Vacheron Constantin

Unul dintre cele mai mari nume din industria producatoare de ceasuri din “tara cantoanelor”, “Vacheron Constantin” reprezinta, poate, cel mai stralucit model pentru cei interesati de o afacere de succes. Lista clientilor “Vacheron Constantin” este un veritabil “Almanah Gotha”, un document cu valoare istorica, în care apare înscrisa protipendada europeana a ultimelor doua secole, certificând descendenta nobiliara a acestei marci.

de Valentin Ceafalau

O d a t a r e g e , pentru totdeauna REGE

vacheron-constantin

Începuturile…
Pentru a întelege reputatia numelui “Vacheron Constantin” este necesara cercetarea istoriei si a succeselor dobândite de-a lungul timpului de aceasta companie. Înca de la început cuvântul Vacheron a fost sinonim cu cel al ceasurilor de exceptie. Numele a fost întodeauna privit cu respect de catre cunoscatorii industriei, de asemenea, el fiind privit cu un deosebit respect, de multe ori cu veneratie.

Originile “Vacheron Constantin” sunt localizate în jurul anului 1755, când Jean-Marc Vacheron se alatura breslei ceasornicarilor din Geneva. În scurt timp, lucrarile sale, de un spectaculos grad de complexitate, produc o puternica impresie pe piata ceasurilor de pe întregul continent, lucru ce-i permite tânarului Jean-Marc sa-si deschida primul atelier. În 1770, la 15 ani de la înfiintare, Vacheron începe sa produca primele ceasuri cu mecanism complicat, ce nu au nevoie de interventie periodica pentru a functiona.
Anul 1819 reprezinta anul în care Jaques-Barthelemy, nepotul lui Jean-Marc Vacheron, împreuna cu Francois Constantin pun bazele companiei “Vacheron Constantin”.

În acelasi an, la 5 iulie 1891, Constantin îi transmitea lui Barthelemy o scrisoare în care specifica: “Sa faci întodeauna mai bine, daca este posibil, si ceea ce este întotdeauna posibil!”. Mai târziu, aceste cuvinte vor constitui motto-ul companiei “Vacheron Constantin”.
Angajat în cadrul companiei în 1839, Georges-Auguste Leschot, unul dintre pionierii de geniu ai mecanizarii productiei de serie, va deveni una dintre figurile marcante “Vacheron Constantin”. Eforturile si proiectele sale inedite sale au transformat compania într-una dintre cele mai mari firme producatoare de ceasuri si componente din lume.

În 1887, când ultimul descendent al familiei Vacheron a încetat din viata, compania a fost preluata de catre o companie bursiera.
“Vacheron Constantin” a fost creditata dintotdeauna ca fiind inventatoarea a ceea ce numim astazi conceptul de “ceas de mâna”.
Primul astfel de ceas a fost creat de atelierele “Vacheron Constantin” în 1889. Ceasul, a carui bratara era fabricata din aur de 18 carate si diamante, a fost vândut la licitatie în 1994 pentru 19.531 de dolari. Cheia succesului “Vacheron Constantin” a reprezentat-o omagiul adus de cei care au condus compania atât stiintei, cât si artei deopotriva. Stilul “Vacheron Constantin” a fost caracterizat de multe ori ca fiind o combinatie între tehnologia elvetiana si gustul francez pentru frumos.

Tic-tac… Kallista

Închis într-un seif aflat în sediul din Geneva al companiei “Vacheron Constantin” se afla un ceas de 9 milioane de dolari. Asezat confortabil în carcasa de metal, ceasul ticaie, apreciindu-si valoarea pe zi ce trece cu 4.000 de dolari. Numit Kallista (gr. “cel mai frumos”), el a fost proiectat în 1979 de catre artistul Raymond Moretti. Piesele sale sunt fabricate dintr-un kilogram de aur, bratara si ecranul având încrustate 130 de diamane.

