Trei crame pentru Valahorum – un concept în premieră în România. Și vinuri în amfore de la Apogeum

Trei crame – Apogeum, Mierla Albă și Drăgășani, trei personalități, trei stiluri de vinificație –  Valahorum. Essence de Roumanie este un proiect  unic în România, lăudabil pentru această inițiativă ce aduce laolaltă vinuri din terroir-uri diferite, sub un concept-umbrelă.

Publicitate
Samburesti

Evenimentul de lansare, cu degustarea câtorva vinuri din noua colecție, organizat la Tohani, a reunit numeroși specialiști în domeniu, oameni din horeca, consultanți, somelieri, bloggeri.  Virgil Mândru, proprietar Apogeum și fondator Valahorum, Daniel Dorneanu, coproprorietar Mierla Albă, Răzvan Macici, enolog Mierla Albă, și Paolo Mennini, enolog Drăgășani au prezentat colecția-poezie ce poartă semnătura lui Răzvan Macici, în acorduri de vioară. Aceasta cuprinde: Chardonnay – 14, 5 % vol.alc, Sauvignon Blanc – 12, 5% vol.alc., Pinot Gris 13% vol.alc., Fetească Neagră 14, 5% vol.alc., Merlot 14, 5 vol.alc., Shiraz 14, 5 % vol.alc, Rose 13% vol.alc.

Vinul românesc merită mai mult. Merită crame în care vinul se face nu mult, ci aproape de perfecțiune; merită să-și aducă înapoi valorile – și iată că Răzvan Macici se întoarce acasă; merită să își întâlnească publicul în locuri unice, în care pasiunea și măiestria să poată fi descoperite. Am adus laolaltă trei astfel de locuri: Crama Apogeum, Crama Mierla Albă și Crama Drăgășani. Și astfel am fondat Valahorum, un proiect prin care ne propunem să oferim vinurile-reper ale României, prin unirea soiurilor, zonelor viticole și oamenilor ce au cel mai mult de oferit unui domeniu cu potențial imens pentru România„,  spune Virgil Mândru.

Publicitate
IPPU

Apogeum vinifică pentru prima dată în amfore

Un alt proiect singular în România este vinificarea în amfore de ceramică la crama Apogeum, un vis împlinit pentru „un vin-eveniment” – al proprietarului Virgil Mândru, la care a muncit 15 ani. Feteasca Neagră Apogeum din inima Dealului Mare, dintr-o vie veche de peste 50 de ani se obține pe fostul domeniul al Principelului Nicoalae și este, mai spune acesta „un vin dedicat poporului român, geniului său ascuns și, un pic, încăpățânării lui.”