Cu Feteasca alba, situatia e cam neagra!
Cezar Ioan, www.vinul.ro
Feteasca alba a fost subiectul ultimei degustari comparative organizate de revista Wine Industry, la Casa Vitis din Bucuresti (str. Vasile Lascar Nr. 99, www.casavitis.tk)
„Ostilitatile” s-au desfasurat sub bagheta dr. Catalin Galan, un bun conoscator al vinului si viticulturii romanesti, iar juriul a fost format, de aceasta data, nu din profesori si degustatori autorizati, ci din reselleri si entuziasti a vinului: wine-consultant Ciprian Stancu (www.wineclub.ro), project manager Valentin Stirbu (www.wineclub.ro), consilierul Luiza Melcu (Depozitul de Vinuri, www.vinurionline.ro), somelierul Sergiu Nedelea (managerul restaurantului Casa Iancului, www.casaiancului.ro). La invitatia organizatorilor, si www.Vinul.Ro a luat parte la acest eveniment.
S-au testat 9 vinuri iar metoda de punctare a fost una mai noua pentru majoritatea juratilor, in sensul ca s-au notat punctele de penalizare, vinul cu cele mai putine penalizari fiind castigator al serii. Si temperatura de degustare (aproximativ 16 grade Celsius) a fost una menita sa favorizeze depistarea defectelor, astfel incat – dat fiind acest complex de factori – am considerat ca mai relevanta este ierarhia generala, si nu numarul de puncte (repet, de penalizare) acordate. Ca de obicei, degustarea a avut ca subiect vinuri de pe rafturile supermarketurilor, metoda fiind „in orb” (juratii au putut vedea etichetele si ambalajele abia dupa acordarea tuturor notelor).
Concluziile sesiunii au fost triste: in primul rand, niciunul dintre vinurile testate nu exceleaza prin calitate si, in al doilea rand, din nou s-a dovedit ca NU cele mai scumpe vinuri sunt si cele mai bune, ceea ce arata o mare discrepanta pe piata intre valoarea unui vin si pretul platit de consumatori pentru el.
Ierarhia pe care o veti regasi in continuare este rezultatul unei unanimitati de opinii in randul degustatorilor, chiar daca au existat unele mici diferente de punctaj.
CV – Feteasca alba (sursa: www.oniv.ro – site-ul Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole)
„Este un vechi soi romanesc, prezent de foarte mult timp in cultura si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tarii noastre. Se crede ca a fost obtinut prin selectie populara din soiul Feteasca neagra. Este soiul care detine in viticultura romaneasca cele mai mari suprafete (peste 23.000 hectare).
Datorita valorii sale, se cultiva in majoritatea podgoriilor, mai ales in cele din Moldova si Transilvania. Produce vinuri seci sau demiseci, cu continut echilibrat in alcool (tarie 11,5-12%) si aciditate, caracterizate prin mare finete.
La Cotnari, din soiul Feteasca alba se obtin, in anii favorabili, vinuri demidulci si dulci naturale prin vinificare separata sau intr-un sortiment devenit traditional.
Este bine apreciata calitatea vinurilor de Feteasca alba obtinute in podgoria Tamave (la Blaj, Jidvei, Medias), precum si in podgoriile Alba, Aiud, Lechinta, Iasi etc.”
TOP FETEASCA ALBA
1. Blanc de Roumanie (cupaj), demisec, 12% alc, ambalat la Bag in Box, produs de Carl Reh Winery, 26 RON cutia (aproximativ 8,5 RON / 0,75 l)
Descrierea producatorului: –
Descrierea degustatorilor: un vin tipic pentru Feteasca alba, desi asamblat in cupaj, cu o culoare galben pai, miros delicat, tipic, un usor iz de sulf, gust plin, suficient de lung. Un vin lejer, armonios.
2. Feteasca alba VINIA Iasi, demisec, 11% alc, 8 RON / sticla
Descrierea producatorului: Finetea aromei florale si gustul vioi, proaspat, sunt obtinute prin vinificarea moderna a strugurilor recoltati in podgoria Iasi.
Descrierea degustatorilor: culoare tipica, nas bun, gust fructuos, destul de echilibrat, un finish un pic intepator.
3. Feteasca Chateau Vartely (Republica Moldova), demisec, 12% alc, 10 RON / sticla
Descrierea producatorului: … are culoarea uni spic copt de grau … aroma cu nuante de flori de camp si grau proaspat cosit.
Descrierea degustatorilor: culoare buna, usor iz de sulf, aroma puternica, gust agreabil, ajutat de dioxidul de carbon, finish amarui, dar nu neplacut. Problema care a depunctat acest vin a fost lipsa de tipicitate (se apropie mai degraba de Feteasca regala, prin aroma si gust).
4. Feteasca alba 2004 Cotnari, demidulce, DOC-CMD, 11,5% alc, 7,6 RON / sticla
Descrierea producatorului: vinul (…) de mare delicatete, degaja o paleta aromatica subtila si complexa, din care se disting placute nuante ce amintesc mirosul mierii de albine si parfumul unei vii inflorite.
Descrierea degustatorilor: desi mirosul este in regula, e agreabil, tipic, dulceata lui este nefireasca iar vinul e putin cam intepator. Un vin lipsit de armonie.
5. Feteasca alba Jidvei, sec, DOC-CMD, 11% alc, 9,3 RON / sticla
Descrierea producatorului: vin (…) cu aciditate moderata, echilibrat.
Descrierea degustatorilor: culoare buna, gust cam crud, verde, amarui, neplacut mai ales pe final.
6. Feteasca alba Vinul casei 2005, Agroindustriala Bucium, Vin Superior, 10,5% alc, ambalat la damigeana de 5 litri, pret 29 RON (aproximativ 5 RON / 0,75 l)
Descrierea producatorului: –
Descrierea degustatorilor: un vin oxidat, cu miros de sulf, cu o dulceata nefireasca, aciditate volatila destul de evidenta, dezechilibrat.
7. Feteasca alba 2003, Beciul Domnesc, sec, DOC-CMD, 12,5% alc, 10,9 RON
Descrierea producatorului: Vin de aleasa finete, rotund, catifelat, amplu si generos. Aroma sa discreta si fructuoasa (…) confera vinului o savoare remarcabila.
Descrierea degustatorilor: un vin cu miros putin intepator, cu un atac destul de violent, neplacut, si gust dezechilibrat.
8. Feteasca alba de Lechinta, Prescon Mures, 2004, demisec, DOC-CMD, 12% alc, 9 RON / sticla
Descrierea producatorului: …aminteste de mireasma viilor abia inflorite.
Descrierea degustatorilor: vin cu defect de limpezime, lasa precipitat pe peretii paharului, are miros neplacut, de budana nespalata, gust intepator si dezechilibrat.
9. Feteasca alba Vox Populi 2004 de Pietroasa, Vin Superior, imbuteliat de Bachus SA Buzau, sec, 11% alc, 10 RON / sticla
Descrierea producatorului:
Descrierea degustatorilor: cel mai prost vin din degustare, cu miros de vas nespalat, lipsa mare de igiena in crama, un vin imposibil pentru orice consumator avizat. De nebaut!