Topul Restocracy 2018 al celor mai bune mâncăruri din București

Portalul de evaluare și prezentare a restaurantelor, Restocracy, și-a premiat, pe 17 aprilie, câștigătorii primei ediții a competiției „Topul Mâncărurilor 2018” din București, desemnate în urma unei evaluări care a durat 3 luni.
Un comunicat de presă al reprezentanților Restocracy explică utilitatea acestui top:  „Competiții de acest fel, pentru desemnarea celor mai bune feluri de mâncare din categorii specifice, se fac în aproape toate țările, în paralel cu alte competiții pentru desemnarea celor mai bune (în general) restaurante dintr-un oraș/zonă, grupate pe tipuri de bucătarii sau specific dominant, de regulă. Pentru că se întâmplă ca un restaurant să fie desemnat cel mai bun din oraș, în anul respectiv, pentru o bucătărie, însă cel mai bun fel dintr-o mâncare din acea bucătărie să fie găsit la alt restaurant,  a intervenit necesitatea și a unui astfel de clasament.”

Publicitate
Vinarte
Topul Mâncărurilor 2018, finala Sushi și Sashimi- Argentine

Iată, așadar, lista câștigătorilor Ediției „Topul Restocracy al Mâncărurilor” București 2018, Seria Permanentă:

Cele mai bune sushi și sashimi  – Argentine
Cel mai bun ramen  – Kanpai Bistro
Cel mai bun udon  – Yuki
Cele mai bune paste și cel mai bun risotto  – Roberto’s
Cel mai bun foie gras  – L’Atelier
Cel mai bun pește  – Fish House
Cele mai bune fructe de mare  – Isoletta
Cel mai bun steak (vită japoneză)  – Benihana
Cel mai bun steak (vită nejaponeză)  – Red Angus
Mențiuni speciale:
Somonul salbatic de la Yoshi
Bucatini al coniglio della caccia de la Borgo Margherita
Risotto ai ricci di mare con bottarga de la Belli Siciliani
Legumele de la MAIZE
Supa de fructe de mare de la Raionul de Pește
Creveții cu sos de lămâie și usturoi de la Mesogios
Lobsterul cu polenta din Le Le Bistrot Francais
Macroul cu sos verde din La Cave de Bucarest
King & Tiger Prawns de la Dancing Lobster
Mentiuni speciale „hors concours” pentru:
Pizza Margherita de la Borgo Margherita
Ciocolata spumoasă, cremoasă, crocantă, înghețată de arahide cu sare afumată și piment d’Espelette din Le Bistrot Francais
Serviciul și ambianța de la Isoletta

Publicitate
IPPU
Topul Mâncărurilor 2018, finala Steak japonez (Benihana)

