Fac multe pentru vin, chiar daca nu lucreaza neaparat intr-o crama. Insa lor li se datoreaza in mare masura calitatea tot mai ridicata si aprecierile pe care incep sa le culeaga vinurile romanesti. Vinul. Ro va incerca, incepand cu acest numar, sa va prezinte cateva figuri reprezentative din lumea vinului, fara de care imaginea tot mai pastelata a viticulturii si a vinificatiei nationale ar fi fost, probabil, mai sumbra.
Constantin Croitoru, de fapt, Profesor Doctor Constantin Croitoru, daca ne referim la omul de stiinta , n-a avut vinul in sange. Chiar daca locul in care s-a nascut, Techirghiol, era la o aruncatura de bat de hectarele cu vie ale Murfatlarului. Dar i-a placut de mic chimia – prima problema compusa de el a aparut in Revista de fizica si chimie, seria B, pe cand era inca la liceu – si a decis sa mearga la Facultatea de Chimie Alimentara de la Galati, unica unitate de profil din tara la acea data. „A fost o provocare. Stiam ca se intra extrem de greu, dar ma atragea foarte tare ideea ca voi lucra cu alimentele. Nici macar cand am intrat la facultate nu aveam vreo atractie deosebita fata de vin. Insa cand am inceput cursurile de oenologie cu regretatul profesor Mircea Bulancea si cu profesorul Nicolae Pana am trecut cu arme si bagaje in tabara vinului. Sigur, a contat un pic si spiritul de turma, pentru ca toata lumea vroia la vin si la carne, dar, sa fim seriosi, cine nu si-ar fi dorit unde era cel mai bine?”, se destainuie profesorul, ajuns astazi la 56 de ani.
PASIUNE + SANSA = CERCETARE
A avut si noroc. Tatal lui il cunostea pe Vasile Bocancea, fostul director general al Centralei Viei si Vinului si, in 1982, absolventul Constantin Croitoru a ajuns la Vinalcool Constanta, unitate de elita a vinului si a distilatelor din Romania in acele timpuri. Iar asta i-a permis sa aiba acces la tot felul de produse de limpezire si stabilizare a vinului pe care alte centre nu le primeau aproape niciodata. Dar si la o informatie mult mai vasta, pentru ca, gratie invartelilor conducerii, Vinalcool Constanta primea doua reviste de specialitate, „Bulletin d’OIV” si „Connaissance de la vigne et du vin”, chiar de la Ambasada Frantei”. Aur pentru tanarul inginer Croitoru, ale carui experimente au dus la imbunatatirea calitatilor senzoriale ale unui brandy din categoria entry-level „Vinars 3 stele Specialitate”. Acesta a obtinut bronzul in 1984, la Concursul National de la Vaslui si, ca un fel de rasplata, in 1988 sefii lui l-au promovat in cercetare. Grupa tinea de Institutul de Cercetari Alimentare din Bucuresti, insa toata activitatea se desfasura in Dobrogea. Ca responsabil al grupei, Constantin Croitoru a realizat, alaturi de doctorul Kontek, de la Valea Calugareasca, primele filtrari cu cartus filtrant din Romania, apoi, cu Silvia Ceacaru, primele demetalizari ale vinurilor rosii si ale distilatelor.
Au fost primele realizari dintr-un lung sir. Pentru ca acum, ca autor unic sau prim autor, Constantin Croitoru (cercetator stiintific gradul I din 2002, actualmente angajat la Institutul de Bioresurse Alimentare) are in palmares 12 produse noi omologate sau in curs de omologare, 20 de tehnologii si procedee tehnologice noi deja elaborate, 10 contracte internationale de cercetare in calitate de director de proiect, precum si sute de articole si lucrari de cercetare comunicate si publicate atat in tara, cat si in strainatate.
