Ca să nu rămâi și anul ăsta “restant” la spumante tocmai în prag de Sărbători, un grup de „acțiune civică” format din 13 evaluatori – imparțiali și cunoscători – s-a sacrificat și a realizat, la inițiativa și în organizarea wine lover-ului Tiberiu Onuțu (http://www.viesivin.ro), o mare degustare de vinuri efervescente. În „salonul de teste” al restaurantului La Mama Ateneu, din București, 37 de astfel de vinuri “s-au bătut la gura juraților”, pentru a le cuceri papilele, astfel ca tu să beneficiezi de recomandările lor competente fără să mai riști să-ți irosești banii pe toate prostiile. Organizatorul și-ar fi dorit mai multe “concurente la start”, dar la această primă ediție atâta s-a putut. Și s-a putut bine, după părerea mea (Cezar Ioan – nm).
Rezultatele? Urmărește lista de recomandări de mai jos, astfel încât să-ți găsești preferații în funcție de propriile gusturi, dar și ținând cont de opinia bine informată a judecătorilor.
Top 10 spumante românești realizate prin “metoda tradițională”
Dacă nu știai, “metoda tradițională” înseamnă că vinul efervescent pe care apare această menționare a suferit (vorba vine, că de fapt s-a înnobilat cu) a doua fermentație în sticla în care este vândut. Drojdii specializate au fost adăugate unui vin de bază (neefervescent la acea dată), iar apariția bulelor a survenit ca urmare a acțiunii lente a acestor drojdii, în spațiul limitat al respectivei sticle. Așa încât ceea ce rezultă ar trebui să fie un spumant cremos, cu arome complexe, bule fine și un perlaj (ridicarea bulelor de pe fundul paharului) constant, de lungă durată.
Iată care au fost cele mai bune astfel de spumante, produse prin metoda tradițională:
Zarea Diamond, Extrasec (Fetească regală și Chardonnay)
Muse Stars Recaș, brut (Chardonnay, 2017)
Premium Silvania, Sec
Cuvee Prestige Panciu, Brut (Pinot Noir, Chardonnay și Fetească regală)
Colocviu la Praga Casa de Vinuri Cotnari, Brut (Tămâioasă românească)
Blanc de Blancs Panciu, Brut (Chardonnay, 2015)
Colocviu Vibe Casa de Vinuri Cotnari, Rose, Brut (Fetească neagră)
Rose Brut Jidvei, Brut
Cuvee Celest Villa Vinea, Brut (Fetească regală, Riesling de Rin, Pinot Noir, 2014)
Zarea 100 (Chardonnay)
* De remarcat că toate cele 10 spumante din topul de mai sus au întrunit punctaje aferente medaliei de Aur, adică peste 85 puncte (din 100 posibile).
Top 10 spumante românești realizate prin “metoda Charmat”
Spre deosebire de “metoda tradițională”, metoda Charmat (nu CharmaNt!) presupune că a doua fermentație, cea care generează efervescența, a avut loc nu în sticle, ci în cisterne presurizate, de mari dimensiuni. Rezultatele scontate prin această metodă, mai ieftină, sunt spumante caracterizate de o mare prospețime, cu arome mai degrabă citrice (dar nu numai, merele verzi fiind și ele foarte des întâlnite, ca și altele), nu atât de cremoase precum cele obținute “tradițional” și de regulă o o perlație ceva mai puternică.
“Charmant-ul” top “de Charmat” arată astfel:
Panciu Riserva, Dulce (Muscat Ottonel, 2017)
Mărgăritar Rose Jidvei, Demisec
Casa Panciu, Demisec (Fetească regală și Muscat Ottonel, 2017)
Panciu Riserva, Brut (Pinot Noir și Fetească regală, 2017)
Thrubilo Crama Hermeziu, Brut natur (Chardonnay, 2016)
Domeniile Recaș, Brut (Chardonnay)
Bendis Petro Vaselo, Rose, Brut (Pinot Noir, 2017)
Thrubilo Crama Hermeziu, Sec (Chardonnay, 2016)
Mărgăritar Jidvei, Demisec
Domeniile Recaș, Rose, Brut (Cadarcă)
* Doar primele două din lista de mai sus au întrunit punctaje aferente medaliei de Aur, celelalte fiind încadrate la Argint, ceea ce arată (contrar unei prejudecăți personale, trebuie să mărturisesc – mea culpa!) că, totuși, în ciuda unui apetit în creștere explozivă al conaționalilor noștri față de Prosecco și metoda Charmat, la nivel de producători metoda tradițională dă rezultate mai bune, deocamdată, la noi.
Ce înseamnă brut natur, extrabrut, brut, extrasec, sec, demisec, dulce? Cum se clasifică spumantele?
