Tom Kha Gai – supa thailandeza cu lapte de cocos si carne de pasare

supaAcest preparat este un clasic al bucatariei thailandeze, care, de obicei, se prepara cu lemongrass. Cheia succesului acestui desfat exotic este gasirea unui echilibru între condimente. Se realizeaza relativ repede, fiind gata în aproape 20 de minute.

Publicitate
Ravago

În Thailanda se foloseste galangal, însa poate fi înlocuit cu succes cu ghimbirul. Foarte multe persoane prefera galangalul pentru aromele sale asemanatoare sapunului si uleiului de pin. Lemongrass poate fi achizitionat de la orice supermarket, însa kaffir-lime este mai greu de gasit în România.În acest caz, puteti pune mai mult lemongrass.

Laptele de cocos (se gaseste în România atât îndulcit, dar si în varianta neîndulcita), cu dulceata lui suava, naturala, se asociaza perfect cu impozantele arome de lemongrass si ghimbir.

Publicitate

Pentru patru persoane avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 600 ml lapte de cocos

– un piept de pui întreg

– doua fire de lemongrass

– 4 cm de ghimbir, taiat în

– rondele mai groase, cam doua rondele de portie

– un ardei iute rosu, maruntit

– trei frunze de kaffir

-lime
- zeama de la o limeta

– o ceasca de supa de pasare (unii folosesc cubulete, însa eu nu recomand)

– o lingura de sos de peste (eu folosesc Blue Dragon Thai Nam Pla de la supermarket)

Mai întâi, se fierbe pieptul de pasare separat, în 250-300 ml de apa, având grija ca din când în când sa adunam spuma care se strânge deasupra. Potrivit mai multor retete, pasarea se fierbe direct în laptele de cocos, însa eu nu sunt de acord, deoarece spuma de la carne trebuie adunata. Dupa aceea, se arunca o frunza de kaffir-lime sau un fir de lemongrass în supa de carne de pui si lasam la foc mic, aproximativ 5 minute, pâna când carnea devine alba.

Separat, încalzim laptele de cocos împreuna cu restul de lemon grass, ghimbirul, frunzele de kaffir-lime si o ceasca din supa de pasare, strecurata.

Bulbul si partea mai groasa a tulpinilor de lemon grass le taiem pe lungime si le batem usor cu dosul unui cutit. Astfel se va elibera mai multa aroma.

Când supa începe sa fiarba, adaugam carnea de pasare taiata cubulete mici, o lingura cu sos de peste (nu exagerati, e foarte intens) si zeama de limeta, dupa care mai lasam cinci minute la foc mic.

Se serveste în boluri mici cu rondele de ardei iute deasupra.

Cât despre vin, va recomand sa experimentati mai multe variante: un Riesling usor demisec, un Gewurztraminer Cono Sur, sau chiar un vin spumant, cu un mic continut de zahar rezidual si note florale, care vor negocia foarte bine cu parfumurile si iuteala exotica ale acestei supe.