„Un pahar cu șampanie, la înălțimea unui rooftop bar, e una dintre plăcerile mele favorite”

Să-ţi laşi o carieră corporatistă şi o viaţă confortabilă pentru călătorii poate suna uşor nebunesc în zilele astea, dar cu pasiunea nu te pui, mai ales când nu îţi vine să stai locului şi cu cât călătoreşti şi vezi mai multe, cu atât vrei mai mult, cum singură ne spune Mihaela Popa, autoarea blogului  de călătorii www.worldtravelbug.com. “A photography & travel guide for the stylish traveller” este un blog în limba engleză care ne-a cucerit prin naturaleţea stilului în care e scris şi abundenţa de informaţii din zecile de ţări în care a călătorit, precum şi prin fotografiile frumoase care parcă te teleportează în locurile despre care vorbeşte.  Mihaela este o iubitoare de  vin şi o prezenţă constantă la evenimentele Vinul.Ro, deci cumva de-a casei, aşa că  am stat de vorbă cu ea la un pahar să ne povestească mai multe despre experienţele ei prin lume şi despre afinitatea cu lumea vinului.

Publicitate
Oprisor

mihaela_popa_photographer_world_travel_bug– Cum a început aventura ta prin lume? De unde pasiunea pentru călătorii?
Am călătorit puțin înainte de a pleca din România (martie 2004), dar adevărata aventură a început când m-am mutat în Belgia. Cu jobul de atunci călătoream cam 70% din timp, inițial mai mult în Europa, apoi în toată lumea. După doi ani și ceva, obosisem, simțeam că trăiesc din valiză în valiză și că sar dintr-un aeroport în altul. Aveam nevoie de pauză. Mi-am schimbat job-ul, dar… știi cum e, îți trebuie echilibru în toate! Cum nu mai călătoream așa mult în interes de serviciu, am început să merg în vacanțe; fast forward câțiva ani, până când, datorită unui job cu funcție globală, am început seria intensivă de călătorii în Asia. Am fost mereu atrasă de Asia, mi se pare mai diferită, mai exotică și cu cât mergeam mai mult, cu atât pasiunea creștea. În business tripuri îmi prelungeam șederea cu zile, chiar săptămâni, doar să descopăr locuri noi. De exemplu, din Chennai (India) unde am locuit o perioadă, am mers în Kerala 3 ani la rând, la un resort ayurvedic, unde am  început să practic yoga. Cum pofta vine mâncând, cu cât vedeam mai multe, cu atât voiam mai mult.

-Blogul tău este o sursă de inspirație și documentare pentru travelleri. Ce vrei să le transmiți cititorilor?
Mă bucură întrebarea pentru că vreau să transmit multe. În primul rând, vreau să spun că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, se poate! Nu e un clișeu. Eu sunt exemplul clar. La sfârșitul anului trecut, mi-am luat o perioadă sabatică, care a cuprins călătoria în Asia. Acum m-am întors în România unde vreau să mă restabilesc. Sunt încă în perioada sabatică, îmi urmez pasiunile și descopăr altele. Apoi, îi îndemn să călătorească. Nu vorbesc doar de călătorii internaționale ci, pur și simplu, să-și lase confortul de acasă din când în când și să descopere locuri și oameni. Cum spun și pe blog, cred că o călătorie te îmbogățește întrun fel în care o carte, un documentar sau
altă experiență nu o fac. E o investiție în sine (eu fiind de profesie economist!) cu risc 0: întotdeauna înveți ceva, devii mai bogat cultural și spiritual. Îmi îndemn cititorii să-și facă timp pentru pentru pasiunile lor. Mi-am făcut blogul tocmai pentru a-i inspira /ajuta pe cei ce vor să călătorească. Nu sunt o „autoritate” în ale călătoriei, dar știu multe despre locurile vizitate și îi pot ajuta pe alții să-și facă vacanța de vis. Planific călătorii și mă documentez despre locurile unde merg; e important să ai câteva cunoștințe despre cultura, obiceiurile, „do’s & don’ts -uri” din locurile respective. Sper ca mini ghidurile mele să-i ajute și îi îndemn să mă contacteze pentru că am multe cunoștințe de transmis și sfaturi pe care le pot da.
„Am mers în 35 de țări pe 5 continente și se pare puțin pentru că au fost cam aceleași: SUA, India, China ș.a. Așa că mai am de călătorit.”

