În ritm de Tripi-trip, la drum spre “Conace și vin” din Dealu Mare! Zece excursii „de-o zi de primăvară” la crame

Nu mică mi-a fost mirarea să primesc zilele trecute un mesaj de la Florin Tunaru (foto), prin care mă ruga să mă uit peste un proiect de oenoturism în zona Dealu Mare – intitulat “Conace și vin”. A picat exact – dar exact – în momentul când căutam o agenție care să promoveze pachete de oenoturism pentru Asociația Profesională Dealu Mare (proiectul DOCG despre care am vorbit pe larg la finalul anului trecut – găsiți detalii aici). După ce l-am întâlnit pe Florin la o degustare de 46 de vinuri și am stat mai mult de vorbă, am descoperit un om cald, pasionat, bine crescut și animat de cele mai bune intenții, care “vede lucrurile” cam la fel ca mine. Era omul potrivit la locul potrivit și în momentul potrivit. Poate pentru că nimic nu e întâmplător – iată! – nici în domeniul turismului la crame. Proiectele pe care deja le avea în promovare constau într-o serie de 10 vizite de câte o zi la conace și crame din Dealu Mare în această primăvară. Programul exact, descrieri și bilete găsiți aici!
Dar o discuție cu el cred că e mai lămuritoare.

Publicitate
IWCB

“Încerc să creez povești frumoase, să alătur oameni și să leg prietenii între noi”

Florin organizează programul celor 10 vizite (în zile de sâmbătă, începând din 14 martie și până în 30 mai) ca freelancer și intenționează ca, în viitor, să dezvolte ideea împreună cu o agenție “cu nume mare”. Vrea să înfățișeze oamenilor care merg cu el “frumosul, tihna și timpul de calitate petrecut cu oameni care au ceva de spus și de transmis”. Spune că încearcă să creeze povești frumoase, în care să alăture oameni și să lege prietenii între ei, “ca odinioară – pentru că ne îndepărtăm de cuvântul ăsta – prietenie – și de sinceritate sau alte atribute avute nu demult de mai toți oamenii”. Nu-i numește “clienți” pe oamenii care merg cu el în excursii, pentru că “nu factorul financiar este primordial” – ci e vorba e persoane cu care ai dori să fii prieten. “Make it simple, but significant”, spune Florin.

Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi la lume: “Proiectul vine dintr-o întâmplare dezamăgitoare cu o excursie de-o zi”

“Proiectul „Conace și vin” a pornit de la o întâmplare legată de excursiile de o zi”, spune Florin. “Am căutat acum doi ani o firmă care să ne ajute să ajungem la una dintre cramele din Dealu Mare, iar rezultatul a fost unul sărăcăcios, incomplet și cu oameni care aveau foarte puțin habar despre așa ceva – erau fie transportatori, fie cunoșteau pe cineva care cunoștea pe cineva care ne putea ajuta – și devenea dificil, stresant și obositor. După această căutare, am întrebat nu 100 de români, ci 40 de prieteni, dacă vor să meargă la o cramă la doi pași de București – și uite-așa am strâns, din 40 de întrebați, peste 25 de oameni dragi mie, pentru o degustare de vinuri. Apoi am zis să încerc să dezvolt această ramură de turism în parteneriat cu firma de ticketing unde am lucrat peste 14 ani, să văd ce rezultate voi avea, iar în luna septembrie 2019, în 4 ieșiri am strâns peste 90 de persoane. De aici, ideea de a face acest proiect – după multe încurajări ale participanților”.

Publicitate

“Avem legături de calitate la câteva crame, grupurile sunt de cel mult 20, costurile sunt aproape de cele pe cont propriu… suntem umani”

Florin Tunaru spune că este printre puținii care au creat legături “de calitate” cu câteva crame românesti, iar grupurile organizate de el sunt de maxim 20 de persoane. “Oamenii se simt relaxați și pot să se cunoască sau să asimileze mai bine informații, ceea ce conduce la o mai bună calitate a evenimentului. Prețurile sunt apropiate de cele pe care le-ar plăti oamenii și dacă ar face asta pe cont propriu sau într-un grup unde unul nu va putea degusta (cineva trebuie să conducă), dar există și marele avantaj că în puține crame ești primit cu grup mai mic de 8 persoane. Singur sau în doi nu e la fel de distractiv ca într-un grup ca ale noastre – pentru că suntem umani, nu încercăm să învățăm oamenii nici istorie, nici să devină somelieri, ci căutăm să aibă o sâmbătă minunată cu noi și cu cei dragi lor, să deguste vinuri bune. Și toate astea cu un zâmbet larg și bucurie”.

Limbile vorbite în vizitele la “Conace și vin” sunt engleza, franceza și italiana

“Pentru grupuri mai mari de 6 persoane, avem posibilitatea de a vorbi în franceză sau italiana, engleza este o limbă pe care o putem vorbi și pentru grupuri mai mici sau individual. Avem asigurare de transport la mașinile cu care transportăm persoanele”, spune Florin Tunaru. El completează că organizează evenimente și pentru grupuri deja formate, începând de la 7 persoane, în oricare zi, cu posibilitatea de personalizare după placul acestora.

“Lângă un pahar cu vin merge și puțină istorie, artă sau cultură”

“Am ales numele de Conace și vin pentru că lângă un pahar de vin merge puțină istorie, artă sau cultură, pentru că putem umple o zi întreagă văzând conacele în compania unui pahar de vin. Știu că sunt cel mult zece zone turistice de mare atracție în țară și că tot românul le bate an de an – și tot așa, în mod repetat – dar noi, la Tripi-trip, vrem să depășim tiparele, să introducem și turismul care nu e de masă, cu grupuri și obiective cu amprentă  – mai puțin cunoscute, dar inedite”, spune Florin Tunaru. El spune că sunt puțini cei care știu că la doi pași de București sunt peste șapte conace fabuloase și obiective culturale extraordinare, și că vrea să le ofere celor care aleg să meargă cu el.

Dealu Mare e doar începutul

Florin mi-a spus că, dacă va avea suportul necesar, vrea să facă la toamnă un proiect și mai mare, mai complex și, poate, cu o priză mai mare la public, care să fie național: “Să poți, în septembrie, să deguști vinuri din toate zonele țării, să am și o echipă de oameni mai avizați, de experți, de oameni implicați și mai ales de acceptul mai multor crame – pentru că sigur va fi benefic pentru toate părțile implicate, mai ales pe termen lung. Voi dori să am un eveniment care va îngloba peste 20 de crame românești din Oltenia, Muntenia și Moldova, chiar și spre Timișoara ori Dobrogea (unde am avut deja câteva discuții) ori spre Satu Mare. Poate deveni un eveniment al cunoașterii, al prieteniei și al vinului românesc de calitate”, e convins Tunaru.

Excursiile Tripi-trip ale lui Florin Tunaru sunt prezente pe cele mai importante platforme de ticketing online din țară – Entertix.ro și Eventim.ro – iar prin intermediul lor ajung și peste granițele țării
Contacte:
Florin Tunaru
Tel: 0731.700.248