Un pic de Abruzzo la Bucuresti

In cadrul unui tur de forta – opt evenimente desfasurate pe parcursul a doua zile – Regiunea Abruzzo a inaugurat „Galeria Gustului”, un parte dintr-un program mai larg de reprezentare a zonei in tari care ar putea deveni parteneri economici directi ai producatorilor din Abruzzo.

Publicitate
IWCB

„Galeriile gustului” sunt mai mult decat o vitrina destinata vanzarii directe de vin sau ulei de masline, ele reprezinta mai degraba o ambasada culinara care ascunde un intreg aparat administrativ oficial, interesat in promovarea intregului complex gastronomic al regiunii, in dzvoltarea turismului si in formarea unei retele de IMM-uri care sa poata deveni jucatori internationali, chiar daca de dimensiuni reduse. In aceeasi linie filosofica pe care au adoptat-o si miscarea Slow Food, sau autohtona Revolutie Plescoi, sunt promovate produse traditionale, „pastratoare” ale gustului, fabricate cu tehnologii modeste, gospodaresti, dar fara rabat de la calitate.

Pentru cei care nu au avut placerea sa se intalneasca pana acum cu produsele din Abruzzo, sunt necesare cateva clarificari. Montepulciano d’Abruzzo D.O.C., Montepulciano d’Abruzzo de pe colinele din Teramo (D.O.C.G.), Trebbiano d’Abruzzo D.O.C. si Controguerra D.O.C. sutn de multa vreme vinuri care fac deliciul restaurantelor din intreaga lume.

Publicitate

To din Abruzzo vine si primul ulei de masline extravirgin cu denumire de origine protejata (D.O.P.) din Italia, l’Aprutino din Pescarese. Alaturi de acesta au mai castigat in timp titlul de DOP si alte doua uleiuri din Abruzzo – Colline Teatine si Pretuziano delle Colline Teramane.

Insa tabloul nu este complet pana nu descoperiti si abundenta de mezeluri si branzeturi ale regiunii, unele dintre ele izbitor de asemanatoare cu cele romanesti, altele tipic italiene (e a doua patrie a mult-iubitului prosciutto). O privire aruncata in showroom-ul deschis pe strada Modrogan, nr. 4A ar fi suficienta ca sa va convinga.