Pentru că tot se apropie Festivalul Blogurilor și Vinurilor, rețetele de Paști vin săptămâna asta de la trei dintre bloggerițele noastre preferate: Nicolle Birta, cu al ei vesel bistromargot, Daniela Niculi care gătește foodforyoursoul și cutia cu surprize a Annei Hartung care, din când în când ne mai face (și nouă, special!) câte ceva. Și cum toate proiectele noastre se leagă și v-am obișnuit deja cu rețetele mai altfel, să zicem, decât cele populare, Nicolle vine cu o variantă de miel oriental, uns cu harissa și miere, cu garnitură de couscous și o nebunie de legume colorate, iar Daniela are o variantă mai light de pască, fără aluat -un fel de cheese cake, însă foarte cremos și foarte apetisant. Iar ca să avem și ceva ca la bunici, Anne ne arată cum se vopseau ouăle mai pe vremuri, în foițe de ceapă.
Cotlete de miel cu couscous și legume coapte. Nicolle Birta – www.bistromargot.ro
Nicolle a folosit carnea de la o jumătate de miel fraged (de Dobrogea). Ungeți bucățile de carne cu un un baiț din ulei de măsline, oțet balsamic, sare, paprika afumată, harissa și un strop de miere. Folosiți o pensulă de bucătărie și pictați carnea din când în când, cât timp stă la cuptor. Lăsați-l la rumenit la foc domol până când carnea se desprinde singură de pe os. Într-o altă tavă așezați legume tocate: morcovi, ardei, păstârnac, sfeclă, gulii, stropiți-le cu ulei de măsline, suc de lămâie și miere și lăsați-le să-și elibereze aromele, amestecând din când în când.
Coușcoușul nu trebuie decât să îl răsturnați într-un bol, îl acoperiți cu apă fierbinte, puneți un capac și lăsați-l vreo zece minute. Amestecați-l apoi cu furculița, pentru ca bobițele să se desprindă unele de altele. Apoi amestecați-l cu legumele proaspat scoase de la cuptor (nu uitați de sare) și aruncați o mână de merișoare uscate. Asezonați cu suc de lămâie și pătrunjel tocat și iar amestecați cu furculița. Peste couscous puneți carnea de miel și, pentru un decor cu adevărat de primăvară, câteva flori comestibile sunt întotdeauna o idee bună.. Povestea și rețeta întreagă aici.
Pască fără aluat sau mai corect spus cheesecake cremos cu stafide. Daniela Niculi – foodforyoursoul www.danielaniculi.ro
O rețetă dulce pentru masa de Paști care să aibe și ceva din tradiție, dar să fie o variantă mai ușoară și totuși cremoasă și gustoasă? Se poate. Daniela Niculi ne propune pasca de mai jos.
Aveți nevoie de: 500 g brânză de vaci, 500 g mascarpone, 100 g zahăr, 5 ouă (la temperatura camerei), 3 linguri făină, 80 ml frișcă lichidă, 3 linguri cu stafide aurii, o lingură penițe de ciocolată (opțional), 2 linguri cacao (opțional),semințele de la 1/2 păstaie de vanilie sau esență de vanilie sau de rom (la alegere).
Lăsați ingredientele se lasă la temperatura camerei 30 de minute înainte de preparare. Tapetați cu unt o tavă cu fund detașabil și cu diametrul de 24 cm, încingeți cuptorul la 150 de grade. Într-un bol, amestecați ambele tipuri de brânză, zahărul (puteți crește cantitatea dacă doriți să fie mai dulce) și făina. Amestecați ingredientele la viteză mică, până când căpătă o textură cremoasă. Puneți ouăle pe rând, mixând după fiecare aproximativ 1 minut. La final, adăugați frișca lichidă și aromă (rom sau vanilie). Bateți compoziția încă 1 minut la viteză mare ca să se facă mătăsoasă și cremoasă. Puneți trei sferturi în formă, presărați stafidele și câteva penițe de cacao (opțional).
În restul compoziției puneți cacao, doar pentru a vă juca puțin cu culorile și pentru un contrast frumos, însă puteți trece peste această etapă. Completat și cu aluatul de cacao, apoi treceți cu coada unei linguri pentru a combina ușor cele două culori. Forma așezați-o într-o tavă mare de cuptor, în care am puneți câteva cești de apă clocotită. Coaceți la 150 de grade 90 de minute. Continuarea si cateva trucuri importante sa vă iasă grozava și fix așa, ca în fotografie aici .
Ouă în foiță de ceapă. Anne Hartung – www.lolasbox.com
Pentru 6 ouă, Anne Hartung a folosit o oală de 2,5 litri cu apă și frunzele de la aproximativ un kilogram de ceapă. (Încap și 10 ouă aici, însă pentru a obține o culoare mai intensă, ea a preferat să pună mai puține). Proporțional, dublați cantitățile dacă vreți să faceți mai multe ouă. Fierbeți-le cam 20 de minute. Și da, i-a ieșit culoarea de mai sus și pentru pentru că le-a mai lăsat un pic în apă după ce au fiert.