Top Sauvignon Blanc

Cel mai bun Sauvignon Blanc din Romania este din Chile!

Publicitate
Vinarte

Valentin Ceafalau

Degustarea de vinuri din soiul Sauvignon Blanc organizata de Vinul.ro, saptamana trecuta, la magazinul Galeria Vinexpert, a cuprins doua categorii distincte: in prima categorie intra vinuri al caror pret de raft depaseste 10 euro si a caror calitate este peste medie, vinurile din cea de-a doua categorie fiind din game mai ieftine, intre 4 si 10 euro

Publicitate

Treizeci de probe din soiul Sauvignon Blanc au facut obiectul evaluarii din partea unui juriu format din degustatori autorizati si membri importanti ai pietei vitivinicole din Romania. Jurizarea s-a desfasurat „in orb”, fiecare dintre probe fiind invelita in asa fel incat sa nu dea degustatorilor indicii legate de podgoria de origine sau numele producatorului, inainte de acordarea notelor. Juriul a fost format din prof. Liviu Grigorica, sef de lucrari la Catedra de Viticultura si Vinificatie din cadrul Universitatii Agronomice Bucuresti si vicepresedinte ADAR, Petre Badea (director tehnic la Institutul de Cercetari Vitivinicole din Valea Calugareasca), Dan Balaban, proprietar al companiei Davino, membru ADAR, Catalin Paduraru, creator si fondator al retelei Vinexpert, membru ADAR, si Sergiu Nedelea, manager al restaurantului Casa Iancului, somelier si promotor al conceptului Wine Taste.

Iata pe scurt primii trei clasati la fiecare categorie (pentru lista completa, vedeti tabelele de degustare alaturate):

Categoria 4-10 euro

Locul 1: Sauvignon Blanc – Misiones de Rengo Varietal 2006, 82,6 puncte (***)
Locul 2: Sauvignon Blanc – V – Legend of Transylvania 2006, 81,6 puncte (***)
Locul 3: Sauvignon Blanc – Vinul Cavalerului 2006, 80 puncte (***)

Categoria peste 10 euro

Locul 1: Sauvignon Blanc – Misiones de Rengo Reserva 2006, 87,4 puncte (singurul din degustare care a primit ****)
Locul 2: Sauvignon Blanc – Villa Maria 2006, 85,6 puncte (***)
Locul 3: Sauvignon Blanc – Kauri Bay 2006, 84,6 puncte (***)
Cele 30 de vinuri Sauvignon Blanc au fost cumparate direct de pe rafturile supermarketurilor si ale magazinelor specializate, acestea reprezentand aproape 80% din oferta actuala de vinuri Sauvignon Blanc de pe piata din Romania. In degustare au intrat 19 vinuri din Romania, patru din Chile, trei din Noua Zeelanda, doua din Republica Moldova si cate un vin din Franta si Argentina.

Notarea vinurilor s-a facut potrivit normelor Organizatiei Internationale Vitivinicole, probele fiind judecate in functe de culoare (aspect si limpiditate), miros (intensitate, tipicitate si calitate), gust (intensitate, tipicitate, calitate si persistenta), vinurile mai primind si cate o nota generala pentru tinuta finala si structura. Punctajul final a reprezentat media aritmetica a notelor degustatorilor.

In urma notelor obtinute, vinurile au fost clasificate astfel:

·- cinci stele (vinuri de exceptie) – vinurile notate intre 100 si 92,1 puncte (nu a fost cazul in aceasta degustare);
·- patru stele (vinuri foarte bune) – vinurile cu punctaje cuprinse intre 92 si 86,1;
·- trei stele (vinuri bune) – vinurile notate intre 86 si 79,1;
·- doua stele (vinuri de calitate medie) – vinurile punctate intre 79 si 70,1 puncte;
·- vinurile cu punctaj cuprins intre 70 si 60 au primit numai o singura stea (vinuri sub medie, nesatisfacatoare).

Media notelor acordate in aceasta degustare a fost de 70,03 puncte.

