Budureasca celebrează 100 de ani de la Marea Unire din 1918 prin lansarea colecției de vinuri Centenar, care potrivit reprezentanților cramei, se adresează, în special, pasionaților de vin și istorie.
Prezentarea oficială a colecției de vinuri Centenar a avut loc în a doua jumătate a lunii octombrie la crama din Dealu Mare. Evenimentul a fost marcat de degustarea vinurilor asociate cu preparate culinare și un recital al trupei Zmei3.
Ediție limitată: 1918 + 100 de sticle din fiecare vin
Colecția are două tipuri de etichete. Centenar Alb cuprinde Sauvignon Blanc Origini 2016, soi ce trimite la personalitățile străine ce au contribuit la unirea românilor, precum generalul francez Henri Mathias Berthelot și Fetească Neagră Origini 2015, soi emblematic românesc care cinstește Marea Unire. Centenar Negru este un cupaj de Shiraz, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir, soiuri reunite asemenea celor cinci regiuni istorice: Basarabia, Bucovina, Transilvania, Țara Românească, Țara Moldovei. Fiecare din cele 3 vinuri Centenar e disponibil în număr limitat de 1918 + 100 sticle.
Etichetele au fost alese în urma unui concurs de design desfășurat în primăvară. Centenar Alb are pe etichetă grafica hărții României Mari, iar Centenar Negru are un mecanism ce simbolizează roțile unui ceas, care s-a pus în mișcare la momentul Marii Uniri. Ambele colecții se vând cu o cutie cadou și un pliant ce prezintă contextul și semnificația Unirii. Preț recomandat: 84 lei + TVA – set colecție cu o sticlă de vin, cutie de colecție și pliant bilingv despre primul război mondial și Marea Unire. Vinurile sunt disponibilă online, în magazinele Budureasca – Băneasa Shoppping City București și Buzău, la crama din Dealu Mare și în magazinele specializate de vinuri și suveniruri.
“Budureasca este o companie care are o mare prețuire față de istoria poporului român și am considerat că avem datoria să celebrăm acest moment de unitate națională aducând în atenție puterea vinului de a uni oamenii și de a-i face să povestească momentele cu adevărat valoroase. Acum 100 de ani s-au scris primele rânduri din istoria României Unite, o istorie scrisă cu fapte, la care contribuim și noi acum. Sperăm ca cei pasionați de vin să aprecieze colecția CENTENAR și să o considere o piesă de referință în galeria lor de vinuri, iar cei ce prețuiesc tradiția și istoria neamului nostru să savureze cele trei vinuri care cinstesc 100 de ani de România”, a spus Olga Miloiu, director executiv Budureasca.
Enologul cramei este Stephen Donnelly (foto stânga), care a fondat în Mizil Carpathian Winery, cramă ce a format nucleul în jurul căruia s-a constituit Budureasca. Donnelly, un așa-numit “flying winemaker”, absolvent al Universității Davis din California, și-a început cariera în urmă cu peste 30 de ani în Napa Valley. Are la activ sezoane de vinificație în Africa de Sud, India, China, Ungaria și Anglia. Stephen a fost primul winemaker care a obținut o medalie de aur pentru un vin roșu din această țară.

Cupaj – tartină cu vita și sos de hrean.
Fetească Neagră – cremă de jumari cu șorici pe mămăligă cu ceapa murată.
Felul principal – piept de rață afumat cu varză roșie, piure de rădăcinoase, mămăligă cu lapte și brânză, sos de merișoare, sos de vin roșu și ciocolată.
Crama Budureasca organizează, în Dealu Mare, degustări atât ale vinurilor din noua gamă, cât și a altor vinuri produse în timp. Mai multe despre cramă puteți citi și aici. Contacte: degustari@budureasca.ro, marketing@budureasca.ro, contact@budureasca.ro, office@budureasca.ro; telefoane: 0732.200.130; 0731.793.177; 0730.585.555.