Vinurile albe din restaurantele romanesti – cel mult 3 stele

Valentin Ceafalau

Publicitate
Vinarte

sticle-albe-horeca-1Degustarile Vinul.Ro continua, de aceasta data nu cu un soi anume, ci cu o selectie de vinuri albe destinate, teoretic, celui mai pretentios segment de piata: HoReCa (HOteluri, REstaurante, CAtering). În tari cu o industrie a ospitalitatii dezvoltata, vinurile prezente pe aceasta piata sunt, de regula, cele mai reusite – fie varfuri de productie, fie vinuri care au dat dovada de-a lungul timpului de o calitate constanta si recunoscuta. Asta deoarece, înainte de a ajunge în fata consumatorului final, ele trebuie sa treaca mai întai de criteriile foarte riguroase ale achizitorilor profesionisti, care detin cunostinte aprofundate despre produsele pe care le selecteaza pentru a fi prezente pe „cartea de vizita” a localului, meniul. Cum produsele de pe lista meniu definesc categoria si clasa oricarei locatii HoReCa, este evident ca selectia acestora este foarte importanta: niciun restaurant care se respecta nu doreste sa se prezinte în fata clientilor cu produse de calitate îndoielnica si orice profesionist adevarat cauta sa se evidentieze si sa se diferentieze în fata clientului prin produsele pe care le ofera.

Degustarea ale carei rezultate le publicam astazi s-a desfasurat în a doua jumatate a lunii august 2007, la restaurantul Angel’s din Bucuresti. Au participat 27 de vinuri (8 vinuri romanesti si 19 vinuri de import). NU a fost o degustare cu vinuri cumparate de la raft, ci una cu mostre oferite de catre importatori si producatori. Jurizarea s-a realizat în orb, fiecare dintre probe fiind, ca de obicei la Vinul.Ro, învelita în asa fel încat sa nu dea degustatorilor indicii legate de podgoria de origine sau numele producatorului. Juriul degustator a fost format din: Petre Badea (director tehnic la Institutul de Cercetari Vitivinicole din Valea Calugareasca), Dan Balaban, proprietar al companiei Davino, membru ADAR, Bogdan Costachescu, wine-maker Davino, membru ADAR, Sergiu Nedelea, manager al restaurantului Casa Iancului, somelier si promotor al conceptului Wine Taste si Cezar Ioan, manager de proiect Vinul.ro.

Publicitate

Fata de degustarile anterioare, comparative pe soiuri, unde a contat mult tipicitatea soiului, de aceasta data vinurile au fost judecate pentru calitatile de ansamblu: culoare (aspect si limpiditate), miros (intensitate si calitate), gust (intensitate, calitate si persistenta), plus o nota pentru impresia generala. Din acest motiv, pentru unele vinuri care au mai fost prezente în degustarile anterioare Vinul.Ro pot aparea diferente între punctajele obtinute la degustarile pe soiuri si cele obtinute în prezenta degustare. Punctajul final a reprezentat media aritmetica a notelor degustatorilor. De mentionat ca doi dintre membrii juriului au avut si vinuri în concurs, însa notele acordate de acestia propriilor vinuri s-au încadrat în media notelor acordate de ceilalti jurati, astfel încat o manipulare a rezultatelor în acest fel a fost exclusa.

Juriul a evaluat probele prezentate cu exigenta sporita, data fiind adresabilitatea acesto vinuri catre segmentul de varf al pietei. Cel mai bine punctat a fost Chateau Bonnet 2006, cu 84,8 puncte, urmat de Domaine Ceptura Blanc 2006 (84 de puncte) si Chardonnay – Penfolds, Koonunga Hill 2004 (84 de puncte). Tinand cont de concurenta puternica, putem spune ca vinurile romanesti prezente în degustare s-au comportat decent, chiar si acelea care au primit punctaje mai mici fiind vinuri de calitate onorabila. Trebuie mentionat ca de regula, chiar si la marile competitii enologice internationale, vinurile albe înregistreaza punctaje mai mici decat cele rosii, astfel încat punctajele obtinute aici se încadreaza în tendinta internationala si nu trebuie sa mire. Totusi, faptul ca niciun vin nu s-a încadrat în categoria 4* indica faptul ca piata romaneasca de HoReCa este înca departe de a fi ajuns la maturitate, fiind înca mult loc pentru îmbunatatiri. Faptul ca aproape jumatate dintre vinuri au fost, totusi, de 3*, este îmbucurator.

 Nu am mai publicat preturile pentru fiecare vin, deoarece acestea pot diferi semnificativ de la un restaurant la altul, în functie de politica de preturi a fiecarui local, astfel încat un pret de referinta relevant este dificil de indicat.

 

Recomandarile Vinul.Ro

Cezar Ioan

 

angels-restaurantDupa cum am anuntat la precedenta degustare, de Sauvignon Blanc, continuam sa publicam, independent de ierarhiile stabilite de juriu, recomandarile Vinul.Ro: sunt vinuri care ne-au impresionat personal, fie prin unele caracteristici interesante, fie printr-un raport pret / calitate interesant etc. De aceasta data, recomandarile Vinul.Ro sunt:

1. Pinot Grigio River Route 2006 – desi este plasat la final în Topul degustarii, ne-a retinut atentia prin caracterul sau. Astfel, desi poate fi considerat un vin mai „taranesc”, noua ni s-a parut gustos si, tinand cont de celelalte Pinot Grigio de provenienta romaneasca disponibile pe piata, acesta poate fi unul dintre cele mai bune.

2. Chardonnay Penfolds Koonunga Hill 2004 – vinul de pe locul 3 în aceasta degustare si care a performat inegal în degustarile Vinul.Ro (la degustarea de Chardonnay din 15 mai 2007 a obtinut o singura stea), si pe care echipa Vinul.Ro l-ar fi vazut chiar mai sus în actualul clasament, datorita complexitatii aromatice si gustative de care a dat dovada.

3. Sauvignon Blanc Villa Maria 2006 – cu toate ca este un vin „comercial”, da dovada de o armonie deosebita, pentru care ar fi meritat un loc si mai bun în aceasta degustare.