Degustarea in functie de pretul de raft al vinurilor nu a oferit nici o surpriza juratilor, exceptiile fiind Sauvignon Blanc – Misiones de Rengo Varietal 2006 (Chile), Sauvignon Blanc – V – Legend of Transylvania 2006 si Sauvignon Blanc – Vinul Cavalerului 2006, vinuri care costa mai putin de 10 euro, dar care au obtinut punctaje intre 80 si 83. Fiind o degustare tematica (Sauvignon Blanc), multe dintre vinuri au fost depunctate pentru lipsa de tipicitate, desi s-a intamplat ca unele sa fie totusi vinuri agreabile. Trei dintre cele 30 de vinuri au fost descalificate deoarece prezentau defecte organoleptice: Sauvignon Blanc – Bouchard 2005 (Franta), Sauvignon Blanc – Beciul domnesc 2003, Sauvignon Blanc – Alb de Vanju Mare 2004.

La fel ca la degustarea de Chardonnay, organizata de Vinul.ro in luna mai, nici unul dintre vinurile care au intrat in degustare nu a primit cinci stele. Un singur vin a fost distins cu patru stele (Sauvignon Blanc – Misiones de Rengo Reserva 2006), cu 87,40 puncte. Vinurile din categoria superioara de pret (peste 10 euro) au fost in majoritate vinuri din import, doar doua vinuri romanesti intrand in aceasta ierarhie (Sauvignon Blanc – River Route 2006, care a obtinut 71,6 puncte, si Sauvignon Blanc – Recas Reserva 2006, cu 83,6 puncte). Patru dintre vinurile din categoria peste 10 euro au primit trei stele, alte doua primind doar doua stele.

In cea de-a doua categorie de pret – sub 10 euro – s-au aflat majoritatea vinurilor romanesti, locul intai al acestei categorii fiind insa adjudecat de un vin din Chile (Sauvignon Blanc – Misiones de Rengo Varietal 2006).

Singurele vinuri romanesti care au depasit pragul de 80 de puncte (3 stele) au fost Sauvignon Blanc – V – Legend of Transylvania 2006 (81,6 p.) si Sauvignon Blanc – Vinul Cavalerului 2006 (80 p.). Din cele 23 de probe ale acestei categorii de pret, 11 vinuri au primit 2 stele (sapte dintre vinuri fiind produse in Romania), iar sase fiind distinse cu doar o stea, aici intrand si cel mai scump vin din categorie, Sauvignon Blanc – Rezerve XX, al carui pret de raft (29,65 RON) se apropie de pretul celui mai bine plasat in degustare (Misiones de Rengo Reserva, 32 RON).

Ierarhizarea vinurilor in functie de locul de origine al indica faptul ca in Romania cel mai bun producator de Sauvignon Blanc este Cramele Recas, vinurile producatorului banatean ocupand primele doua locuri ale acestui clasament. La vinurile de import, lupta pentru primele locuri se da intre Chile si Noua Zeelanda, tara considerata a fi „noua casa” a Sauvignon-ului Blanc.

Recomandarile Vinul.Ro

Cezar Ioan

Incepand cu aceasta degustare vom publica de fiecare data – independent de ierarhiile stabilite de juriu – recomandarile Vinul.Ro: vinuri despre care noi consideram ca au ceva special, fie din punct de vedere al calitatii, fie din punct de vedere al raportului calitate / pret. De aceasta data, recomandarile Vinul.Ro pentru Sauvignon Blanc sunt urmatoarele:

1. Misiones de Rengo Varietal 2006, Sauvignon Blanc (19 RON) – pentru aroma de o intensitate neobisnuita, cu tonuri de flori de soc si fructe exotice, gustul usor „crocant”, racoritor si elegant.

2. V-Legend of Transylvania 2006 de Recas, Sauvignon Blanc (12,5 RON) – pentru ca, desi a fost una dintre cele mai ieftine probe, a obtinut un punctaj aproape de maximul categoriei sale de pret.

3. Koru 2005, Noua Zeelanda, Sauvignon Blanc (150 RON) – pentru ca a fost cel mai complex vin din degustare, potrivit pentru ocaziile speciale ale consumatorilor pretentiosi.