Publicitate
Domeniul Bogdan

mihaela_popa– Ce eşti întrebată cel mai des ?                                    Cele mai multe întrebări sunt legate de călătoria de patru luni în Asia şi referă la faptul că am călătorit singură, dacă nu mi-a fost frică mai ales ca femeie, cum m-am descurcat. Răspunsul e simplu: aș repeta asta încă o dată și încă o dată. Când călătorești singură, ești mai sociabilă, cunoști mai mulți oameni, călători ori localnici și ei sunt parte integrantă a călătoriei. Ca femeie, trebuie să fii mai precaută, dar cu un pic de atenție distributivă și selfawareness se rezolvă toate. Nu e totul roz și frumos, sunt și momente grele, dar dacă reușești să-ți depășești zona de confort o dată, vei vrea să repeți. O altă întrebare e legată de bani: cât costă să călătorești, unde stai ș.a. E greu de răspuns: costul depinde de persoană, de nivelul de confort dorit. Asia de sud-est e, de fapt, cea mai ieftină destinație (excluzând biletul de avion), dar o vacanță aici poate costa mai puțin decât una pe litoralul românesc. Eu nu am făcut backpacking și nu am ales cele mai ieftine opțiuni, dar nici pe cele mai scumpe. Îmi trebuie un anumit confort, dar am stat la hoteluri și guest-house-uri de la 20 de euro / noapte, până la 100. Se poate sta însă și cu 6-10 euro la hostels.

“Pasiunea pentru vin e veche și s-a intensificat cu anii, crescând și exigențele. Locuind în străinătate și călătorind mult, am avut ocazia să testez multe vinuri; la întoarcerea în țară, am început să descopăr și vinurile românești cu mare plăcere.”

– Pe lângă toate astea, noi te-am cunoscut ca wine lover. Cum e relația cu vinul?
Păi, vezi tu, toate se leagă… Mie îmi place viața, îmi plac lucrurile frumoase și bune, iar vinul e unul din ele, ca să nu mai vorbesc de șampanie. La întoarcerea în țară, am descoperit că avem atâtea vinuri bune, despre care nu știam nimic. Așa că ce era de făcut? M-am înscris la Level 1 WSET și mă gândesc deja şi la al 2 – lea. Între timp, v-am descoperit pe voi, Vinul. Ro şi îmi plac foarte mult evenimentele voastre. Și tot așa… (face cu ochiul).
mihaela_popa_3

– Te gândești să-ți dezvolți mai mult pasiunile, să-ți faci, poate, un business?
Am o grămadă de idei. Mă gândesc la o expoziție de fotografie de călătorie. Am început să printez fotografii alb-negru pe canvas și au feedback foarte bun. Mi-ar plăcea să am un champagne bar, nu știu cât ar prinde aici (râde). Vă țin la curent însă.

Carieră: 15 ani, 11 în Bruxelles, unde a avut joburi regionale / globale în headquarters (Financial Manager Project Management Office, Global Director Financial Reporting and Controlling etc.)
Asia e continentul favorit. Locuri preferate în lume: Kyoto (şi toatã Japonia), Bali (în special, Ubud), Hong Kong, Luang Prabang (Laos), Guilin (China), Inle lake (Myanmar), Iguassu Falls & Salvador de Bahia (Brazilia), Kerala (India), Sri Lanka, Beijing, New York ş.a.
Cãlãtoria gastronomică e parte importantă a descoperirilor ei prin lume. Îi plac mâncãrurile exotice, preferã bucãtaria asiaticã, în special japonezã.  Adorã rooftop bar-urile (Asia este un paradis al acestora) iar pe blog are un top al lor.
Adoră şampania, în mod special, Blanc de Blanc; are o casuţă preferatã în Mesnil, Epernay, ce produce cea mai bunã şampanie pentru gustul ei: Sauvage. Printre vinurile favorite se numără Amarone; preferă vinurile italieneşti, inclusiv Barolo şi Brunello, dar nu spune „nu” vinurilor româneşti precum Prince Matei, Alira Grand Vin sau Drăgaica Roşie… .

www.worldtravelbug.com este un blog în limba engleză care se adresează unui public internaţional, aşa că trebuie să fie foarte activ pe pe cele mai importante reţele social media: facebook, instagram, twitter, pinterest, stumble upon, google +, flickr. Acum are circa 7.000 de followeri (blogul fiind creat doar de 7 luni), majoritatea pe instagram. Articolele au foarte multe poze pentru că „a picture says more than a thousand words”, spune MIhaela. Are şi postãri doar cu fotografii. E pasionată de fotografia de cãlãtorie. Din Asia s-a întors cu 20.000 de poze şi alegerea lor e cel mai greu lucru pe care trebuie să-l facă atunci când scrie. A urmat, de altfel, şi un curs de fotograf profesionist.

mihaela_popa_4