In paralel, si-a continuat specializarile. In 1993 obtinea masteratul in „Connaissance et Commerce International des Vins”, iar in 2000 isi trecea in palmares si WSET-ul, „Higher Certificate in Wines, Spirits and Liqueurs”. Intre ele, mai precis in 1998, Constantin Croitoru si-a obtinut si titlul de doctor, cu lucrarea „Cercetari privind optimizarea procedeelor de dezacidifiere a musturilor si vinurilor in vederea imbunatatirii calitatii acestora”. Lucrare reactualizata si publicata in 2005 si pentru care, in 2007, a primit Mentiunea Speciala a juriului Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) la categoria oenologie. Doi ani mai tarziu publica o noua carte, in fapt prima parte a unui proiect amplu, estimat la 20 de volume. Numit „Tratat de stiinta si inginerie oenologica. Produse de elaborare si maturare a vinurilor”, volumul a primit, anul urmator, o noua mentiune speciala a Juriului OIV, ceea ce a facut din Constantin Croitoru primul cercetator roman dublu laureat al Premiului OIV in calitate de unic autor la categoria oenologie. Si pentru ca tot vorbim de realizari, trebuie amintit ca profesorul Croitoru este singurul cercetator roman in oenologie membru al Academiei de Stiinte din New York si al Societatii Americane de Oenologie si Viticultura.
DEGUSTAREA, A DOUA DRAGOSTE
Spre deosebire de multi confrati, carora cercetarea le devine uneori singurul scop in viata, Constantin Croitoru nu si-a pierdut latura umana. Si stie sa aprecieze si chiar sa se bucure de un vin bun si altfel decat ca un specialist cunoscator al drojdiilor, enzimelor si al procedeelor de vinificatie. Poate tocmai de aceea si-a dezvoltat si alte abilitati. In 2001 a devenit degustator autorizat, in 2003 a intrat in ADAR, iar in 2007 a facut o specializare in degustarea vinurilor la Facultatea de Oenologie din Bordeaux. Poate si acesta este motivul pentru care Constantin Croitoru are in acest moment 20 de prezente in calitate de jurat sau chiar sef de comisie la concursurile internationale de vinuri. Dar si pentru aceasta performanta a avut nevoie de noroc. „Colaborarea cu Sodinal m-a ajutat enorm. In fond, aceasta firma mi-a asigurat participarea la primele concursuri, in 2004. Este vorba de Chardonnay du Monde, Muscat du Monde si Effervescents du Monde, organizate in cadrul Forum Oenologie. Sodinal mi-a platit tot, inclusiv „Journée de formation”, o zi de pregatire fara de care nu poti primi calitatea de jurat. Ce e extraordinar la acele concursuri este faptul ca, dupa jurizare, probele sunt desecretizate si poti incerca toate vinurile participante. Si poti purta discutii cu oricare dintre membrii juriului despre orice vin, despre soiuri, despre vinificatie. Dezbaterile de la aceste concursuri te ajuta enorm in aceasta meserie”.
PLEDOARIE PENTRU SOIURILE ROMANESTI
Constantin Croitoru e mandru de ce a realizat pana acum. De faptul ca a incercat sa promoveze vinurile romanesti peste tot pe unde a ajuns, de faptul ca a ghicit ca Gerard Depardieu poate scoate in crama lui un vin mare si, in 2005, vinul testat a obtinut argintul la Chardonnay du Monde, dar si de titlul de Profesor Universitar, pe care l-a obtinut pe 12 iulie 2010. Are, insa, unele regrete in ceea ce priveste vinul nostru. Lipsa de curaj a romanilor, care nu trimit suficiente vinuri la concursurile internationale, e unul dintre ele. Dar si preocuparea destul de firava a producatorilor de a face vinuri de calitate superioara din soiurile autohtone. „E drept, s-au obtinut vinuri deosebite din soiurile Feteasca, dar ne-am ocupat foarte putin de Babeasca neagra, de Babeasca Gri, de Cramposie, de Zghihara, Galbena de Odobesti, Busuioaca de Bohotin sau Francusa. Degustatorii straini abia asteapta noi provocari. Sigur, pentru asta ar trebui ca producatorii nostri sa incerce sa obtina vinuri cu profiluri senzoriale reproductibile de la o recolta la alta si sa renunte la incrancenarea de a elabora aceste vinuri dupa tehnologiile traditionale, numai din ambitia neproductiva de a respecta caracterul terroir”, afirma profesorul Constantin Croitoru.
O placere sa-l asculti,