vacheron-constantin2

Cel mai scump ceas din lume nu a fost purtat niciodata, proprietarul sau, care portrivit zvonurilor ar fi un seic arab, încredintând companiei ceasul pentru pastrare. Kallista a influentat dezvoltarea unei noi game de ceasuri, numita Kalla. Prezentata în 1981, colectia formata din zece modele a impresionat prin numele acestor ceasuri: Queen Kalla, Regent Kalla, Earl Kalla etc.
Unul dintre cele mai cerute ceasuri de acest fel este King Kalla, careare încrustate 50 de diamante si costa 2 milioane de dolari.
O alta piesa importanta din aceasta colectie este Lady Kalla, ceas creat special pentru Lady Diana, Printesa de Wales. Acest ceas, daruit Dianei de catre un seic arab ca dar de nunta, este fabricat din aur alb de 18k si este împodobit cu 108 diamate de 30 de carate. La momentul achizitiei, ceasul a costat 500.000 de dolari.

Patrimony

Nascuta din îngemanarea inspiratiei de geniu cu traditia nepretuite, colectia Patrimony are o vârsta de aproape 200 de ani. Pe lânga mecanismul extrem de complex, ceasurile din aceasta colectie au un design desavârsit, aproape de perfectiune.

Ceasurile din aceasta colectie:

Skeleton Minute Repeater
Minute Repeater Perpetual Calendar
Skeleton Perpetual Calendar
Skeleton Pocket Watch
Patrimony tribute to great explorers
Enamelled Pocket Watch
31-Day Retrograding Calendar
Power Reserve
Self-Winding Men’s Model
Patrimony Large Model
Les Extras-Plates Large Model
Les Extras-Plates Small Model
Les Classiques Large Model
Les Classiques Small Model
Patrimony Small Second
Chronomètre Royal
Toledo 1952
Perpetual Calendar Pocket Watch
Perpetual Calendar Skeleton Pocket Watch
20$ Skeleton Watch
Malte

Aceasta colectie a fost conceputa pentru a celebra al treilea mileniu. Dimensiunile generoase ale carcasei si ecranului, limbile slefuite sub forma de spada, precum si “Steaua Malteza” stilizata alcatuiesc un întreg original, unic, ce se adreseaza
personalitatilor puternice.

Ceasurile din aceasta colectie:

Skeleton Tourbillon
Malte Skeleton Large Model
Malte Skeleton Small Model
Manual Winding Chronograph
Retrograding Perpetual Calendar
Perpetual Calendar Chronograph
Dual Time Regulator
Malte Complications For Ladies
Malte Grande Classique

1972
Ilustrând fascinatia secolului XX, precum si originalitatea expresiei si designului, ceasurile asimetrice din colectia 1972 reprezinta o memorabila “Declaratie de Independenta” a esteticului.

Ceasurile din aceasta colectie:

1972 Gran Curved Model
1972 Large Model
1972 Medium Model
1972 Gran Curved Model, paved version
1972 Large Model, paved version
1972 Medium Model, paved version
1972 Small Model, paved version

One thought on “Vacheron Constantin

 1. Imi cer scuze, obisnuiesc sa spun ce gandesc: articolul asta este un copypaste dupa site-ul oficial VC. Pacat… baietii astia meritau un articol din suflet, nu unul facut de cineva cu conceptii tip Rolex… Prezinti niste ceasuri, sau niste bijuterii? Ce e atat de important la non-ceasul ala de o caciula de bani? Faptul ca e din goldeanu’ si are niste pietre? Vax! Asta merge la arabi…
  Ai habar de CEASURILE Vacheron Constantin? Ai tinut vreodata unul in mana? Poti crede ca un ceas Vacheron Constantin sau Patek (care adevaratul tatic in ceasuri!!!) este o poezie?
  Sugestia mea e sa te rezumi la vinuri… nu-ti bate joc de ceasuri si de pasionatii de acestea!
  Parerea mea!
  Salut,
  Stan

Comments are closed.