„Tu mă-nveți pe mine ce să beau?”

Imagine de pe coperta primul ghid de vinuri disponibile în România editat de echipa Vinul.Ro, în 2009

În titlul de deasupra nu este, de fapt, nicio întrebare. E reproș. Acuzație. Ba chiar sămânță de scandal. Uneori, se întrevede și „mâna făcută pumn” în spatele cuvintelor. Care (cuvinte) mi-au fost – și îmi vor mai fi – adresate.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Câteodată, e riscant să faci presă de vin în România. Nu la fel ca jurnalismul de front, firește! Riscant fiindcă e un demers mereu amenințat de zeitatea răutăcioasă a inutilității și subiectivismului. Fiindcã „noi știm”. Iar dacă nu știm, ne formăm rapid o părere. Despre orice. Și, dacă se-ntâmplă cumva să nu știm sau nu ne-am format deja vreo părere, e din motivul foarte întemeiat că „nici nu ne interesează prostiile astea”.

În domeniul vinului, „a ști” se conjugă ca în fotbal sau politică: la masă, pe băncuța din fața blocului, la schimbul de ulei din parcarea blocului, la coadă la Administrația financiară. „Noi știm”! „Nnieee, pe noi nu ne prostește nimeni”! „Cine mai e și ăsta, băh?!?”

Publicitate
IPPU

„Noi știm”. Și cum se prepară șprițul (apa se toarnă de la înălțime, „să spargă molecula” – firește!). Și că „vinul bun e ăla de țară, fără chimicale”, „negru-motorină” sau „alb, sec, mult, rece și pe gratis”, „vorba poetului”! Știm pe cineva care a găsit în pivnița casei o sticlă cu „magiun de vin vechi”, care „dintr-o linguriță, plus puțină apă” a îmbătat – de la caz la caz – fie un pluton, fie o echipă de săpători sau patru salahori obișnuiți cu băutura. Știm cum se comandă, autoritar, „nesimțitului de chelner” („la ce să-i lași bacșiș, dă-l dracului, ce-a făcut el pentru banii ăștia?!?”). Știm cum e treaba cu mujdeiul (trebuie din belșug, că scade colesterolul și „sfârâie mai bine pe limbă” șprițul, dup-aia). Dacă cumva nu știm noi, „ne știe vinul”. Pe de rost. Știm și să mâncăm, și să gustăm, ținem și ceașca de cafea elegant, cu degețelul mic ridicat grațios. „Pe noi nu ne duci, nene!”. „Suntem galanți, gagii de lume, umblați… avem școala vieții la bază, da?!?”

Cum să scrii despre vin aici, unde „toți știu” deja?!? Orice. Unde informația pare marfă ieftină, opinia se găsește pe toate drumurile și unde esti taxat, abrupt și cuprinzãtor, drept mincinos, impostor, vândut sau incompetent. Ei, bine, pentru cei „care știu”, n-am niciun fel de răspuns la întrebarea din titlu. Pentru ceilalți, nu fac (împreună cu colegii mei de la Vinul.Ro) nimic altceva decât să deschid o ușă. Depinde de alții să pășească pe această ușă, dacă vor.

5 thoughts on “„Tu mă-nveți pe mine ce să beau?”

 1. Pai tu si alti de pe acest site ar trebui in primul rand sa terminati cu lauda si schemele de papagali cu privire la vinurile autohtone in primul rand ..
  Sa faci oameni sa inteleaga care este diferenta din un barique si in un chips ordinar folosit la scara industriala in romania … unde aceste vinuri chipsate se vad la pret de baricate .. sa nu mai vorbim de brandy ..

  Sa intrebi producatorul dece vinul de un scos pe piata nu are fructozitate …etc ..si dece paractica el si magazinele de specialiate ,preturi de jegamaneala..

  Intr-un cuvant trebuie sa creati un stil …ca Parker ..in ani de inceput ..

  Dar va e mai usor sa mistificati adevarul, sa lauadati , si sa pozati in etaloane de cultura vin …

  Ce va iese daca faceti reclama la un anume producator sau importator ? asta dece nu ziceti ?
  Asa ca nu mai te autoflagela ..si poza intr-un geniu neinteles .. altfel nu esti deca un simplu diletant .. ca restul romaniei ..

 2. cât priveşte magiunul tocmai azi dimineaţă vorbeam cu desonac că iar mi sa întâmplat să mi se laude încă unul că a băut acum 20 de ani lucru ăsta…şi m am uitat bine la el şi semăna izbitor cu tine…aşa că nu te scuza că te fapt te acuzi intelectual semidoct cu aere de brainconf…

 3. Ma bucur ca am reusit, in sfarsit, de doi cunoscatori in ale vinului, care stiu ca nu este magiun,ci marmelada, care stiu care este diferenta dintre un barique si chipsuri, si care banuiesc, ca le plac vinurile produse in Italia si Chile, vinuri cu multa fructuozitate, sau fructoza.
  Apropo, acum cativa ani, parca 3 la numar, Italia a cerut UE sa legalizeze folosirea chipsurilor.
  La cat mai multe vinuri, dar nu romanesti, ca nu sunt bune!

 4. Sofismul tau fructoza -fructozitate este dea dreptul penal .. ceea ce doveteste ca nu ai avut curiozitatea sa vinifici un strugure … cat despre chips si folisrea lui in Ue …cauta sinonilul in franceza si descopera cine l-a inventat….la ei este interzis
  oare dece ?

 5. Nu a spus nimeni ca vinul roamnesc e prost … numai ca 99% din struguri sunt finificati prost ..si aiuarea ..rar gasesti unu pe care poti spune ca est vin…iar constanta este o problema …care la noi este greu de gestionat ..unde pui ca uni au pretentii ca vinul este chipsat in 90% din cazuri dat se vinde ca maturat in barique …la un pret injust ..
  in fine esti prea limitat .. ca ma chinui sa iti deschis mintea ..
  Daca te intreb ce ai deguustat sau consumat ?

  ce ai sa spui ?

Comments are closed.