittiniger Brut Reserve – efervescentul cel mai putin costisitor din acest portofoliul, un vin cu o perlare fina si abundenta si cu arome de cirese albe, flori de salcam, miere, atinse de niste senzatii vegetale. In gustul placut si intens, vinul dezvolta senzatii elegante de coaja de mar, grapefruit si samburi de mar, care evolueaza pe final intr-un amestec de arome de cirese, seminte de susan, vanilie si migdale. taittinger3Acesta a fost urmat de catre Taittinger Prestige Rose, o champagne cu o culoare apropiata de cea a foii de ceapa si arome mai asezate, ce trimit catre martipan si capsune. In atac vine cu senzatii dulcege de fragute, pere si gutui , care, impreuna cu tonurile vegetal-acide de ardei verde, dau nerv, vioiciune si intensitate. Taittinger Prelude, un combinatie uluitoare intre finete si complexitate, a uimit prin perfectul echilibru dintre prospetimea – data de notele citrice-minerale – si expresia aromatica definita de senzatii de piersica alba, vanilie si cremsnit. In Taittinger Brut Millesime se poate simti creativitatea vinificatorului, care a reusit sa „introduca” in sticla atat structura si intensitatea aromatica a Pinot Noir-ului, cat si eleganta, finetea si prospetimea Chardonnay-ului. Arome de fructe si flori uscate, piersici si pere, cu o atingere de lemn afumat si un gust usor condimentat si o nota finala de coaja amaruie de lamaie. Ultimul vin degustat a fost Comtes de Champagne Blanc de Blancs, cuvee-ul de legenda al casei Taitinger, realizat numai din Chardonnay, in anii exceptionali si maturat in sticla timp de 10 ani. Aromele acestei sampanii sunt intense, fine si echilibrate, de flori de cais, migdale, vanilie, cu unele atingeri de ace de brad. Prima impresie gustativa este cea de prospetime intensa, cu tonuri de lamaie si grapefruit, care se transforma pe final in note abundente de mango, vanilie si unt.

Publicitate

taittinger6Taittinger a fost infiintata in 1734 ca Maison Fourneaux Forest, insa numele pe care il poarta azi l-a primit in 1930, cand Pierre Taittinger a introdus Chardonnay-ul ca soi de baza in productia de champagne. Odata cu lansarea, in 1957, a Comtes Blanc des Blancs, Tattinger a atins o notorietate globala, pe care a avut grija sa o sustina permanent cu produse exceptionale, prin pastrarea tehnicilor traditionale de productie si prin pastrarea unei atmosfere intime, de familie, in jurul intregului portofoliu.

Astazi Taittinger a ajuns la o productie anuala de 5 milioane de sticle (podgorie de 260 de hectare), in cramele casei fiind tinute la pastrat peste 25 de milioane de sticle. Aproape doua treimi din productie merge la export, printre principalele piete de desfacere numarandu-se Statele Unite, Marea Britanie sau Germania. Notorietatea si calitatea vinurilor sale, a facut ca Taittinger sa colaboreze cu linii aeriene de lux precum Emirates Airlines, Qantas sau Asiana Airlines.