Evaluările se fac atât inopinat și anonim, cât și printr-un sistem de înscriere voluntară și cu degustări deschise, pentru care restaurantele se pregătesc  din timp. Pentru competiția de față, Restocracy a ales al doilea sistem, cu înscriere voluntară și evaluare la vedere. „Practic, prin acest sistem urmărim să vedem care este nivelul maxim pe care un restaurant, respectiv cheful lor, pot să-l atingă dacă își pun la contribuție toată priceperea și resursele si fac un efort consistent, în ideea că oricine ar putea beneficia de o astfel de experiență gastronomică, cel putin teoretic„, spun organizatorii.
Competiția „Topul Restocracy al Mâncărurilor” se organizează anual, în perioada ianuarie – aprilie, iar titlurile decernate restaurantelor câștigătoare, „Cel mai bun fel specific pentru anul X” e valabil un an, până la desemnarea următorilor căștigători ai respectivei categorii, în urmatorul an. În cazul categoriilor cu mai multe subcategorii, nominalizarile și premiile vor fi acordate separat pe fiecare subcategorie: “Cea mai bună vita ne-japoneză din București în anul 2018”, respectiv “Cea mai bună vită japoneză din Bucuresti în anul 2018”, ca exemplificare. Dacă e cazul, se acorda mențiuni speciale pentru anumite preparate excepționale restaurantelor care nu au câștigat titlul la categoria respectivă și mentiuni speciale „hors concours” pentru alte merite și realizari – servicii sau feluri de mancare în afara concursului. Restaurantele care au dorit să concureze au trecut printr-un prim filtru, fiind admise în jur de 10 pentru fiecare categorie.
Categoriile impuse, unele dintre ele cu subcategorii, sunt:
Sushi, Sashimi, Ramen si Udon (4 subcategorii separate, cu același juriu – se prezintă simultan)
Paste si Risotto (2 subcategorii separate, acelasi juriu – se prezintă simultan)
Steak (2 subcategorii separate, vita nejaponeza si vita japoneza, dar același juriu – se prezintă simultan)
Foie gras
Fructe de mare
Pește
Humus, Tabbouleh, Kibby (3 subcategorii separate,  același juriu – se prezintă simultan)
Aceste categorii rămân neschimbate („Seria Permanentă”), însa în timp, vor mai fi lansate competiții punctuale („Seria Flotante”), pe câte o categorie, fie la inițiativa unor restaurante, fie deschise de Restocracy. De regulă, aceste categorii sunt asociate cu cele mai reprezentative feluri de mâncare dintr-o anumită bucătarie majoră sau cu specific dominant, însă în „Seria Flotante” pot fi incluse feluri mai putin comune, din bucătării minore / exotice.

Topul Mancarurilor 2018, finala Sushi si Sashimi- Argentine

Evaluarea se face în două etape: preselecția, în urma căreia primele 3-5 restaurante intră în evaluarea finală. Se evaluează EXCLUSIV calitatea și prezentarea mâncării și nimic altceva precum ambianță, servicii, prețuri, vinuri etc. Restaurantele pot prezenta și feluri de mâncare care nu sunt în meniul curent, cu obligația de a le introduce dacă au fost premiate.
Anul acesta au fost 37 de restaurante înscrise în concurs, unele la mai multe categorii și subcategorii:
Argentine, AV8, Avalon, Belli Siciliani, Benihana, Borgo Margherita, Caffe Citta, Cherhanaua Ancora,Dancing Lobster, Edo Garden, Fish House, Ginger Sushi Bar & Lounge, Ici et La, Isoletta, Joseph by Joseph Hadad
JW Steakhouse, Kanpai Bistro, L’Atelier, La Cantine de Nicolai, La Cave de Bucarest, La Estancia, La Terrazza, Le Bistrot Francais, MAIZE, Mesogios, Osho, Pasterra, Poesia, Prime, Raionul de Pește, Red Angus, Roberto’s, Sushiroom, Vacamuuu, Yoshi, Yuki, Zen Sushi.
La categoria „Humus, Tabbouleh si Kibby” nu au fost suficiente înscrieri, prin urmare a fost suspendată din Seria Permanenta, însă va putea fi inclusa în Seria Flotantelor, cu o revenire în seria de bază de anul viitor.
Echipele de jurizare sunt separate pe fiecare categorie  și sunt (parțial) diferite la faza de preselecție față de faza finală. Pentru faza de preselecție sunt formate din 3-5 membri, iar pentru faza finală din 5-7. Din aceste jurii fac parte persoane cu experienta internațională, care au călătorit și au avut ocazia de a mânca felurile respective în  multe locuri , cu precadere în zonele de origine ale acestor mâncăruri în perioade lungi  – nativi din țările respective sau cu expunere la respectiva cultura gastronomică. Anul acesta, juriile au cuprins peste 70 de personalități din aproape 30 de țări, cu peste 20 de ambasadori în România și ambasadori români în străinătate, cu experiență de degustare în unele din cele mai mari restaurante ale lumii. Niciun reprezentant al Restocracy nu a făcut parte din aceste jurii.