De anul trecut, există în România primul concurs de vinuri ambalate la bag-in-box (o cutie din carton, în care se găsește o pungă specială cu canea, în care e pus vinul). Anul acesta, la a doua ediție, marele câștigător de la București a fost un rose demisec de la Vinex Murfatlar, un producător cunoscut și sub numele de Crama Trantu, despre care ați mai citit la noi în revistă. Am stat de vorbă pe această temă cu Panait Trantu (foto sus), antreprenorul din spatele companiei. Lista completă a medaliaților o puteți găsi la noi pe site.
– Pinot noir rose 2017 „Elixir”, de la Vinex Murfatlar, a primit cea mai înaltă distincție la singurul concurs din România destinat vinurilor ambalate la bag-in-box (BIB). Ce vă aduceți aminte despre acest vin, a avut ceva special încă de la început? Cu ce calități anume credeți că i-a cucerit pe jurați?
În România nu prea se consumă Pinot Noir ca atare (ca vin roșu).
Poate din cauză că mulți ani s-a consumat Pinot Noir demidulce – și lumea îl percepe doar așa – și poate că este și vina formatorilor (somelieri, degustători, agenți de marketing etc) că nu l-au promovat așa cum ar trebui să arate un vin roșu din Pinot Noir…
Toate astea au determinat producătorii, pe cei care dețin suprafețe de vie cultivate cu Pinot Noir, să dea o altă destinație acestor struguri. Așa că s-a trecut la vinificarea “în alb“, pentru a se obține vin roze. Și bine că se face acest lucru (bineînțeles, și la alte soiuri roșii), fiindcă altfel producătorii ar fi avut o mare problemă.
M-ai întrebat dacă a avut ceva special. Nu. Nu are ceva special: este un vin suplu, cu o aromă bogată (căpșuni, zmeură, cireșe, ierburi proaspete), e echilibrat, cu o prospețime dată de o aciditate subtilă, mascată de cele 5 grame de zahăr natural – calități care îl fac ușor de băut.
– Cât astfel de rose aveți disponibil și cărui segment de piață este destinat – marilor rețele de retail, distribuitorilor care colaborează cu restaurantelor, vinăriilor de cartier? Care este prețul lui obișnuit, la rafturile magazinelor?
Din acest roze, noi avem disponibili aproximativ 25.000 de litri, și este destinat clienților casei din zona HoReCa, pentru a fi consumat la pahar, carafă. Pleacă de la noi la un preț de 7 lei litrul, în ambalaj de 10 litri.
– Aveți în vedere îmbutelierea acestui vin la sticlă?
Noi avem pe piață, îmbuteliat, Pinot Noir roze – în gama “Noblesse“.
– Din experiențele anterioare, dar și din intuiția de moment, cât de importantă credeți că va fi această medalie pentru evoluția vânzărilor – atât în ceea ce privește produsul medaliat, cât și în general în ceea ce privește celelalte vinuri produse de dvs?
Normal că orice medalie câștigată de un producător este binevenită, este o recunoaștere a muncii și eforturilor depuse. Și, bineînțeles, ajută și la evoluția vânzărilor, în general.
– Mai așteptăm și alte noutăți de același calibru de la Vinex, în perioada următoare?
În primăvară lansăm și un Pinot Noire roze pe gama Premium. Sperăm că la 1 mai.
În ciuda succesului deosebit la public, vinurile la bag-in-box nu se bucură, în mod obișnuit, de atenția criticii și nu ajung „în lumina reflectoarelor”. Concursul organizat de compania Azoc Star Bag-in-box – reprezentantul pentru Europa de est al Smurfit Kappa, producătorul internațional al acestor pungi – are ca scop promovarea calității în acest segment, atât pe plan intern cât și internațional. Vinurile medaliate la București sunt înscrise, pe cheltuiala organizatorilor, la concursul similar din Franța, având astfel o șansă la vizibilitate internațională.
Potrivit lui Cătălin Costiniuc (foto alăturat), reprezentantul Azoc Star, promovarea vinurilor medaliate – atât în rândul firmelor care revând vinuri îmbuteliate la bag-in-box, cât și în rândul consumatorilor casnici – are ca scop creșterea generală a pieței și consolidarea încrederii în acest sistem de ambalare. Nu în ultimul rând, aduce și companiilor care nu îmbuteliază foarte mult din producție oportunitatea de a-și demonstra valoarea și de a-și spori notorietatea.