Un pionier al revolutiei vinului moldovenesc

N-am fost un fin cunoscator al vinului moldovenesc. Putin prezent pe piata romaneasca, in primul rand ca sortimentatie, nu a facut obiectul unui interes deosebit. Sigur, trecusem prin Purcari, prin Cricova, chiar si prin cateva vinuri interesante de la Chateau Vartely, tot asa cum incercasem diferite licori prezentate drept vin in sticle care mai de care mai ciudate. Ba o amfora, ba o vioara, ba o butelcuta. In fine, concluzia e ca, recunoscand meritele catorva producatori, nu eram deloc fanul vinului din Moldova. De ceva vreme, cativa entuziasti de peste Prut tin cu tot dinadinsul sa imi schimbe aceasta perceptie. Unul dintre ei este Constantin Stratan, autorul unora dintre cele mai exuberante vinuri din Moldova, Equinox.

Schimbarea la fata

Constantin Stratan, sau Costia, dupa cum ii spun prietenii, are o poveste frumoasa. Pana in 1994 n-a avut nicio legatura cu vinul, in afara celei de a duce paharul la gura. Inginer cu specializare in telemecanica si automatica, nu se gandea nicio clipa ca via si vinul ii vor schimba viata. Dar, in acel an, a primit o oferta de munca de la o companie franceza care se asociase cu Vitis Hancesti, pentru a produce vinuri seci, in stil „international“ pentru piata britanica. Urma sa se ocupe de controlul calitatii la linia de imbuteliere, una dintre primele linii de imbuteliere la rece din Republica. „Pana atunci, in Moldova se folosea pasteurizarea. Si inca se foloseste, mai ales la vinurile dulci. Milioane de sticle…“. Pasiunea pentru vin a fost fulgeratoare si extrem de puternica. Atat de puternica, incat a fost rapid remarcata de vinificatori, care l-au ajutat din plin sa si-o puna in practica. Trei ani mai tarziu, in 1997, Costia devenise, din simplu tehnician, vinificator asistent si realiza primul sau vin. In acelasi an a inceput sa urmeze, la fara-frecventa, cursurile Facultatii de Tehnologie a Vinificatiei.

Globetrotter prin vie

Pentru ca, in 1997, inca angajat al firmei, a fost trimis la specializare in Franta, mai precis in Limoux, din zona Languedoc-Roussillon, iar apoi in Spania. Iar dupa ce, in 1998, s-a incheiat contractul cu Vitis Hancesti, a continuat specializarea pe cont propriu. In 1999 a urmat un program de calificare pentru vinificatie in California. A avut mare noroc, pentru ca a ajuns la unul din cei mai cunoscuti producatori, Kendall Jackson. Ca o paranteza fie spus, crama din Sonoma, la care se specializa Costia, vindea in acel moment peste 3 milioane de cutii cu Vintner’s Reserve Chardonnay pe an. A revenit in Moldova, dar nu a stat decat o luna, pentru ca, chemat de un vinificator cu care lucrase in 1995, in martie 2000 a ajuns in Noua Zeelanda. „Am lucrat la Stoneleigh Winery, in Malborough, o crama care, acum, apartine celor de la Villa Maria“. Au fost patru luni de foc, insa la intoarcerea in tara, in iunie, a fost adus ca vinificator consultant la Dionysos Mereni, societate care, acum, detine 150 de hectare de vie in proprietate si care, in 2001, lansa prima gama de vinuri premium a Moldovei. Dar, tot in acel an, Costia a inceput primele sale investitii in vin. „Aveam o doza de libertate si la Mereni, dar eu doream sa fac altfel si nu puteam decat daca imi cream propriul domeniu“. Asa ca, in 2001, a cumparat primele terenuri la Olanesti, un sat aflat la cativa kilometri sud de Purcari. „Zona Purcari e preferata mea, mai ales pentru soiurile negre“. Un an mai tarziu, planta acolo primul hectar cu Cabernet Sauvignon, soiul pe care il cunoaste cel mai bine, si asa a luat nastere societatea Crama Domneasca, producatoare a vinurilor Equinox.

Cum faci vinuri fara crama?

Cu pasi mici, investitiile au continuat. In 2003 a plantat inca jumatate de hectar cu Malbec, Merlot si Syrah, in 2005 au mai fost sadite alte clone de Syrah si Merlot, dar si noutati precum Carmenere si Chardonnay, un an mai tarziu, pe terenuri cu soluri mai saracacioase, planta Cabernet Sauvignon si Merlot, dar si prima selectie de Rara Neagra, sora geamanidentica a Babestii noastre. Plantarile au continuat, au mai aparut si soiuri precum Feteasca Neagra si Saperavi, cert este ca acum, in 2012, societatea are 4 hectare de vie pe rod si alte 0,5 plantate. Nu va mai creste mult, pentru ca „la 6 hectare ma voi opri“. Crama nu are. Locul pe care va fi construita este, insa, deja stabilit. Si e pazit de Barossa, o femela de Ciobanesc Caucazian, ai carei pui sunt la mare cautare printre proprietarii de vie din zona. Si in Moldova furtul de struguri, de spalieri si chiar de butasi este o trista realitate. „Sunt doi factori care nu-mi permit sa construiesc crama. O data ar fi legislatia, care, insa, urmeaza sa se schimbe in cateva luni, dar, mai important, nu-mi permit finantele. Caut surse, probabil ca pana la schimbarea legislatiei le voi gasi“, declara Costia. Pana atunci, face vinificarea la vecinii si prietenii de la Et Cetera si la Dionysos Mereni, societate unde, acum, este director. „Fermentarea o fac numai la Et Cetera, nu-mi permit sa transport strugurii atatia kilometri, pana la Mereni. Acolo, la Dionysos, fac, in general, maturarea in baricuri“, isi destainuie Costia cateva din secrete.

Al cincilea element

Pana acum, toate vinurile pe care le-a lansat au fost au purtat eticheta Equinox, fiind vinuri monovarietale, in gama superpremium. Din acest an, insa, Crama Domneasca va lansa a doua eticheta. Se va numi „5 Elemente“ si va reprezenta primul cupaj al producatorului. „ E o lansare fortata, intr-un fel. Anul 2010 a fost destul de greu, via a inghetat, productia a fost mica, asa ca soiurile Syrah, Malbec, Merlot si Rara Neagra au avut parte de o fermentare la comun. Doar Carmenere si Cabernet Sauvignon au fost vinificate separat, dar pentru ca nici vinul din Carmenere nu era prea mult, am decis sa-l asamblez cu cupajul de patru soiuri. Si pentru ca in acest vin au intrat cinci soiuri, i-am spus, simplu, 5 Elemente. Acum e deja in sticle, astept sa fie gata etichetele si il voi lansa pe piata“. Inca verde, cu o pronuntata tenta vegetala, vinul are potential si va avea, cu siguranta, multi fani. La fel cum au si vinurile Equinox, pe care Constantin Stratan le epuizeaza in fiecare an.

[googleMap name=”Equinox ” directions_to=”false”]Olanesti, Stefan Voda, Republica Moldova[/googleMap]