Șirul trăsăturilor inovative ale International Wine Contest of Bucharest (IWCB) 2016 nu se oprește la faptul că anul acesta vinurile înscrise vor fi jurizate fără vreo taxă; așa cum am mai anunțat, întregul eveniment va avea loc în cel mai mare bazin viticol al României – Vrancea (la Focșani). Și, ca să adauge o componentă de cunoaștere și promovare directă a acestei regiuni, membrii juriului IWCB au fost invitați pe criterii ce țin nu doar de maxima competență, ci și de vizibilitate personală în lumea internațională de specialitate. Potrivit organizatorilor concursului, trei Masters of Wine vor adăuga propria lor audiență și performanță activităților de evaluare și de promovare derulate în jurul IWCB 2016.
Lenka Sedlackova, originară din Republica Cehă (unde a studiat Managementul și Științele Economice) și stabilită în Marea Britanie, este una dintre exponentele tinerei generații de absolvenți ai Institute of Masters of Wine (promoția 2016). Colaborează cu renumita firmă de comerț specializat Berry Bros & Rudd, ca manager de marketing în relațiile cu cei mai mari producători de vin din lume. Este, de asemenea, un comunicator de talie internațională, prin articolele publicate pe The WineMonkeys (www.thewinemonkeys.com) și jurat al mai multor competiții de nivel local și mondial.
Joel P Butler, primul rezident americani acceptat în sociatatea de elită a Masters of Wine (1990), este absolvent de Istorie la Stanford, cu un masterat în Istorie Europeană la Universitatea din Colorado, dar a studiat și la Universitatea din Florența. Activează în domeniul vinului din 1972, a fost autor și coautor al mai multor cărți de specialitate, colaborator la Enciclopedia academică a alcoolului SAGE, și jurnalist colaborator la multiple publicații de specialitate sau generaliste (Los Angeles Times). În prezent, este editor contribuitor la International Wine Review (I-winereview.com), WineAndSpirits.com și continuă să scrie pe blogul propriu, WineKnowLog (www.mywineknow.com/blog). De-a lungul anilor, a activat ca și achizitor de vinuri pentru restaurante și magazine, ca și pentru unul dintre importatorii din zona San Francisco, și a fost manager național și director educativ pentru Diageo Chateau, Estate Wines și Ste Michelle Wine Estates, ca și pentru WineKnow LLC, din Richmond. Este jurat senior la International Wine Challenge, Decanter World Wine Awards, Dallas Morning News Competition și Seattle Wine Awards și, din 1980, a început să produce vinuri care nu sunt destinate comercializării dar care au cucerite numeroase premii la California State Fair și Orange Coutny Fair. Este vicepreședinte al Institutului Masters of Wine pentru America din Nord.
Patrick Farrell a crescut în New Jersey, a studiat microbiologia și biochimia la Universitatea din Rochester, este medic, bucătar pasionat și a devenit implicat în vin din 1985, iar din 1988 s-a mutat în California și și-a început educația în domeniul specific al acestui produs. În 1994, a devenit educator certificat de vin și a devenit Master of Wine în 1998. De-a lungul activității sale, a predat numeroase cursuri despre sănătate și vin, vin și gastronomie, cultivarea strugurilor și maturarea vinurilor. Jurizează la concursuri de profil din Statele Unite și internaționale.
Ceilalți membri străini ai juriului IWCB 2016 sunt: Darrel Joseph (Austria; colaborator pentru Decanter și Harpers Wine & Spirits), Dimitar Dimov (Bulgaria; enolog cu experiență în crame de pe mai multe continente), Dmitri Fedotov (Rusia; scriitor, jurnalist și Brand Ambassador al Gambero Rosso), Homero Sodre Filho (Brazilia; jurnalist de specialitate și profesor), Michael Allan Mazey (Australia; enolog și coautor de cărți și cursuri de specialitate), Michel Blanc (Franța; directorul Sindicatului producătorilor de struguri din Chateauneuf du Pape), Richard Marchal (Franța; directorul Laboratorului de Oenologie și Chimie Aplicată al Unității de Cercetare pentru Viticultură și Vinificație din Champagne), Richard Pfister (Elveția; redactor al publicației elvețiene de profil Objectif), Ted Lelekas (Grecia; Vicepreședintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin, “Cel mai influent jurnalist de vin” în 2011, potrivit editurii de specialitate Meininger din Germania), Thomas Brandl (Germania; Ambasador pentru Europa de Est al Concours Mondial de Bruxelles), Tomasz Aleksander Prange-Barczynski (Polonia; editor al revistei de specialitate poloneze WINO, scriitor și jurnalist), Tomislav Ivanovic (Serbia; editor și redactor șef al portalului de specialitate Vinopedia.rs), Gheorghe Arpentin (reputat specialist din Republica Moldova, recunoscut la nivel internațional).
În 2016, IWCB va gestiona un pachet consistent de presă, obtinut prin achiziție media și parteneriate, fapt care va conduce la o mai bună cunoaștere a vinurilor valoroase intrate în concurs, dar si a partenerilor care susțin acest demers. “Suntem prezenți în presa internațională din SUA, China, Polonia etc și avem vizibilitate în toate țările din care provin jurații. Iar din acest an ni se alătură și mari retaileri, care vor promova direct vinurile premiate”, a anunțat Cătălin Păduraru, organizatorul IWCB.
Concursul Internațional de Vinuri Bucuresti 2016 (IWCB 2016) este organizat la inițiativa Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), fiind cea de a XIII-a ediție recunoscută de acest for interguvernamental care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume.