Nu, de data asta n-o să spun nimic despre aerare, decantare, temperatură de servire sau despre importanța paharelor potrivite, atunci când bei un vin. Ci o să te întreb, pur și simplu, dacă tu știi cum îți alegi un vin. Nu cum ar trebui să-l alegi, ci cum ajungi să o faci, pur și simplu.
Chiar, știi? Eu am aflat că există o știință în spatele deciziei tale. De care uneori nici nu ești conștient. De-aia mă grăbesc să te fac părtaș și pe tine.
Dar mai întâi, puțină istorie. „Etichetologie” (Etiquettology, în original) se numește (neoficial) știința, iar la anul va împlini 25 de ani în România. Întemeietorii ei se numesc Markus Stampfl, antreprenor din Germania ajuns aproape întâmplător la noi, și Rolf (iar mai târziu cel de-al doilea Reichle – Mario – în imaginea de mai sus cu pulover), din Elveția, specializați în domeniul mașinilor de tipărit. Ulterior, li s-a adăugat „înălțimea sa” Cristi Pădurariu (foto sus, în deschidere), cel responsabil și de dezvoltarea business-ului în București, începând cu 1999. Locul nașterii acestei ramuri în România? Iași, tipografia IPPU Packaging – păstorită cu mâini de fier și zâmbet sincer de șefa de producție Simona Szinner Bercaru (pe care – de simpatică ce e – am simțit nevoia s-o pozăm pe un palet ridicat în aer de un stivuitor hidraulic – mai jos).
Am petrecut o zi întreagă cu oamenii ăștia, am povestit despre văcuța de pluș din biroul lui Markus (în imaginea de mai jos), despre începuturile business-ului, despre uimirea lui Cristi față de „primele cauciucuri de iarnă”, despre cum s-a angajat la un moment dat la ei un „infiltrat” de la concurență. Cu povești, cu glume și râsete…. și cu o dedicare față de meseria pe care o fac cum rar am mai văzut. Ei mi-au povestit multe, eu am selectat câteva care mi s-au părut relevante.
Ce înseamnă, cu adevărat, eticheta?
Am fost să-i vizitez pe „etichetologii” de la IPPU Packaging și – ei, bine! – am niște răspunsuri interesante (dincolo de deja antologicele întrebări „Da’ ce naiba e cu tine, te-ai stricat la cap?” pe care Markus le-a primit de la prietenii germani când au auzit că se mută în România).
Totul nu începe de la ochi, așa cum te-ai aștepta. Ci de la creier! Creierul deținătorilor de branduri (de vin, în cazul nostru, dar știința etichetei evident că nu se oprește la ei).
Dintre cei „mulți chemați, puțini aleși” să activeze în domeniu, doar aceia care își creionează, mental, respect – față de munca, față de produsul propriu și față de consumatorii acestuia – rezistă. Iar eticheta, în cazul vinului, întruchipează – pe un pătrățel de hârtie (sau alte suporturi, gen folie transparentă sau folie metalică gravată etc) – tocmai respectul pe care deținătorul brandului îl acordă, prin produs, propriei munci și consumatorului. Dacă vezi etichete „sărmane”, desenate parcă de un copil stângaci în pauza dinainte de ora de desen, cam înțelegi cu ce ai de-a face… Și e mai sigur să te gândești bine înainte sA? cumperi.
Pe de altă parte, există și cei care înțeleg importanța aspectului, dar tind să îl supraliciteze, ca pe o momeală lucitoare, pentru prins în plasă naivi: pe ăștia îi detectezi, de regulă, după cât de mult bling-bling auriu folosesc pe etichetele unor vinuri altminteri ieftine, cu sticle de calitate proastă, cu deformări șamd. Unii acordă, deci, o mare importanță a etichetei – cu scopul de a „lua ochiul”… iar tu trebuie să fii atent și la celelalte detalii: cât de bună, calitativ, este hârtia pe care e tipărită, cât de bun este adezivul (să nu rămâi cu sticla căzută și cu eticheta lipită în palmă după ce sticla a stat 20 de minute în frapieră), cât de bine sunt potrivite culorile… Ceea ce ne duce la următorul aspect pe care ar fi bine să-l reții!
Tipografii serioși nu doar imprimă, ci și sfătuiesc!
Există etichete și etichete (da, știu cât de „gâgalnic” sună, dar e important): fără respectul despre care vorbeam mai sus, deținătorii brandurilor nu ajung decât accidental să lucreze cu profesioniști, atunci când se apucă să-și facă etichetele. Încredințează designul unor oameni cât mai ieftini, aleg pentru producție materialele cele mai ieftine și adeseori nepotrivite, nu se lasă sfătuiți de cei care se pricep șamd.
Furnizorii serioși dețin tehnologie de ultimă oră (la IPPU eu am văzut vreo opt mașini de tipărit mari cât o locomotivă fiecare, și sunt sigur că mi-au scăpat altele), lucrează îndeaproape cu producătorii de hârtie, au acces la toate noutățile dezvoltate de aceștia, folosesc și alte materiale rezultate din tehnologiile moderne, dispun de mașini de tipărit performante și de un control de calitate atent și permanent. Dețin propriile departamente de pre-press și chiar creație, care validează designurile ce urmează să fie tipărite și pot propune îmbunătățiri în funcție de experiența trecutului și ținând cont de cele mai noi tehnologii disponibile, pot avertiza din timp cu privire la eventuale neajunsuri tehnice ale unor creații.
Nu e vorba numai de tipar și tehnologia de imprimare, preț și termen de livrare – ci de o întreagă știință colaterală, care vine odată cu acestea. În spatele unei etichete bune, care promovează un vin bun, produs de o cramă serioasă și respectabilă, e o întreagă… etichetologie! De-aia e bine să știi toate astea și să fii atent și tu la ce cumperi.
IPPU Packaging – care a tipărit, în cei 25 de ani de activitate, o suprafață de etichete egală cu suprafața Ploieștiului – este partenerul revistei noastre și a acordat, cu ocazia decernării Premiilor de excelență Vinul.Ro, două premii speciale, constând în creația și realizarea unor seturi de etichete pentru game noi de la două crame care s-au distins prin rezultatele obținute la concursul nostru: Licorna Winehouse, din Dealu Mare, și Liliac Winery, din Batoș (Transilvania). De asemenea, IPPU Packaging tipărește și medaliile autocolante Vinul.Ro pe care producătorii de vin premiați le lipesc pe sticlele poziționate la rafturile magazinelor.
„Unul dintre avantajele specializării noastre pe domeniul vinului este acela că deținem aproape mereu în stoc toate materialele necesare pentru tipărirea multiplelor tipuri de etichete”, mi-a spus Mario Reichle. La rândul său, Cristi Pădurariu crede că un mare avantaj al IPPU Packaging ca lider în domeniu este că oamenii lui știu nu doar despre tipar, ci și dspre vinuri, fiind astfel în măsură să propună clienților soluțiile tehnice cele mai bune.
Recent, succesul i-a făcut pe cei de la IPPU să achiziționeze o companie similară în sudul Germaniei, pentru a deservi mai ușor de acolo clientela pe care o aveau în vestul Europei și pentru a o dezvolta.