Probabil ați remarcat în listele de mai sus menționări de tipul “brut”, “demisec”, “sec”. Potrivit Hotărârii de Guvern 512 / 2016, cu Normele de aplicare a Legii 164 a Viei și Vinului (știați că vinul este probabil cel mai reglementat produs alimentar?!?) – așa cum vinurile “liniștite” (neefervescente) sunt clasificate în seci, demiseci, demidulci și dulci după restul de zaharuri (naturale) rămase nefermentate în lichid – spumantele sunt împărțite în 7 categorii:
Brut natur – conținutul de zaharuri (exprimat în glucoză plus fructoză) este de maximum 3 g/l;
Extrabrut – conținutul de zaharuri este de cel mult 6 g/l
Brut – zaharuri în limita a cel mult 12 g/l
Extrasec – zaharuri între 12,01 și 17 g/l
Sec – zaharuri între 17.01 și 32 g/l
Demisec – zaharuri între 32,01 și 50 g/l
Dulce – zaharuri peste 50 g/l
Dacă menționarea acestor paliere de dulceață v-au stimulat imaginația și poftele, atunci puteți găsi mai jos și câteva recomandări care depășesc cadrul strict al topurilor de mai sus, și anume “top 3” pe fiecare palier.
Top 3 spumante românești pe categorii de zahăr
Mulțumită muncii depuse de cea care a asigurat prelucrarea superioară și competentă a datelor obținute în urma degustării – Prof Univ Dr Arina Antoce, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București – sunt și eu în măsură să vă ofer și recomandări mai amănunțite, în funcție de cum s-au clasat primele 3 spumante în fiecare categorie de zahăr.
Top 3 la categoria Brut natur: Thrubilo alb, Crama Hermeziu; Kotys Pinot Noir, Petro Vaselo, Premium Lux Silvania – toate, cu punctaje aferente medaliei de Argint
La categoria Extrabrut, unde concurența a fost scăzută, recomandarea juraților este: Jidvei Extrabrut (cu punctaj de Argint)
Top 3 la categoria Brut: Muse Stars alb (Chardonnay), Recaș; Cuvee Prestige Panciu, alb (Pinot Noir, Chardonnay, Fetească regală); Colocviu la Praga, Casa de Vinuri Cotnari (Tămâioasă românească) – toate, cu punctaje aferente medaliei de Aur
Top 3 la categoria Extrasec: Zarea Diamond (Fetească regală și Chardonnay) – cu punctaj aferent medaliei de Aur; Colocviu la Veneția, Casa de Vinuri Cotnari (Busuioacă de Bohotin); Jidvei Extra Dry – cele din urmă, cu punctaje aferente medaliei de Argint
Top 3 la categoria Sec: Silvania Premium (punctaj de Aur); Silvania Premium Lux Sec; Thrubilo Sec, Crama Hermeziu – cele două din urmă cu punctaje aferente medaliei de Argint
Top 3 la categoria Demisec: Mărgăritar Rose Jidvei (cu punctaj de Aur); Casa Panciu 2017 Demisec; Mărgăritar Alb Jidvei – ultimele două, cu punctaj de Argint
La categoria Dulce, concurența a fost redusă. Recomandarea juriului este Panciu Riserva Alb, Dulce – cu punctaj de Aur
Ce spumante românești au apreciat mai mult femeile? Dar bărbații?
“La feminin”, adică în funcție de notele acordate vinurilor de către doamnele și domnișoarele evaluatoare, spumantele câștigătoare a inimilor au fost: Zarea Diamond Extrasec, Kotys Pinot Noir alb Brut natur de la Petro Vaselo, Muse Stars Chardonnay Brut de la Recaș și Silvania Premium Lux Brut Natur (ultimele două cu același punctaj, deci imposibil de departajat).
“La masculin”, clasamentul favoritelor a arătat cu totul diferit: Cuvee Celest Villa Vinea Brut, Jidvei Rose Brut și Panciu Riserva Muscat Ottonel dulce.
O precizare de final! Deși am folosit eu un ton mai glumeț în titlu, e bine să rețineți că acest concurs a fost unul foarte serios: evaluatorii (toți, oameni cu experiență de degustat și cu anumite studii în domeniu) nu au cunoscut identitatea probelor decât după terminarea jurizării, vinurile au fost servite la temperatura potrivită pentru consum, organizatorul s-a străduit să includă în degustare cât mai multe spumante posibil, tot procesul a fost tratat cu maximă seriozitate. Să vă fie de bine!
Dacă vrei să afli mai multe despre cele mai celebtre spumante din lume, scotocește la noi pe site sau măcar dă un click aici!